REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

„Hamletas“ lietuviškai. Tris valandas. Su subtitrais. Skamba labiau kaip bausmė nei maloni išvyka į teatrą“, ‒ tokiomis nuotaikomis britai rinkosi žiūrėti režisieriaus Oskaro Koršunovo spektaklio „Hamletas“ Belfasto festivalyje Š. Airijoje. Nors mintis, kad jį reikės žiūrėti lietuvių kalba daug ką atbaidė, tačiau tiek žiūrovai, tiek kritikai spektakliui pasibaigus sutarė: O.Koršunovo „Hamletas“ tapo Belfasto festivalio didžiausiu įvykiu.

REKLAMA
REKLAMA

„W. Shakespeare'ą rodyti D.Britanijoje yra taip pat sudėtinga kaip A. Čechovą Rusijoje. Britams jis yra lyg šventa karvė ir bet kaip melžti neleidžia. Tad „Hamleto“ rodymas buvo pats didžiausias išbandymas. Ir nors keli žiūrovai nesulaukę kostiuminės dramos demonstratyviai išėjo iš salės, spektaklis buvo sutiktas puikiai. Tokio susikaupimo, tylos ir galingų ovacijų po spektaklio tikrai nesitikėjome iš savo klasiką taip gerbiančių britų“, ‒ pasakojo Oskaras Koršunovas.

REKLAMA

„Lyric Theatre“ salėje sėdėjo įvairiausia publika: nuo aktorių iki kritikų, nuo aristokratų iki moksleivių. Po spektaklio į užkulisius lietuvių kolegų sveikinti ėję britų aktoriai sakė nieko panašaus dar nebuvo matę. „Neįtikėtina, jūsų spektaklyje Hamletas yra gyvas“, ‒ gyrė vienas jų, matęs daugybę „Hamletų“ ir pats galbūt jį suvaidinęs.

„Hamleto“ trupei įspūdinga atrodė vien tai, kad laikydami savo kalbą išskirtine britai vis dėlto pasiryžo žiūrėti „Hamletą“ lietuvių kalba.

REKLAMA
REKLAMA

„Maniau, kad tai man bus išbandymo vakaras. Tačiau veltui taip galvojau. OKT/Vilniaus miesto teatro W. Shakespeare'o šedevro pastatymas buvo ryškiausias šių metų Belfasto festivalio įvykis, stulbinama dramaturgija ir scenos meistrystė prikaustė „Lyric Theatre“ publiką. Oskaro Koršunovo „Hamletas“ buvo tikslus priminimas, ką teatras pajėgus padaryti rankose to, kuris žino, kaip su juo elgtis. Pamatyti tai man buvo tikra privilegija“, ‒ spektaklį gyrė kritikas Terry Blainas, dėkodamas už galimybę jį išvysti.

„The Irish Times“ apžvalgininkė Jane Coyle džiaugėsi lietuviškuoju „Hamletu“, primindama skaitytojams ankstesnius OKT trupės apsilankymus Belfaste: „Beveik visi tą vakarą susirinkę „Lyric Theatre“ žiūrovai kažkada buvo liudininkai įspūdingų, ilgam atmintyje įstrigusių kitų W. Shakespeare'o pastatymų: nuostabiai išradingas Oskaras Koršunovas ir jo Vilniaus miesto teatras Belfasto festivalyje jau pristatė „Vasarvidžio nakties sapną“ bei „Įstabiąją ir graudžiąją Romeo ir Džuljetos istoriją.“

Sekmadienį iš Š. Airijos puikios nuotaikos grįžę „Hamleto“ aktoriai šiandien vėl susitiks su žiūrovais. Tik kalbės nebe W. Shakespeare'o, o M.Gorkio žodžiais spektaklyje „Dugne“. Dar nematę O.Koršunovo spektaklio „Dugne“ žiūrovai gali tai padaryti šiandien, lapkričio 3 d., 21 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų