• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet pirmą kartą Lietuvoje paminėta Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena, t.y. lapkričio 17-oji. Lapkričio 18-ąją Vaikų ligoninės, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo, Neonatologijos centras, kartu atšventė ir savo įkūrimo dvidešimtmetį.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš dešimties naujagimių dienos šviesą išvysta per anksti ir per mažas. Tokių naujagimių pasaulyje per metus gimsta apie 13 milijonų, o daugiau kaip milijonas jų neišgyvena. Lietuvoje apie 2000 naujagimių per metus taip pat ateina į šį pasaulį per anksti.

REKLAMA

Neonatologijos centre jau dvidešimt metų yra teikiama visokeriopa medicinos pagalba visiems  sunkiai sergantiems ir neišnešiotiems  mažyliams. Vaikų ligoninės Neonatologijos centro duomenimis, mažiausio amžiaus neišnešiotas naujagimis buvo gimęs 22 savaičių, o mažiausias ligoniukas svėrė 450 g.

Neonatologijos centre gydomi ir naujagimiai su įgimtomis raidos ydomis, kuriems reikia skubios chirurginės pagalbos, sudėtingų diagnostikos ir gydymo metodų. Naujagimius iš Vilniaus perinatologijos centrui priklausančių gimdymo stacionarų į pagrindinį skyrių perveža speciali brigada – gydytojas neonatologas ir slaugytoja. Pervežimo automobilis – „intensyviosios terapijos vieta ant ratų“ –  turi visą reikalingą modernią įrangą: inkubatorių, dirbtinio kvėpavimo aparatą ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Per šiuos metus keitėsi ne tik neišnešiotų naujagimių diagnostikos, gydymo ir slaugos galimybės, bet ir požiūris į slaugančiuosius. Pasak Neonatologijos centro direktorės doc. dr. Nijolės Drazdienės,  profesionalūs gydytojai bei slaugytojos kasdien pasirengę suteikti ne tik kvalifikuotą pagalbą, bet ir išklausyti, suprasti, patarti ir sukurti sąlygas sergančio naujagimio tėvams būti šalia savo mažylio ištisą parą.

Šiandien labai mažų, nė kilogramo nesveriančių neišnešiotų naujagimių išgyvenamumas, palyginti su pirmaisiais Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo metais, išaugo nuo 12 proc. iki 57 proc., o didesnių, sveriančių daugiau nei kilogramą (1000-1499 g), – nuo 48 proc. iki 94 proc.

Vakarykščio renginio „Neišnešiotas naujagimis: iššūkis medicinai ir visuomenei“ metu buvo pristatytas ir specialiai šiai dienai sukurtas simbolis. Jo autorė Vitalija Kundrotaitė – Lizdenė teigė, kad kurdama neišnešioto naujagimio ženklą, įsivaizdavo, kad jis turi būti susijęs su mažumu ir gležnumu, o kartu įžvelgė ir neišbaigtumą, nes mes, visuomenė, tokiam vaikeliui turime padėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų