REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) pirmą kartą pristatė Lietuvos savivaldybių indeksą.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą vietą indekse iš miestų savivaldybių, surinkusi 59,1 iš 100 balų, užėmė Klaipėdos miesto savivaldybė. Antras – Panevėžys, trečia – Alytaus miesto savivaldybė. Iš ne miestų savivaldybių pirmoje vietoje yra Kauno r. savivaldybė, po jos seka Birštono, Šilalės r., Marijampolės ir Druskininkų savivaldybės.

REKLAMA

Indekse buvo vertinamos trys savivaldybių veiklos sritys: savivaldybė gyventojui, investuotojui, ir jos pačios savivalda, administravimas.

„Seniai brandinome šitą mintį, kaip galima būtų paskatinti savivaldybių konkurencingumą [....] Mūsų indeksas yra vertybinis. Kurdami indeksą įsivaizdavome, kaip turėtų atrodyti ideali savivaldybė“, – spaudos konferencijoje sakė LLRI prezidentė Rūta Vainienė. Ekspertė išvardijo keletą savybių, kuriomis turėtų pasižymėti ideali savivaldybė: ji turėtų taupyti mokesčių mokėtojų pinigus, gyventi pagal pajamas, skaidriai naudoti biudžeto lėšas, skatinti konkurenciją, mažinti mokesčių naštą, kurti palankias sąlygas verslui, efektyviai valdyti ir privatizuoti turtą.

REKLAMA
REKLAMA

LLRI sudarytame indekse savivaldybių įvertinimui pasitelkti 55 rodikliai ir 3300 duomenų iš visų savivaldybių.

Savivaldybių indeksuose biudžeto ir finansų sritis vertinta atskirai, nes savivaldybės negali visiškai savarankiškai kontroliuoti savo finansų, didele dalimi yra priklausomos nuo centrinės valdžios sprendimų. Biudžeto tvarkymo srityje iš miestų savivaldybių geriausiai įvertintos Kauno m. ir Alytaus m. savivaldybės, iš ne miestų savivaldybių – Raseinių r., Jonavos r., Šakių r. savivaldybės.

„Savivaldybės turi mažai finansinio savarankiškumo, kuo dažnai teisinasi. Taip, finansai svarbu, tačiau yra daugybė kitų sričių, kur jos gali daug nuveikti“, – teigė R. Vainienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikimės, kad indeksu pasinaudos ir investuotojai, ir pačios savivaldybės, sakė LLRI prezidentė. „Galbūt kitąmet sudarydami indeksą, matysime jų (savivaldybių) pasitempimą, dinamiką“.

„Savivaldybės vis dar užsiima ne pagalba žmonėms toje teritorijoje veikti, tampa kartais jų konkurentu, kliūtimi. Jie kartais galvoja, kad kuria tvarką, o iš tikrųjų jie mažina laisves. Savivaldybės dar nėra galutinai suvokusios savo identiteto, misijos“, – aiškino LLRI atstovė. Anot jos, ideali savivaldybė būtų ta, kuri nevykdo pelno siekiančių veiklų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų