REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie lietuviškos virtuvės paslaptis jau išleista gausybė knygų, bet noras eksperimentuoti ir ieškoti naujų skonių gurmanams neleidžia užmigti naktimis. Lietuvoje neseniai pasirodė Niki Segnit knygos „Skonio žinynas: skonių deriniai, receptai ir idėjos išradingam virėjui“, kurią pristatė žinomas gurmanas Alfas Ivanauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą, ar lietuviai atviri kulinarijos naujovėms, vienas projekto „Virtuvės mitų griovėjai“ kulinarų A. Ivanauskas sakė: „Taip, bet tikrai ne visi. Tie, kurie lankosi užsienyje, keliauja, mato ir domisi, jie drąsiau vertina naujoves. Ypač drąsios yra mūsų mamos, kurios iš paprasčiausių produktų stengiasi išrasti įvairius derinius ir pamaitinti šeimą  patiekalais iš bulvių, makaronų ar grybų košės kartu“, – juokavo pašnekovas.

REKLAMA

Apie tai, kuriuos svarbiausius kulinarinius mitus reikia sugriauti kalbant apie lietuvišką virtuvę ir maisto kultūrą, pašnekovas sakė: „Pirmasis mitas, kad valgyti būtinai reikia daug, antrasis – kad valgyti galima bet kaip, o „Virtuvės mitų griovėjai“ mano, kad būtina atsižvelgti į stalo estetiką. Trečiasis mitas, kurį reikia sugriauti, kad valgyti reikia mokėti ne tik namuose. Vienu metu buvo pastebima tendencija, kad žmonės ėmė maitintis daugiau įvairiose viešojo maitinimo vietose, paskui vėl buvo grįžtama prie valgymo namuose, o mums norisi, kad žmonės turėtų galimybę tai daryti visur – neturime užsidaryti tarp keturių sienų ir gaminti maistą tik artimiausiems draugams. Turime domėtis, ką veikia kaimynai ir kokios kitų šalių virtuvės naujovės.“

REKLAMA
REKLAMA

Prieš porą metų Lietuvoje pasirodė ir, kaip ir visame pasaulyje, didelio populiarumo sulaukė legendinio Džeimso Oliverio kulinarijos knygos. Paklaustas, kuo pavaišintų į svečius užsukusį Dž. Oliverį, A. Ivanauskas sakė: „Jam pagaminčiau silkę su burokėlių sniegu ir krapų mišku arba kumpio trupinių su šviežiais marinuotais agurkėliais.“

Į klausimą, ar lietuviška virtuvė turi savo skonį, ar vis tik esame šiuo aspektu labai panašūs į kaimynus latvius ir baltarusius, A. Ivanauskas sakė: „Tikrai turime, bet nuo sovietmečio laikų mūsų virtuvėje viską gožia paprastoji bulvė. Prisiminus bajoriškoje virtuvėje populiarius žvėrienos patiekalus, tikrai suskambėtumėme pasaulyje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų