REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alesio Beliackio bylą nagrinėjantis Minsko teismas ketvirtadienį patenkino prokuroro prašymą padaryti pertrauką iki lapkričio 16 dienos, kad prokuroras galėtų pateikti naujus kaltinimus, praneša Baltarusijos opozicijos tinklalapis „charter97.org“.

REKLAMA
REKLAMA

Tie kaltinimai iš esmės skirsis nuo dabartinių, pareiškė prokuroras Vladimiras Sajkovskis.

Žmogaus teisių gynėjo A. Beliackio kolega Valentinas Stefanovičius mano, kad naujieji kaltinimai gali būti tiek sunkesni, tiek ir lengvesni nei dabartiniai kaltinimai nemokėjus mokesčių.

REKLAMA

Pasak V. Stefanovičiaus, A. Beliackiui gali būti pateikti kaltinimai veikus neregistruotos organizacijos vardu, o tada kaltinamaisiais gali tapti ir kiti Baltarusijoje uždrausto žmogaus teisių gynimo centro „Vesna“ bendradarbiai.

Prieš teismui paskelbiant pertrauką prokuroras ir A. Beliackio advokatas Dimitirijus Lojevskis ginčijosi dėl Lietuvos teisingumo ministerijos perduotos informacijos Baltarusijos teisingumo ministerijai.

Advokatas minėjo, kad rugpjūčio 24 dienos rašte teigiama, jog anksčiau Lietuvos teisingumo ministerija buvo pateikusi „tikrovės neatitinkančios informacijos“ apie lėšas A. Beliackio ir V. Stefanovičiaus bankų sąskaitose.

REKLAMA
REKLAMA

Advokatas prašė šį dokumentą pridėti prie bylos ir teismas šį prašymą patenkino.

Tačiau prokuroras teismui pateikė žiniasklaidoje paskelbtus Lietuvos teisingumo ministro pavaduotojo ir Lietuvos ambasadoriaus Baltarusijoje žodžius, kurie, jo nuomone, įrodo, kad anksčiau Lietuvos pateikti bankų dokumentai yra tikri.

A. Beliackis kaltinamas tuo, kad nuo 2007 iki 2010 metų nesumokėjo maždaug 41 tūkst. JAV dolerių mokesčių nuo lėšų, kurios įplaukdavo į jo sąskaitas Lietuvos ir Lenkijos bankuose. Už tai jis gali būti įkalintas septyneriems metams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Beliackis teigia, kad iš užsienio gautos lėšos buvo skirtos Baltarusijoje uždraustam žmogaus teisių gynimo centrui „Vesna“, tačiau prokurorai tai laiko asmeninėmis A. Beliackio lėšomis. Prokurorų teigimu, į A. Beliackio sąskaitas iš užsienio buvo pervesta daugiau kaip 560 tūkst. eurų.

Pinigus į sąskaitas pervesdavo Švedijos Helsinkio komitetas, Norvegijos Helsinkio komitetas ir Nyderlandų užsienio reikalų ministerija. Pasak A. Beliackio, didelė pinigų dalis ne patekdavo į Baltarusiją, o buvo išleidžiama informacinei medžiagai leisti ir seminarams užsienyje rengti.

A. Beliackis buvo sulaikytas rugpjūčio 4–ąją.

Informaciją apie lėšas A. Beliackio sąskaitose Baltarusijos tarnyboms suteikė Lietuvos teisingumo ministerija ir Lenkijos generalinė prokuratūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų