REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi tėvai kada nors būtinai susiduria su tuo ne pačiu maloniausiu momentu vaiko gyvenime – isterija. Lūpos sudrebėjo, akyse pasirodė ašaros, pasigirdo širdį veriantis klyksmas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip kovoti su vaiko isterija?

Visi tėvai kada nors būtinai susiduria su tuo ne pačiu maloniausiu momentu vaiko gyvenime – isterija. Lūpos sudrebėjo, akyse pasirodė ašaros, pasigirdo širdį veriantis klyksmas.

REKLAMA

Tai trunką keletą minučių (o kartais ir ilgiau) – vis ta pačia aukšta nata. Toks vaiko elgesys gali išvesti iš kantrybės ne tik švelnią ir mylinčią mamą, bet ir amžinai tvirtą bei ramų tėvą. O jei isterija prasidėjo jums esant tokioje vietoje, kur pilna žmonių (kavinėje, parduotuvėje, žaidimų aikštelėje). Efektas tuomet dar didesnis. Bet pasistenkime neprarasti savitvardos, verčiau  bandykime išsiaiškinti tokio vaiko elgesio priežastis. Mums padės vaikų psichologė ir pedagogė Ilona Rimkevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Noriu tuojau pat ir... neaišku ko

Visų pirma, vaikas dažniausiai nenori ir nemoka laukti. Visus kilusius troškimus jis siekia realizuoti tuoj pat. Deja, labai dažnai tai yra neįmanoma. Mes su jumis tai suprantame, o vaikas – ne. Jis supranta tik tai, kad jo noro tėvai nusprendė neišpildyti.. Jokie bandymai paaiškinti tokio sprendimo priežastis dvejų-ketverių metų amžiaus vaiko visiškai nepaveiks. Mūsų paaiškinimai jam niekada neatstos trokštamo dalyko.

Antra, vaikas ne visada gali pasakyti, ko jis nori. Tai būdinga dvejų-trejų metų vaiko charakteriui. Žinoma, jei vaikas nori sulčių ar saldainio, problemų nekils. Tačiau kartais vaiko poreikiai gali lenkti jo kalbinius gebėjimus. Tėvai paprasčiausiai gali net nesuvokti, ko nori jų atžala, tačiau vaikui viskas aišku – jis vėl negavo to, ko norėjo. Ir vėl isterija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Isterija valdo! Na jau ne!

Situacijų, kai prasideda isterija, gali būti daugybė, bet esmė visada ta pati – vaiko norai nebuvo išpildyti. Tai ką gi daryti? Pulti vykdyti visus įmanomus ir nesuvokiamus vaiko reikalavimus? Nerimta. Net ir tuo atveju, jei turite galimybę patenkinti visus jo kaprizus, to daryti nereikia. Vaikas labai greitai supras, kad tai geras būdas valdyti tėvus, tuomet tokius audringus vis naujų norų pasireiškimus jums teks kentėti dar labai labai ilgai.

Būtų neblogai, jei išmoktumėte „užbėgti isterijai už akių“. Kai kuriais atvejais tai neįmanoma, bet kartais visgi pasiseka. Isterijos priepolį gali paskatinti vaiko pervargimas ar didelis susijaudinimas. Galbūt jūsų namuose buvo daug svečių? Lankėtės renginyje, kuriame buvo labai daug žmonų? Ar irstėtės su draugais baidarėmis? Po tokių įvykių isterijos tikimybė išauga. Kaip sušvelninti situaciją? Pasekite vaikui ramią pasaką, leiskite pažiūrėti gražų, bet ne per daug dinamiško siužeto animacinį filmuką. Galima tiesiog pasėdėti ir pabendrauti su vaiku, pažaisti ramų, lėtą žaidimą.

REKLAMA

Dar viena isterijai labai palanki situacija – vaikui niekaip nesiseka atlikti kokio nors veiksmo. Pavyzdžiui, niekaip nepavyksta suderinti dviejų konstruktoriaus detalių, vis nugriūna iš kubelių pastatytas bokštas, nepavyksta lėlės apvilkti suknele. Tokiu atveju vaikui reikia atsargiai ir neįkyriai padėti. Būtent, padėti – nereikia ko nors daryti už jį. Tegu vaikas pasitiki savo jėgomis, nesugriaukite jo tikėjimo. Niekada nepamirškite, kad vaikas – jau asmenybė, nors susiformavusi dar nepilnai.

Vaidinimas be žiūrovų

Dabar, kai bent šiek tiek išsiaiškinote tokio vaiko elgesio priežastis, siūlome sužinoti, kaip kovoti su vaikiška isterija pataria specialistai. Ilona Rimkevičienė iš karto perspėja, kad šaukti ant vaiko ir jį bausti jokiu būdu negalima, tai gali tik dar labiau jį supykdyti.

REKLAMA

Pats paprasčiausiai ir veiksmingiausiais būdas – visiškai ignoruoti isteriją. Vaikui būtinai reikia žiūrovo ir klausytojo. Kaip ir bet kuriam aktoriui, jam labai svarbi šio žiūrovo reakcija. Jei jokios reakcijos jis nesulaukia, bėgant laikui isterijos bus vis retesnės.

Bet nereikia tikėtis, kad tai įvyks labai greitai. Priešingai, pradžioje vaikas ims dar labiau stengtis. Būtent šio etapo metu labai svarbu nepasiduoti provokacijoms, išlaikyti savitvardą. Tuomet jūs vis dažniau pastebėsite, kad vaikas, norėdamas jus paveikti, nebesigriebia isterijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų