REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Ekonomikos komitetas trečiadienį pasiūlė ne tik pratęsti Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą viešbučiams, bet ir taikyti ją kultūriniams renginiams. Tuo parlamentarai prieštarauja Finansų ministerijos ir visos Vyriausybės siūlymams.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak komiteto pirmininko D. Budrio, Finansų ministerijos užsispyrimas nėra lengvai paaiškinamas, o mėginimai dvelkia populizmu. „Prieš tvirtinant šių metų biudžetą, t.y. 2010 metų pabaigoje aiškinta, kad, jei tik suteiksime PVM lengvatą viešbučiams, prarasime 17 milijonų litų. „Baisusis“ scenarijus įvyko, tarifas iki 9 procentų buvo sumažintas ir finansų ministrės Ingridos Šimonytės  scenarijus pasirodė esąs niekinis. Per 2011 pirmą pusmetį, lyginant su praėjusių metų  tuo pačiu laikotarpiu (t.y., net neimant domėn Europos krepšinio čempionato), mokesčių viešbučių sektoriuje surinkta 20,8 procento daugiau. Sukurta apie 1600 darbo vietų. Iš jų – du trečdaliu nekvalifikuotų darbuotojų ištraukti iš Darbo biržos sistemos, kur jie buvo pašalpų gavėjai“, – aiškina D. Budrys.

REKLAMA

Pasak D. Budrio, lengvatų sritį reikia net plėsti, kam pritarė trečiadienį komitetas, kai aprobavo siūlymą lengvatinį PVM tarifą taikyti bilietams į kultūrinius renginius. „Tik kultūra gali suvienyti Lietuvą. Juk taip sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Negi norima, kad žmonės, dar neatsigaunantys nuo ekonominės krizės ir spėliojantys ar nebus antros jos bangos, būtų uždaryti namuose? Daugeliui žmonių provincijoje keli litai yra galimybė bent kur nors nueiti, bendrauti su kaimynais ir pan.“ – klausia komiteto pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Abu klausimus turi dar svarstyti Seimo Biudžeto  ir finansų komitetas. Šiemet viešbučiams buvo suteikta teisė naudotis ne 21 %, bet 9 % PVM tarifu.

Premjeras Andrius Kubilius ir finansų ministrė Ingrida Šimonytė, teikiantys 2012 metų biudžetą, teigia nerandą argumentų lengvatai pratęsti ir mano, kad pelnosi tik verslininkai. Kaip pavyzdys nurodomas nesėkmingas mėginimas pasipelnyti, keliant kainas Europos krepšinio čempionato metu.

Kad PVM lengvatos reikalingos tik verslininkų godumui patenkinti, kalba ir neparlamentinės, opozicinės Lietuvos socialdemokratų sąjungos lyderis Arvydas Akstinavičius. Tiesa, pagrindiniai dalis jo argumentų apima nuorodas į Europos krepšinio čempionato situaciją ir pastebėjimą, kad trūksta kontrolės, kaip naudojamasi lengvatomis bei kas gauna tikrą naudą.

Klausykitės:


 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų