REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laosas – kalnuota, sausumų apsupta šalis Pietryčių Azijoje, kuri ilgą laiką buvo izoliuota nuo išorinio pasaulio. Vizitas į Laosą tai tarsi kelionė laiku atgal. Keliautojus čia traukia ramus ir nesuvaržytas gyvenimo būdas, sakoma, kad šalies sostinė – Vientianas spinduliuoja harmonija ir ramybe. Kadangi šalyje daugėja kelių ir plečiasi tiltų statyba, vis daugiau nuostabių vietų tampa prieinamos ir turistams, rašoma tinklalapyje touropia.com.

REKLAMA
REKLAMA

10. Vieng Xai olos

Wat Xieng Thong (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Wat Xieng Thong (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Vieng Xai yra didelis olų tinklas, kuris gyventojams Vietnamo karo metu tarnavo kaip slėptuvė. Tuo metu olose, kuriose buvo įrengta ligoninė, kariniai barakai, kepyklos, parduotuvės ir netgi teatras, gyveno apie 23 000 žmonių. Šiandien Laoso vyriausybė tikisi, kad šie urvai taps tokia pat populiaria turistų lankoma vieta kaip ir Củ Chi tuneliai Vietname.

REKLAMA

9. Pak Ou urvai

Pak Ou urvai (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Pak Ou urvai (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Pak Ou urvai – tai žymieji Budos urvai, esantys prie Mekongo upės į šiaurę nuo Luang Prabango miesto. Šimtai įvairiausių dydžių apgadintų medinių budistų statulėlių yra išdėstytos ant lentynų palei sienas. Čia dažnai atliekamos įvairios apeigos, pradedant meditacija ir baigiant ugdymo pamokomis.

8. Wat Phu

Wat Phu (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Wat Phu (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Vat Pu (Wat Phu) – tai khmerų induistų šventyklos griuvėsių kompleksas pietinėje Laoso dalyje, Čampasako provincijoje. Šventykla ant Phu Kao kalno stovėjo jau nuo V a., o šiandien išlikę griuvėsiai datuojami XI-XIII a. Nors Vat Pu šventykla yra maža palyginus su Angkor amžiaus paminklais Kombodžoje, bet paviljono griuvėsiai, mįslingi krokodilo akmenys ir aukšti medžiai suteikia jai paslaptingą atmosferą. Šventykla ir šiandien yra gausiai lankoma budistų.

REKLAMA
REKLAMA

7. Pha That Luang

Pha That Luang (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Pha That Luang (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Pha That Luang (Great Stupa in Lao) yra vienas reikšmingiausių paminklų Laose. Stupa turi kelias terasas, kurios atitinka skirtingo lygmens budistų pasaulius. Žemiausias lygis atstovauja materialųjį pasaulį, aukščiausias - nebūties pasaulį. Šventykla buvo pastatyta XVI a. ant Khmerų šventyklos griuvėsių. Naujoji šventykla 1828 metais buvo sugriauta siamiečių ir 1931 metais vėl atstatyta prancūzų.

6. Wat Xieng Tong

Vieng Xai (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Vieng Xai (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Vat Xieng Toung – seniausias budistų vienuolynas - šventykla, įsikūrusi Luang Prabango mieste, Mekongo upės šiaurinio pusiasalio dalyje. Ji buvo pastatyta 1560 metais Karaliaus Setthathirath ir per visą Laosų karaliavimą, globojama karališkosios šeimos atstovų. Šventykloje sėdi atsilošusi Budos statula, kuri 1931 metais buvo atgabenta į parodą Paryžiuje, į Luang Phrabangą grąžinta tik po trisdešimties metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Akmenų lyguma

„Puodynių laukas“ (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)„Puodynių laukas“ (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Akmenų lyguma arba puodynių lauku („Plain of Jars") vadinama vietovė yra viena iš seniausių archeologinių paslapčių pietryčių Azijoje. Didžiuliai laukai nusėti šimtais įvairių dydžių, taisyklingų formų tuščiaviduriais akmeniniais indais, kurie spėjama buvo iškalti prieš 2 tūkst. metų ir naudojami žmonių laidojimui. Čia yra apie 90 skirtingų puodynių sklypų, kiekviename iš jų yra nuo 1 iki 400 puodynių ar ąsočių.

4. Konės krioklys (Si Phan Don)

Si Phan Don (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Si Phan Don (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Si Phan Don arba Konės krioklys – tai krioklys Mekongo upėje, Champasako provincijoje, Laose. Dėl šio krioklio Mekongo upė yra netinkama laivybai – susisiekimui su Kinija. Upės slenksčiai yra nusidriekę apie 10 km. Krioklio teritorijoje yra daugybė nedidelių salelių, dėl to ši teritorija gavo Si Phan Don pavadinimą, kas laosų kalba reiškia „4000 salų“. Trys pagrindinės salos, kurios jau tapo turistų mėgiama vieta yra Don Det, Don Khon ir Done Kong.

REKLAMA

3. Vang Vieng

Vang Vieng (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Vang Vieng (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Vang Vieng yra Laoso centre, paupyje įsikūręs miestas, kurio pagrindinė gatvė nusėta svečių namais, barais, restoranais, interneto kavinėmis, kelionių agentūromis ir, žinoma, yra gausiai lankoma turistų. Daugiausia smalsuolių pritraukia dramatiškas karstinės kalvos peizažas, supantis Vang Vieng miestą. Klintiniai kalnai dažnai lankomi alpinistų, nes čia glūdi daug neištirtų tunelių ir urvų.

2. Mekongo Delta

Mekongo upė (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Mekongo upė (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Mekongo upė – ilgiausia Azijos upė, kurios ilgis siekia daugiau nei 4 350 kilometrų. Iš Tibeto kalnų Mekongas teka per šešias valstybes - Kiniją, Laosą, Birmą, Tailandą, Kambodžą ir Vietnamą. Kadangi Laosas itin kalnuota, nedaug gerų kelių turinti vietovė, ši upė tapo pagrindiniu miesto transportavimo centru. Puikus būdas pasigėrėti šio neapsakomo grožio upe ir ją supančiomis vietovėmis - užsisakyti kelionę laivu iš Tailando į Luang Prabangą arba atvirkščiai.

REKLAMA

1. Luang Prabangas

Luang Prabang (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)Luang Prabang (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Luang Prabangas (Xieng Dong Xieng Thong) – tai miestas, įsikūręs prie Mekongo upės, Laoso centre. Tai vienas žavingiausių Pietryčių Azijos miestų ir pati populiariausia turistų lankoma vieta Laose. Iki 1975, kol šalis buvo valdoma komunistų, Luang Prabangas buvo laikomas karališkąja Laoso sostine. Didžioji miesto dalis yra įsikūrusi ant pusiasalio tarp Nam Khan ir Mekongo upių. Auksiniai šventyklų stogai, mediniai nameliai bei prancūzų provincialų statiniai užpildo pagrindines miesto gatves. Auštant vienuoliai iš įvairiausių vienuolynų vaikšto šiomis gatvėmis ir prašo ryžių išmaldos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų