REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar viena apklausa parodė, kad Šiauliai – ir toliau lieka užkampiu, nepalankiu nei gyventi, nei verslais verstis. Tai parodė Laisvosios rinkos instituto atlikta apklausa. Nors miesto vadovai kritiškai vertino tyrimo rezultatus – anketas pildė Šiaulių savivaldybės tarnautojai.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštoji vieta

Šiemet Laisvosios rinkos institutas pirmą kartą pagal švietimo, sveikatos apsaugos, komunalinio ūkio, transporto, socialinės rūpybos kriterijus sudarė šalies savivaldybių reitingą. Miestų ir rajonų savivaldybės sugretintos atskirai.

REKLAMA

„Pirmą vietą indekse iš miestų savivaldybių, surinkusi 59,1 balo iš 100, užėmė Klaipėdos miesto savivaldybė. Antroje vietoje yra Panevėžio miesto, o trečioje – Alytaus miesto savivaldybė. Iš ne miestų savivaldybių pirmoje vietoje yra Kauno rajono savivaldybė, surinkusi 60,7 balo. Po jos seka Birštono, Šilalės rajono, Marijampolės, Druskininkų savivaldybės“, – skelbiama Laisvosios rinkos instituto pranešime.

Šiaulių miesto savivaldybei teko antroji vieta, bet – nuo galo. Iš septynių didžiųjų miestų savivaldybių, Šiaulių – šeštoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Reitingas rodo, kad geriausia vieta gyventi – Alytus, geriausiai rūpinamasi sveikata Klaipėdoje, socialinė rūpyba geriausia – Kaune, palankiausia aplinka investuoti Panevėžyje, kur, beje, ir palankiausia mokesčių politika, investicijos geriausiai plėtojamos Klaipėdoje, o savivaldybės administracija geriausiai valdoma – Alytuje.

Atsilieka nuo kitų

Prasčiausiai Šiaulių miesto savivaldybė įvertinta pagal komunalinio ūkio, socialinės rūpybos bei administracijos ir personalo valdymo sritis.

Prasčiausiai Šiaulių miesto savivaldybė pasirodė ir dar vienoje grupėje – „Savivaldybės valdymas“. Čia įvertinta tai, kaip valdoma Savivaldybės administracija, personalas bei turimas turtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šioje rodiklių grupėje Savivaldybė pasirodė prasčiausiai ir nuo kitų miestų savivaldybių atsiliko 5,7 balo“, – skelbiama pranešime.

Įtakos Savivaldybės reitingui turėjo ir prastai valdomi finansai.

Reformanereikalinga?

Tyrimo rezultatai – gera žinia planuojamų uždaryti šešių pradinių ir pagrindinių Šiaulių miesto mokyklų bendruomenėms, mėginančioms išsaugoti savo švietimo įstaigas.

Jau antra miesto Tarybos politikų kadencija kuria švietimo tinklo optimizavimo planus. Tačiau Laisvosios rinkos instituto atliktas tyrimas parodė, kad būtent dabar švietimo tinklas Šiauliuose – vienas iš geriausių šalyje. Pavyzdžiui, vienas iš vertinimo kriterijų – tai, kaip tinklas paskirstytas teritoriniu principu. Šiauliuose visoms mokykloms yra priskirti atskiri miesto kvartalai.

REKLAMA

Pagal švietimo kriterijų pirmoji vieta skirta Alytui, antroji – Šiauliams, trečioji – Palangai.

Siūlo išeitis

Laisvosios rinkos institutas suformulavo ir rekomendacijas Šiaulių valdžiai. Jei miesto politikai norėtų pakeisti situaciją, jiems rekomenduojama: sudaryti bent 1 koncesijos ar kito pobūdžio viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės sutartį, pasitvirtinti turimo turto valdymo strategiją, nekilnojamojo turto mokesčio tarifą sumažinti iki 0,3 procento, žemės mokesčio tarifą – iki 0,5 procento. Beje, mokesčiai – skaudžiausia tema miesto valdžiai. Mokesčio tarifą sumažinusi centrinėje miesto dalyje ir taip užsimojusi gaivinti centrą, miesto politinė valdžia netruko sukurti tokias sąlygas, kad mokesčio lengvatomis praktiškai neįmanoma pasinaudoti.

M. Deikus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų