REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Tautos pripažino, kad pasaulis šiuo metu kenčia nuo lėtinių, ne užkrečiamų ar infekcinių, o nuo nepagydomų ligų. Tai įvairios širdies ir kraujagyslių, onkologinės, kvėpavimo sistemos ligos ir diabetas. Pastarasis endokrinologinės sistemos susirgimas paliečia visas amžiaus grupes. Anot gydytojų endokrinologų, Lietuvoje diabetu serga apie 76 000 žmonių. Maždaug 40 procentų sergančiųjų moka ir žino, kaip kontroliuoti ligą.

REKLAMA
REKLAMA

Siekdamas atkreipti žmonių dėmesį į diabetą, šios ligos keliamas grėsmes, vaistinių tinklas „Camelia“ kartu su gydytojais endokrinologais visą lapkričio mėnesį kvietė nemokamai pasimatuoti gliukozės kiekį kraujyje, o Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje buvo galima nemokamai pasikonsultuoti su specialistais. Minėtą tyrimą atliko daugiau nei 600 žmonių, su gydytojais konsultavosi apie 100 besirūpinančių savo sveikata.

REKLAMA

Gydytoja endokrinologė Eglė Sakalauskienė pasakojo, kad akcijos metu žmonės labiausiai domėjosi, kokios dietos reikia laikytis sergant diabetu, kada reikėtų atlikti pakartotinius tyrimus, ar jiems paskirtas gydymas yra tinkamas. „Džiugu, kad žmonės domisi liga ir jos prevencija, tačiau aiškiai matyti, kad visuomenei vis dar trūksta informacijos apie ligos profilaktiką, kaip jai galima užkirsti kelią. Pavyzdžiui, kalbant apie gliukozės kiekio kraujyje tikrinimą, kuris ypač reikalingas sergantiesiems, ne visi buvo girdėję apie modernius gliukomačius, kurie cukraus kiekį kraujyje nustato per itin trumpą laiką (per 20 sekundžių)“, – teigė E. Sakalauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Paprašyta išvardinti priežastis, išprovokuojančias diabetą, E. Sakalauskienė pirmiausia išskyrė paveldimumą, neteisingą mitybą, viršsvorį, fizinio aktyvumo stoką. „Tie asmenys, kurių artimieji sirgo diabetu, priklauso rizikos grupei, todėl turėtų ypatingai rūpintis savo sveikata. Apskritai, man susidarė įspūdis, jog žmonės linkę daug šnekėti, bet mažai daryti. Daugelis nepakankamai juda - nors darbe visą dieną sėdi prie kompiuterio, grįžę namo, užuot pasimankštinę, dažniausiai žiūri televizorių arba vėl sėdi prie kompiuterio. Ne toks jau retas atvejis, kai žmogus visą dieną nevalgo, o grįžęs namo po darbo prisivalgo už visą dieną. Tokie dalykai išbalansuoja organzimą“, – sako endokrinologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot E.Sakalauskienės, Lietuvoje gali būti ir daugiau diabetu sergančių žmonių, nei yra žinoma, nes šios ligos simptomai ilgai nepasireiškia. Kol prasideda komplikacijos, praeina keleri metai, vadinasi, visą šį laiką žmogus gali sirgti diabetu ir to nežinoti. Nors minėta liga yra neišgydoma, ją įmanoma suvaldyti. „Sergantieji diabetu privalo ne tik nuolatos vartoti vaistus, bet ir reguliariai tikrinti gliukozės kiekį kraujyje. Deja, ne visi tai suvokia kaip savaime suprantamą dalyką, daugelis tikisi, kad ligą pažabos gydytojas, kad jiems užteks tik pasikonsultuoti. Kad ir koks kvalifikuotas būtų medikas, būtina atminti, jog diabetą pirmiausia valdo pats ligonis. Komplikacijų išvengti padeda ar jų padarinius sušvelnina tik bendras ligonio ir gydytojo darbas – tinkamai parinkti medikamentai bei gyvenimo būdo pokyčiai: mankšta, visavertė mityba, subalansuotas darbo ir poilsio rėžimas“, – tvirtino endokrinologė.

REKLAMA

Diabeto patikros akciją inicijavusio vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Zita Janušauskienė teigė, jog šiandien norint pasitikrinti, ar nesergama cukriniu diabetu, galima ir namuose atlikus specialų testą, kurį galima įsigyti vaistinėje. Šis testas gliukozės (cukraus) kiekiui kraujyje nustatyti padeda pastebėti ankstyvuosius diabeto požymius, laiku pradėti gydytis ir sumažinti gretutinių ligų pavojų.

Z. Janušauskienė taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog šeimos gydytojai dabar atlieka profilaktinius tyrimus visiems, kurie priklauso didesnės rizikos grupei žmonių, galinčių susirgti diabetu. Rizikos veiksnius įvertina gydytojas, bet pacientas pats turi informuoti gydytoją apie padidėjusį kraujospūdį, cholesterolį, diabetu sergančius giminaičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų