REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daktarų veteranas Egidijus Abarius-Goga teisėjams bandė įpiršti, kad garsioji gauja – vaikystėje susiformavusi apsukrių vaikinų kompanija, pardavinėjusi padirbtą degtinę ir šeimininkavusi „Vilijos“ restorane.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš keletą metų šalies laikinojoje sostinėje 54-erių Gogos pravarde žinomas kaunietis sėkmingai tvarkė savo reikalus. XX amžiaus paskutiniame dešimtmetyje jo su vaikystės laikų draugais sukurta kriminalinė imperija driekėsi nuo Kauno iki Utenos. Tais laikais E. Abarius-Goga buvo viena ryškiausių garsiausios Kauno mafijos šeimos asmenybių.

REKLAMA

Gaujos buhalteris

„Tarp vilijampoliečių jis buvo vadinamas Daktarų buhalteriu, smegenų centru. Būtent jis pradėjo skaičiuoti pirmus bendrai uždirbtus gaujos pinigus. Man jis pasirodė kaip intelektualiausias šios grupės narys“, – prieš teismo posėdį apie E. Abarių „Balsas.lt savaitei“ kalbėjo vienas kauniečių bylą narpliojančių uostamiesčio teisėsaugininkų, norėjęs likti neįvardytu.

Jis džiaugėsi, kad gana sklandžiai ir be didesnių sutrikimų baigėsi kaltinamųjų apklausos. Dabar savo eilės laukia nukentėjusieji ir liudytojai. Teismo posėdžiai suplanuoti iki kovo.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo šio momento teismo procese gali kilti netikėtumų. Kai kurie byloje pakviesti liudyti asmenys gyvena užsienio valstybėse, atlieka bausmę įkalinimo įstaigose arba dienas leidžia policijos sargybinių šešėlyje. Neatmestina, kad kai kurie jų nenorės prisiminti praeities įvykių. Dės nemažai pastangų, kad išsisuktų: prasidės įvairios ligos, atsisakymai liudyti. Nereikia stebėtis. Juk čia tokia publika: vieną dieną duoda parodymus, o kitą prasideda „paniatkės“ (taisyklės, kurių laikosi kriminalinio pasaulio asmenys – red. past.)“, – Klaipėdos apygardos teismo koridoriuje kalbėjo svarbų vaidmenį rezonansinėje byloje atliekantis pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar Daktarų byla, jam kuo nors išsiskiria iš kitų jo praktikoje buvusių bylų, mano pašnekovas pabrėžtinai mandagiu, draugišku tonu atsakė: „Negalėčiau sakyti, kad tai eilinė byla, tačiau ji niekuo pernelyg neišsiskiria. Kadaise teko dalyvauti byloje, kurioje figūravo net 30 kaltinamųjų.“

Prisiminė senus autoritetus

Praėjusią savaitę Daktarų teismo procese Goga paskutinis iš kaltinamųjų prakaitavo liudydamas ankštame metaliniame narve.

„Anuomet nusikalstamos šeimos būrėsi teritoriniu principu. Tais laikais šeimų kasa („obščiakas“ – pinigai, gauti iš nusikalstamos veiklos – red. past.) buvo naudojama ne bendroms reikmėms, o kalėjimuose sėdintiems asmenims „šildyti“. Kaune egzistavo ir toliau egzistuos nusikalstamumas. Tada buvo vieni, dabar kiti – Kamuoliniai, Agurkiniai, Pomidoriniai. Pažinojau Daškinių vadovu vadinamą Remigijų Daškevičių ar Centro autoritetą Kęstutį Juršą, tačiau tarp mūsų nesutarimų nekilo“, – prieš dešimtmetį nužudytus mafijos veikėjus prisiminė E. Abarius.

REKLAMA

Greta jo pirmoje eilėje sėdėjo ir ilgamečio bendražygio pasakojimų įdėmiai klausėsi Henrikas Daktaras. Abu jie augo vienoje J. Naujalio gatvėje, Vilijampolėje.

Už jų nugarų – Rolandas Zaveckas-Džempis ir jaunasis disciplinuotas gaujos karys, žinomas kaip Pajacas, kurio tikrasis vardas Gytis Ježerys. Jie bene vieninteliai Daktarų gaujos nariai, kurie teismo baigties laukia už grotų.

Likę 11 grupuotei priskiriamų asmenų gyvena laisvėje, į teismo posėdžius patys ateina arba atvažiuoja lydimi kaukėtų policijos pareigūnų, nes dauguma jų – sutikę su teisėsauga bendradarbiauti valstybės saugomi liudytojai.

REKLAMA

Kalėjime bausmę atlieka Mordos pravarde garsėjantis Ramūnas Stanionis.

Ligoniai ir seniai sunerimo

Teisiamasis E. Abarius papasakojo, kad su prieštaringai vertinamu 1996-ųjų balandį prie namų nušautu Kauno verslininku Sigitu Čiapu dalyvavo ne tik spirito kontrabandos versle, bet ir talkino privatizuojant vilijampoliečių būstine tapusį „Vilijos“ restorano objektą 1992 metais.

E. Abariui, kuris kaltinamas su kitais Daktarų klanui priskiriamais vyriškiais kaip prisidėję prie S. Čiapo ir jo vairuotojo Vinco Varno sunaikinimo, sakė nežinąs, kas galėjo norėti buvusio kadrinio KGB darbuotojo mirties: „Man ši mirtis netilpo į jokius rėmus. Stebina, kad esu kaltinamas neva talkinęs samdomiems žudikams.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl esu minimas šiame epizode? „Gal todėl, kad kai kurie su policijos tyrėjais bendradarbiaujantys apie tai šnekėdami stengėsi išsisukti. Juk jie buvo pažeidžiami. Vienas sunkiai sirgo, o kitas yra senyvo amžiaus, todėl jiems net 15 metų kalėjimo bausmė galėjo pasirodyti kaip ištisa amžinybė“, – svarstė Goga, turėdamas omenyje jam ir H. Daktarui ypač nepalankius liudijimus suteikusius ilgamečius gaujos veteranus – Vidmantą Gudzinską-Guzą ir Taisono bei Rimvio pravardėmis žinomą Rimvidą Žilinską.

Pradėta žudymo akcija

„Ar prisimeni, kaip telefonu nurodei vietą, kur mes su Popu (Iliodoru Popovu, 1998 metais asmens sargybinio brutaliai nužudytu Daktarų veikėju – red. past.) laukėme Jaučio (Žymanto Janiselio –1998-aisiais nuo alkoholio sukeltų sveikatos negalavimų mirusio – red. past.), kad perduotume žudikams skirtus ginklus?“ –- E. Abariaus klausė kaukėtų pareigūnų saugomas R. Žilinskas.

REKLAMA

„Tą dieną paskambinau, bet tu kažką nerišliai kalbėjai. Kiek pamenu, tylėjai. Galvojau, gal nenori su manimi kalbėti, galbūt prastai jauteisi po išgertuvių“, – sakė E. Abarius.

„Aš tau priminsiu mūsų pašnekesį. Tu sakei: „Jau prasidėjo.“ Tuo metu žudikai jau persėdo į kitą mašiną“, – S. Čiapo žmogžudystės dieną priminė Rimvis.

Mondės atkirtis advokatams

Teisme liudijo iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo atvežtas garsiausiu šalies automobilių vagišiumi tituluojamas Raimundas Petraitis-Mondė, kuris teisiamas kitoje byloje už dalyvavimą kanapių auginimo laboratorijoje.

REKLAMA

„Dar 1992 metais, kai buvau patalpintas į Lukiškes, kur praleidau 18 mėnesių, girdėjau, kad aktyviausiai Kaune reiškėsi H. Daktaras, kuris formavo savo šeimą. Jis turėjo lemiamą balsą Daktarų grupuotėje. Buvo kalbama, kad jam priklauso 75 proc. balso, o kitiems – likusioji dalis. Egzistavo bendra kasa. Pats mačiau, kaip buvo iš jos sumokėti pinigai 1993-iųjų spalį atsitiktinai žuvusiųjų „Vilijoje“ vyrų šeimoms“, – teisme sakė Mondė, kuris automobilius nuvarinėjo ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Rusijoje.

Praeityje Kauno nusikaltėlių pasaulyje gerai žinomas asmuo pasakojo, kad kadaise tik per stebuklą išgyveno kelis Daktarų gaujos vyrų ginkluotus išpuolius, prisiminė atvejį, kai „Vilijoje“ buvo peršautas R. Žilinsko. „Kiek man žinoma, tenai buvo žudomi žmonės“, – paklaustas, kas dėjosi skandalingai pagarsėjusiame restorane, kalbėjo Mondė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po apklausos užverstas kompromituojančių kaltinamųjų advokatų klausimų Mondė R. Zavecką-Džempį ginančiai advokatei be užuolankų atsikirto: „Siūlyčiau panašiais klausimais neapsunkinti ginamojo padėties.“

Kai kurių teisme dalyvavusių kaltinamųjų ir žurnalistų teigimu, po netikėtos R. Petraičio išpažinties, H. Daktaro akyse netikėtai sublizgėjo ašaros.

Atidžiai teismo posėdžius stebėjusi H. Daktaro žmona Ramutė Daktarienė vienam žurnalistų per pertrauką tarp posėdžių mėgino aiškinti, kad Daktarų byla prilygsta skandalingai Drąsiaus Kedžio inicijuotai Kauno pedofilijos istorijai.

REKLAMA

„Ašaros tik patvirtina, kad Daktarų imperija galutinai žlugo. Dabar posėdžiai nevyktų, jei prieš keletą metų kai kurie žmonės būtų atsisakę godumo, intrigų tarp savų ar nuolatinio veržimosi į televizijos ekranus“, – taip pasibaigus teismo posėdžiui kalbėjo buvęs ištikimas H. Daktaro šeimos patikėtinis.

TIK FAKTAI

1976-ųjų gruodį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas E. Abarių su vėliau avarijoje žuvusiu H. Daktaro broliu Mečislovu aštuoneriems metams nuteisė už išžaginimą.

„Sėdėdamas kalėjime susipažinau su įvairiausio plauko žmonėmis. Grįžęs į laisvę su kai kuriais jų turėjau ir verslo reikalų“, – teismo paklaustas, kodėl ilgus metus palaikęs glaudžius ryšius su kriminaline praeities asmenimis, atsakė Goga.

REKLAMA

Kauno kriminaliniame pasaulyje E. Abarius iškilo maždaug 1989 metais.

Kai 1991 metais į laisvę sugrįžo H. Daktaras, E. Abarius tapo vienu artimiausių jo žmonių.

Remiantis operatyvininkų duomenimis, 1993 metų pavasarį E. Abarius su H. Daktaru buvo sulaikyti Utenoje, kai vilniečio bankininko Genadijaus Konopliovo (1997-aisiais nusižudžiusio „Tauro“ banko prezidento) užsakymu reketavo firmos „Vajalis“ vadovą B. J.

E. Abarius – vienas Daktarų šulų, kuriam pavyko išgyventi po 1993-iųjų spalį Kauno „Vilijoje“ įvykusių žudynių, per kurias buvo nušauti penki žemesnio rango vilijampoliečių aplinkos žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Daktarų šlovės metais Gogai buvo patikėta vadovauti savotiškai žvalgybos tarnybai. Manoma, kad būtent jis organizavo telefono pokalbių klausymosi sistemą viename konspiracinių Kauno butų. Šio sumanymo organizatoriais įvardijami ir apsukrieji vaikinai iš liūdnai pagarsėjusio EBSW holdingo.

Vilijampolės banditai E. Abariaus dėka klausėsi konkuruojančių gaujų lyderių, verslininkų, valdininkų, policijos ir prokuratūros darbuotojų pokalbių.

2005-ųjų gruodžio 29 dieną Kauno apygardos teismas nužudyto kunigo Ričardo Mikutavičiaus meno vertybių realizavimo byloje E. Abarių įvardijo tik kaip realizuotuoją. Vertybių pirkėjais apsimetusiems teisėsaugininkams vogtus kunigo paveikslus bandęs iškišti Goga atsipirko tik 5 tūkst. litų dydžio bauda.

2006 metų vasario 17-ąją tas pats teismas Gogai nutraukė kaltinimus dėl 12 kg kokaino kontrabandos į Lietuvą. Daktarų veteranų užkulisiuose kalbama, kad į šią nemalonią istoriją jis pateko tada, kai viena gaujos įžymybių tokią išgalvotą informaciją pametėjo saviškiams saugumiečiams.

Šių metų sausio 20 dieną Vilniaus apygardos teismas išteisino E. Abarių dėl Edmundo Borodino, kuris dirbo jo sodyboje Šilelio kaime ir 2000 metų vasarą pakaunės miškee buvo pasmaugtas, nužudymo užsakymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų