• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji dalis traumų įvyksta, atrodytų, saugiausioje mums erdvėje – namuose. Dažniausiai jas patiria pagyvenę žmonės, kurie dėl sutrikusios pusiausvyros, orientacijos erdvėje, smegenų kraujotakos nepakankamumo iškrinta iš lovos, paslysta ant laiptų, vonioje ar susižaloja aštriais daiktais.

REKLAMA
REKLAMA

Lūžiai sunkiai gyja

Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės (VGPUL) I ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vedėjas Boleslovas Vaitekonis suskaičiavo, kad į jų ligoninę kasmet patenka apie 500 vyresnio amžiaus žmonių, kurie lūžo kaulai – šlaunikaulis, čiurna, kaklas, žastikaulis ar stipinkaulis.

REKLAMA

„Apie 80 proc. visų traumų įvyksta buityje. Neretai pagyvenę žmonės serga osteoporoze, todėl jų kaulai gali lūžti net nuo nedidelės traumos – užtenka paslysti, suklupti ar nugriūti“, – aiškino traumatologas.

Šlaunikaulio, kaklo ar kiti lūžiai paprastai sugyja per 3–4 mėnesius, tačiau pusei vyresnio amžiaus žmonių, patyrusių minėtas traumas, jie gali visai nesugyti dėl prastos kraujotakos lūžio vietoje.

„Pagyvenę žmonės dažnai negali vaikščioti su ramentais, nebent – su vaikštykle, tačiau lūžus vienam kojos kaulų jie negali daryti ir to, nes nuolat priminant sužeistą koją kaulas negyja. Tokiu atveju tenka atlikti pakartotinę operaciją“, – apie vyresnių žmonių kaulų gijimo problemas kalbėjo B.Vaitekonis.

REKLAMA
REKLAMA

Reikalauja priežiūros

Didžiajai daliai traumas patyrusių pagyvenusių žmonių reikalinga nuolatinė slauga ir priežiūra. Pirmuosius kelis mėnesius jie paprastai gydomi slaugos ligoninėse, tačiau vėliau savo artimaisiais tenka rūpintis vaikams, anūkams ar kitiems giminaičiams.

„Tai yra didžiulė problema – sunkiai vaikštantys ar erdvėje nesiorientuojantys vyresnio amžiaus žmonės negali patys savimi pasirūpinti. Jie nesugeba savarankiškai mankštintis ir stiprinti raumenų, todėl yra tik kelios išeitys – reabilitacija, masažai ir nuolatinė priežiūra“, – apgailestavo VGPUL I ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelį metų susižalojusius senukus slauganti Rasa Petrauskienė pasakojo, kad dalis vyresnio amžiaus žmonių vartoja vaistus, kurių šalutinis poveikis gali pasireikšti galvos svaigimu ar pusiausvyros sutrikimais.

„Traumas dažnai lemia ir sveikatos problemos – silpna rega, sutrikusi sąnarių ar raumenų veikla. Dėl šios priežasties sunkiai sergančių pagyvenusių žmonių negalima palikti be priežiūros“, – neabejojo R.Petrauskienė.

Vyresnio amžiaus žmonės, besidarbuodami daržuose arba soduose, dažnai neatsargiai elgiasi su aštriais įrankiais ir susižeidžia. Anot slaugos darbuotojos, per pjautinę žaizdą į organizmą gali patekti infekcija, todėl kraujavimą reikia kuo skubiau sustabdyti. Tai galima padaryti užspaudžiant žaizdą steriliu tvarsčiu, o jos kraštus patepant dezinfekuojamaisiais tirpalais.

REKLAMA

Saugi namų aplinka

Norint išvengti buityje patiriamų traumų, būtina pasirūpinti saugia namų aplinka. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro (VSB) specialistė Justina Kapočiūnienė teigė, kad nelaimės priežastimi dažnai tampa nepatogi avalynė, ilgi drabužiai, slidūs laiptai ar nepatogus buto suplanavimas.

„Reikėtų atkreipti dėmesį į tas vietas namuose, kuriose dažniausiai nugriūva pagyvenusio amžiaus žmonės. Esant galimybei, rekomenduojama įrengti ženklus ar garsines priemones, informuojančias apie griuvimo pavojų. Tai labai svarbu tiems žmonėms, kurie dėl sveikatos problemų ar vartojamų vaistų labiau rizikuoja nugriūti. Ypač dažnai susižeidžia tie asmenys, kurie gyvena vieni“, – pastebėjo visuomenės sveikatos priežiūros specialistė.

REKLAMA

Avalynė turi būti nenunešiota, pagaminta iš natūralaus pluošto, žema pakulne, neslidžiu padu, ji turi nespausti pėdų. Reikėtų vengti šlepečių be užkulnio.

„Drabužiai turi būti patogūs, tinkamo dydžio ir ilgio. Nerekomenduojama vilkėti ilgų chalatų, kurių skvernai ar diržas gali kliūti už baldų ar kitų daiktų“, – patarė J.Kapočiūnienė.

Vyresnio amžiaus žmonėms nereikėtų pamiršti reguliariai mankštintis – tai padeda išvengti kaulų retėjimo. Pusiausvyrą gerinantys pratimai, pasak Kauno miesto savivaldybės VSB specialistės, yra viena efektyviausių priemonių nuo traumų, o visavertė mityba turėtų apsaugoti nuo silpnumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų