REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė 80-ojo jubiliejaus proga pasveikino žurnalistą Algimantą Čekuolį.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien studijoje ir prie televizijos ekranų susirinko žmonės, kurie džiaugiasi būdami skolingi Jums už pasaulio patyrimą, gyvenimo džiaugsmo ir smalsumo užkratą. Tokių skolininkų gausa daro Jus turtingą ir neabejotinai laimingą.

REKLAMA

Su Jūsų redaguotu laikraščiu „Gimtasis kraštas“, televizijos popietėmis ir knygomis pasaulį tyrinėjo ir tyrinėja ištisos Lietuvos kartos. Žiulio Verno herojus Filijus Fogas susilažino pasaulį apkeliauti per 80 dienų. Jūsų lažybos trunka jau 80 metų, ir mes džiaugiamės galėdami keliauti su Jumis.

Jūs pažindinate Lietuvą su pasauliu ir pasaulį su Lietuva. Jūsų dėka apie Lietuvą už geležinės uždangos išgirdo tuo metu, kai mūsų šaliai to labai reikėjo. Jūs drąsiai kalbėjote apie 90–ųjų įvykius ir stengėtės, kad mažos valstybės balsas būtų girdimas. Kai kam tai buvo nepatogi tiesa, bet Lietuvai labai svarbi.

REKLAMA
REKLAMA

Jūs neabejotinai įkvėpėte ne vieną jauną žmogų pasirinkti žurnalisto profesiją ir nuolat tobulinti gebėjimą pateikti žinias įdomiai ir įtaigiai. Jūs stebinate savo iškalba, išmone ir įžvalgumu tiek Jus pažįstančius, tiek matančius pirmąkart.

Sveikinu Jūsų, gerbiamas Algimantai, šventės proga! Linkiu paprastų, bet nepaprastai svarbių dalykų – sėkmės ir sveikatos“, – rašoma Lietuvos vadovės sveikinime.

Žurnalistas, rašytojas, keliautojas Algimantas Čekuolis gimė 1931 m. lapkričio 10 d. Panevėžyje, 1948 m. baigė Vilniaus suaugusiųjų gimnaziją, 1953-iaisiais – Maskvos Maksimo Gorkio literatūros institutą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1953–1964 m. dirbo žvejybos laivuose jūreiviu, tapo vidutiniojo tralerio bocmanu. Per tą laiką rašė apsakymus ir knygas. Nuo 1959 m. SSKP narys. 1966 m. baigė vakarinę John Reed kalbų mokyklą Havanoje. 1964–1967 m. – vertėjas SSRS žuvies pramonės ministerijos atstovybėje Havanoje.

1968 m. pakviestas dirbti spaudos agentūroje „Novosti“ Maskvoje, 1969–1973 m. agentūros korespondentas Kanadoje, lankė prancūzų kalbos kursus. 1975–1979 m. vadovavo SSRS spaudos agentūros „Novosti“ (APN) biurui Lisabonoje. 1981–1986 m. APN biuro vedėjas Madride.

REKLAMA

1986–1992 m. savaitraščio „Gimtasis kraštas“ vyriausiasis redaktorius. 1988 m. išrinktas Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nariu. Vėliau buvo renkamas Sąjūdžio seimo ir jo vadovybės nariu. 1989 m. išrinktas SSRS liaudies deputatų suvažiavimo deputatu, juo buvo iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo.

1989–1995 m. valstybinės Ispanijos spaudos agentūros EFE korespondentas Baltijos šalims. 1992 m. Vilniaus universiteto (VU) Komunikacijos fakultete pradėjo dirbti dėstytoju, dėstė derybų ir bendravimo meną. Nuo 1995 m. Lietuvos televizijoje veda laidą „Popietė su Algimantu Čekuoliu“.

REKLAMA

Moka anglų, ispanų, portugalų, lenkų, rusų, italų, prancūzų, vokiečių kalbas.

A. Čekuolis yra apdovanotas Lietuvos nepriklausomybės medaliu, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, Portugalijos Nuopelnų ordino Komandoro kryžiumi, Lietuvos krašto apsaugos ministerijos medaliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų