REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kurie iš jų yra tikros interjeto ikonos ir epochą apibrėžiantys tinklalapiai? Pateikiame jums šį dešimtuką. Galbūt tai keistas pasirinkimas. Neverta tikėtis, kad apie daugelį jų būste girdėję. Tačiau tai ir yra esmė. Mes užfiksavome interneto evoliuciją. Atėjo laikas pažvelgti į tai, dėl ko šiandien grupės menininkų, interneto dizainerių, programuotojų tapo mūsų gyvenimo dalimi ir į tai, dėl ko šiandien internetas yra vientisas ir stiprus, rašo žurnalas „Forbes“.

REKLAMA
REKLAMA

1. 1991 m., tinklo gimimas

Timas Bernersas Lee pirmasis sukūrė interneto puslapį – naršyklę. Sukurta naudojant „Next Cube“ ir turinti originalią sistemą, net ir po 20 metų ši naršyklė atrodo gerai. Tiesa, T. Bernersas Lee perrašė savo pirmąjį puslapį, tas, kurį matote internete, yra antrasis.

REKLAMA

2. 1994 m., Antirom

Taip vadinosi daugybė eksperimentų su nauja interneto technologija (Director 5), kuriuos vykdė viena Londono agentūra ir menininkų kolektyvas. Kartu su jais dalyvavo ir Andry Cameronas, dirbęs Italijoje, „Benetton“ interaktyvios komunikacijos tyrimų centre.

3. 1995 m., The Blue Dot

Tai kompanijos „Razorfish“ projektas. Ši agentūra apibrėžė skaitmeninio amžiaus pradžią. Jos svetainėje buvo panaudota GIF animacija – mėlynas taškas, pavertęs šią svetainę pirmąja animacijos svetaine. „Razorfish“ tuomet įkūrė virtualią meno galeriją, pavadintą „Blue Dot“. Ji virto „žaidimų aikštele“ menininkams, fotografams, dizaineriams.

REKLAMA
REKLAMA

4. 1995 m., Word.com

Pirmasis daugialypę terpę naudojantis internetinis elektroninis žurnalas. Tai amžius, kai tinklalapius pradėjo spausdinti.

5. 1997 m., Noodlebox

Tinklalapis, turėjęs itin turtingą ir gražią grafinę sąsają, kurią sukūrė Danny Brownas, įkvėptas Jony Ive'o iš „Apple“.

6. 1997 m., Head Space

Prasidėjo kaip „Head New Media 20 % time“. Tai buvo vieta kurti įvairiems įdomiems projektams. Vėliau tapo įtakinga nekomercinė interneto kūrybine bendruomene.

7. 1998 m., Modern Living

Šį tinklalapį sukūrė Hanas Hoogerbrugge, interneto filmų pradininkas. Jis pamėgino sujungti pasikartojančią GIF animaciją ir pirmasis žengė „Flash“ technologijos link. Tai buvo pirmasis mėginimas paveikslėlius paverti internetine animacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. 2000 m., PS2 Pray Station

Viena pirmųjų atviro kodo ir turinio svetainių, kurią sukūrė rašytojas ir iliustratorius Joshua Davis.

9. 2000 m., Requiem for a Dream

Svetainėje, skirtoje filmui „Requiem for a Dream“, pasirodė pirmasis bandymas sukurti filmui anonsą, kuris iš tiesų buvo atskiras pasakojimas. Svetainės dizaineriai buvo Alexandra Jugovic ir Florianas Schmidtas.

10. 2004 m., Subservient Chicken

Tai interneto reklama, kurią greitojo maisto karaliui „Burger King“ sukūrė „The Barbarian“ grupė. Per dvi dienas ją peržiūrėjo 25 mln. internautų dar iki oficialaus reklamos išleidimo. Ši reklama pakeitė Niujorko ir Londono požiūrį į interneto reklamos galimybes. Kitaip tariant, skaitmeninė diena užaugo.

Šis sąrašas gana prieštaringas, tačiau kartu leidžia pažvelgti į bendrą ir jau pamirštą interneto istoriją. Beje, ar pastebite, kiek mažai buvo padaryta po 2000-ųjų metų?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų