REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tie, kurie stebi pinigų ir valdžios kovą Rytų Europoje, jau senokai pradėjo jaudintis dėl Lietuvos banko „Snoras“ – verslo imperijos, valdančios ir vieną pagrindinių šalies dienraščių – ateities, skelbia įtakingas verslo savaitraštis „The Economist“.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos vyriausybės lapkričio 16 d. sprendimas nacionalizuoti banką ir išduoti arešto orderius jo pagrindiniams akcininkams Vladimirui Antonovui ir Raimondui Baranauskui tik padidino šiuos nuogąstavimus. Akcininkai neigia padarę kokią nors žalą.

REKLAMA

Drama tęsiasi. V. Antonovas per kitą kompaniją valdo britų „Portsmouth“ futbolo klubą. Kol kas teigiama, kad šio klubo „Snoro“ krizė nepalies.

Tačiau ji dramatiškai paveikė Latviją, kur buvo uždarytas „Snorui“ priklausęs „Latvijas Krajbanka“ –  šeštas pagal dydį indėlių savininkas šalyje.

Latvijos pareigūnai – sutrikę. Jei būtų laiku įspėti, būtų galėję sustabdyti „Krajbanka“ veiklą dar iki tol, kol daugybė pinigų buvo iš jo atimti. Kiti klausia, kodėl Lietuva leido „Snorui“ taip lengvai veikti praeityje.

REKLAMA
REKLAMA

Kai jau nusprendė perimti, rašoma „The Economist“, tai ji padarė sklandžiai ir greitai: šalies parlamentas, vyriausybė ir finansinės priežiūros institucijos dirbo kartu.

Trečiadienį ir ketvirtadienį banko klientai iš sąskaitų galėjo išsiimti tik raudoną 500 litų kupiūrą.

Niekas nelaukia bankų griūties, ypač, kai tokia įtempta situacija – visoje Europoje. Tiek litas, tiek latas yra priklausomi nuo euro, o tai apriboja valstybių centrinių bankų galimybę užtikrinti bankų sistemos likvidaciją ištikus krizei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ši istorija, pasak savaitraščio, atrodo gali būti išspręsta savarankiškai. Abiejose šalyse didžioji bankų rinkos dalis priklauso Šiaurės šalių patronuojančioms bendrovėms.

Skirtingai nuo Austrijos ir Vokietijos bankų, šie prašalaičiai neatsižvelgia į savo vidaus rinkas. O ir valstybių finansai atrodo tvirtai: Latvija šiandien yra daug stipresnė nei prieš trejus metus, kai didžiulė bankų ir valiutos krizė sukėlė Latvijos gelbėjimą Tarptautinio valiutos fondo lėšomis.

Ir svarbiausia, nėra jokių ženklų, kad bankų krizė regione išplis.

Taip pat skaitykite:

Likviduojamas „Snoras“: iškelta bankroto byla

D. Britanijoje sulaikyti R. Baranauskas ir V. Antonovas

Latvijos parlamentaras apie „Snorą“: tai bendra nelaimė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų