REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kirgizijos prezidentė Roza Otunbajeva pirmadienį paragino griežtai bausti tūkstančius vyrų, kurie, piktnaudžiaudami sena tradicija, grobia nuotakas.„Maždaug 15 tūkst. moterų kasmet tampa nuotakų grobimo aukomis“, – kalbėjo ji, nurodydama prokurorams surasti pažeidėjus.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiąją sovietinio laikotarpio dalį klajokliška buvusioje šalyje ši tradicija atsirado siekiant išvengti mokėjimo nuotakos tėvams ar apeiti tėvų nepritarimą.Tačiau dabar vyrai dažnai be sutikimo grobia moteris, kurių nepažįsta. Po to šios verčiamos gyventi smurtu grindžiamose santuokose, dažniausiai pasibaigiančiose skyrybomis.

REKLAMA

Kai moteris pagrobiama, jos šeima būna priversta pritarti santuokai, nes ji sukompromituojama, kai namus palieka su nepažįstamuoju.

„Nuotakų grobimas yra Kirgizijos žmonių tradicija, tačiau šie nusikaltimai dažnai priverčia moteris nusižudyti. Šalis turi įstatymus, kurie privalo apsaugoti jaunas merginas“, – kalbėjo R. Otunbajeva.

Norėdama atkreipti dėmesį į šią problemą, ji paskelbė „mėnesį prieš nuotakų grobimą“.

REKLAMA
REKLAMA

Kirgizijos ombudsmenas Tursunbekas Akunas, parlamento pavedimu besirūpinantis žmogaus teisių apsauga, pareiškė, kad už nuotakos pagrobimą nuteisiamiems vyrams turėtų būti skiriama tokia pat bausmė, kaip ir nuteistiems už kitus pagrobimus.

Teoriškai už nuotakos pagrobimą gresia 3 metai kalėjimo, kai už kitus pagrobimus – 10 metų, tačiau tikrovėje už tai dar niekas nebuvo nuteistas, teigė T. Akunas.

„Ar galite patikėti: niekam iki šiol dar neteko atsakyti už nuotakos pagrobimą. Sieksiu, kad šis nusikaltimas būtų sulygintas su pagrobimu ir tikiuosi, kad laikui bėgant sugebėsime su šia problema susidoroti“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų agentūrai AFP jis prisipažino, kad pamačius Kirgizijoje atlikto tyrimo rezultatus, jam „ant galvos pasišiaušė plaukai“. Tyrimas parodė, kad kasmet pagrobiama 15–16 tūkst. nuotakų, ir šie skaičiai toliau auga, o pusė tokių santuokų baigiasi skyrybomis.

„Turime apginti jų teisę pasirinkti partnerį“, – apie aukomis tapusias moteris kalbėjo ombudsmenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų