• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ki­tų me­tų mies­to biu­dže­tas – var­ga­nas. Sko­lin­tis iš ban­kų ne­va­lia, nes sko­li­ni­mo­si li­mi­tas se­niai iš­nau­do­tas. Yra išei­tis – už­da­ry­ti ar su­jung­ti mo­kyk­las, at­leis­ti sar­gus ir va­ly­to­jas, cent­ra­li­zuo­ti bu­hal­te­ri­ją, su­ma­žin­ti ad­mi­nist­ra­ci­ją, pa­di­din­ti mo­kes­čius už lop­še­lius-dar­že­lius, ne­for­ma­lio­jo ug­dy­mo pa­slau­gas tei­kian­čias mu­zi­kos, dai­lės ir spor­to mo­kyk­las, pirk­ti pi­ges­nę elekt­ros ener­gi­ją. O gal sa­vi­val­dy­bei de­rė­tų pra­dė­ti tau­py­ti nuo sa­vęs pa­čios?

REKLAMA
REKLAMA

Pa­na­šu, kad po­li­ti­kai fi­nan­si­nę naš­tą nu­mes mies­tie­čiams ant pe­čių. Iš­gel­bė­ti nuo bank­ro­to ga­li tik griež­tos tau­py­mo prie­mo­nės. 2012 m. iš­lai­das teks su­ma­žin­ti 19 mln., dar ki­tą­met – net 29 mln. li­tų.

REKLAMA

Ži­no­jo, bet del­sė

Pa­si­rin­ku­si ne­prik­lau­so­mą elekt­ros ener­gi­jos tie­kė­ją, sa­vi­val­dy­bė per me­tus ke­ti­na su­tau­py­ti apie mi­li­jo­ną li­tų. Nuo lapk­ri­čio pir­mo­sios Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bė skelbs kon­kur­są dėl cent­ra­li­zuo­to elekt­ros ener­gi­jos tie­ki­mo švie­ti­mo, spor­to ir kul­tū­ros įstai­goms. Ji jau spė­jo pa­si­gir­ti, kiek su­tau­pys, bet ko­dėl to ne­pa­da­rė ta­da, kai bu­vo li­be­ra­li­zuo­ta rin­ka ir di­die­ji elekt­ros ener­gi­jos var­to­to­jai ga­lė­jo lais­vai rink­tis, iš ko pirk­ti elekt­rą?

REKLAMA
REKLAMA

2009 m. gruo­džio 21 d. bu­vo priim­tas Lie­tu­vos Res­pub­li­kos elekt­ros ener­ge­ti­kos įsta­ty­mo pa­kei­ti­mo ir pa­pil­dy­mo įsta­ty­mas, ku­ria­me bu­vo nu­ma­ty­ta, kad re­gu­liuo­ja­mos elekt­ros ener­gi­jos kai­nos ne­bus tai­ko­mos vers­lo klien­tų ob­jek­tams, ku­rių leis­ti­no­ji nau­do­ti ga­lia 2009 m. lie­pos 31 d. (ar­ba vė­liau) bu­vo ly­gi ar­ba di­des­nė nei 400 kW, ta­da re­gu­liuo­ja­mos elekt­ros ener­gi­jos kai­nos bū­tų ne­be­tai­ky­tos nuo 2010 m. sau­sio 1 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sa­vi­val­dy­bė tai ži­no­jo, bet del­sė. Juk AB „LES­TO“, iš ku­rios ji per­ka elekt­rą, yra tik Lie­tu­vos elekt­ros skirs­to­mų­jų tink­lų ope­ra­to­rius, ku­rio vie­na pa­grin­di­nių funk­ci­jų – elekt­ros per­siun­ti­mas var­to­to­jams skirs­ty­mo tink­lais. Ki­taip sa­kant, tai „fu­ra“, ku­ri tik per­ve­ža kro­vi­nį iš vie­nos vie­tos į ki­tą. Sa­vi­val­dy­bė jau prieš po­rą me­tų tu­rė­jo ga­li­my­bę pa­si­rink­ti, iš ko tą „kro­vi­nį“ pi­giau pirk­ti.

REKLAMA

Įver­tin­ti, kiek sa­vi­val­dy­bė ga­lė­jo per tą lai­ką su­tau­py­ti, sun­ku, bet pa­skai­čiuo­ti ga­li­ma, juk pa­si­rin­ku­si ne­prik­lau­so­mą elekt­ros ener­gi­jos tie­kė­ją ji per me­tus ke­ti­na su­tau­py­ti apie mi­li­jo­ną li­tų ar net dau­giau.

Sau­gos cent­ra­li­zuo­tai?

Itin su­ma­žė­jus mo­ki­nių, per ki­tus dve­jus me­tus pla­nuo­ja­ma už­da­ry­ti po tris mo­kyk­las kas­met, ma­žin­ti ad­mi­nist­ra­ci­jos dar­buo­to­jų, cent­ra­li­zuo­tai pirk­ti sar­gų pa­slau­gas.

REKLAMA

Biu­dže­ti­nė­se įstai­go­se dir­ba 329 sar­gai, ku­riems per me­tus iš­lai­ky­ti rei­kia 5,1 mln. li­tų. Anot Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jo Vik­to­ro Strups, lop­še­lis-dar­že­lis per mė­ne­sį tri­jų sar­gų at­ly­gi­ni­mams iš­lei­džia be­veik 5 tūkst. li­tų. Jei­gu bū­tų įdieg­ta ap­sau­gos sis­te­ma, tiek tek­tų mo­kė­ti per me­tus, va­di­na­si, teo­riš­kai pa­slau­ga at­pig­tų 12 kar­tų. Jei bū­tų at­si­sa­ky­ta sar­gų pa­slau­gų, bū­tų pa­si­telk­ta cent­ra­li­zuo­ta sau­gos sis­te­ma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ry­tą šluos­tys aša­ras?

Pa­kal­bin­tas sau­gos fir­mos at­sto­vas ma­no, kad eko­no­mi­nė sar­gų at­si­sa­ky­mo nau­da bū­tų: „Ne­bė­ra sar­go, lie­ka elekt­ro­ni­nė sau­gos sis­te­ma. Jai įsi­jun­gus va­žiuo­tu­me, žiū­rė­tu­me, kur koks lan­gas iš­dauž­tas ar du­rys iš­lauž­tos.“ Anot at­sto­vo, kil­tų vie­nin­te­lė pro­ble­ma – bū­tų sau­go­mas tik pa­tal­pų vi­dus, o ša­lia lau­ko te­ri­to­ri­jos tu­rė­tų sto­vė­ti eki­pa­žas. Ar­ba tas pa­ts sar­gas.

REKLAMA

Aiš­ku, ga­li­ma ug­dy­mo įstai­gas ap­tver­ti dvie­jų met­rų tvo­ra, ku­ri taip pat bū­tų in­ves­ti­ci­ja, bet kas tam skirs lė­šų, jei pla­nuo­ja­ma tau­py­ti? Mo­kyk­los ir dar­že­liai dau­giau­sia sto­vi ap­sup­ti gy­ve­na­mų­jų na­mų. Pas­ta­čius tvo­rą, šių įstai­gų te­ri­to­ri­jo­se ne­be­vaikš­čio­tų ke­lią na­mo no­rin­tys su­trum­pin­ti ar sa­vo au­gin­ti­nių pa­ve­džio­ti išė­ję žmo­nės, to­dėl ne­be­rei­kė­tų sau­go­ti lau­ko in­ven­to­riaus, o įvy­kus va­gys­tei ar van­da­liz­mo ak­tui – ry­tą brauk­ti aša­rų.

REKLAMA

Tie­sa, yra išei­tis – bran­gios vaiz­do ka­me­ros. Pas­ta­rų­jų rei­kė­tų prie pa­sta­to tik­rai ne po vie­ną – ma­žiau­siai ke­tu­rių. „Kiek­vie­nas na­mas tu­ri ke­tu­ris kam­pus, o ug­dy­mo įstai­gos – net dau­giau. Yra vi­so­kių už­ka­bo­rių, ku­riems ste­bė­ti taip pat rei­kė­tų ka­me­rų, – sa­ko sau­gos tar­ny­bos at­sto­vas. – Ki­ta ver­tus, kas ste­bės vi­sus ka­me­rų trans­liuo­ja­mus vaiz­dus? Pas­kai­čiuo­ki­te, kiek mies­te yra ug­dy­mo įstai­gų – lop­še­lių-dar­že­lių, mo­kyk­lų. Rei­kė­tų ke­lių žmo­nių, kad jie ga­lė­tų ste­bė­ti ka­me­rų trans­liuo­ja­mą me­džia­gą ir te­ri­to­ri­ją ap­sau­go­ti 100 pro­c. Ne­ži­nau, ku­ri sau­gos tar­ny­ba ap­siim­tų tai da­ry­ti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sig­na­li­za­ci­ja su­vei­kė dėl gam­ti­nių da­ly­kų

Sal­du­vės pro­gim­na­zi­ja sau­gos tar­ny­bos pa­slau­go­mis nau­do­ja­si nuo 2008 m. rugp­jū­čio mė­ne­sio. Anot ato­kiau nuo cent­ro ir jud­rių gat­vių įsi­kū­ru­sios pro­gim­na­zi­jos di­rek­to­rės Na­ta­li­jos Kau­nic­kie­nės, anks­čiau mo­kyk­la ke­tu­riem sar­gam at­ly­gi­ni­mams per mė­ne­sį iš­leis­da­vo per 3 tūkst. li­tų. „At­si­sa­kius nak­ti­nių sar­gų, per tre­jus me­tus te­ko iš­si­pirk­ti sau­gos tar­ny­bos su­mon­tuo­tą įran­gą. Per mė­ne­sį tai at­siei­da­vo tru­pu­tį dau­giau nei 1000 li­tų. Nuo šių me­tų rug­sė­jo kas mė­ne­sį mo­ka­me jau tik už pa­slau­gą – po 180 li­tų“, – sa­ko di­rek­to­rė.

REKLAMA

Pak­laus­ta, ar per tre­jus me­tus nė kar­to ne­pa­si­gai­lė­ta, kad mo­kyk­lo­je nė­ra sar­go, N. Kau­nic­kie­nė sa­ko, jog ke­le­tą kar­tų sig­na­li­za­ci­ja bu­vo įsi­jun­gu­si, bet  tik dėl gam­ti­nių da­ly­kų. „Gal vė­jas, gal le­das pri­ša­lęs su­ju­di­no lan­gą, gal koks ru­pū­žo­kas pra­ro­po­jo“, – juo­kia­si ji.

Juo­da­sis są­ra­šas

Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja pa­skai­čia­vo, kad tiks­lin­ga bū­tų at­si­sa­ky­ti ir va­ly­to­jų eta­tų, o šią pa­slau­gą pirk­ti cent­ra­li­zuo­tai. Mies­to biu­dže­ti­nė­se įstai­go­se dir­ba apie 150 bu­hal­te­rių ir ap­skai­ti­nin­kių. Aps­kai­tos pa­slau­gas tei­kiant cent­ra­li­zuo­tai, šių pa­kak­tų tik treč­da­lio. Vis dėl­to šią sa­vai­tę ma­žin­ti bu­hal­te­rių at­si­sa­ky­ta.

REKLAMA

Anot vie­nos iš mies­to mo­kyk­lų di­rek­to­rių, at­si­sa­ky­ti nuo­la­ti­nių va­ly­to­jų – la­bai blo­gai. „Tai mū­sų žmo­nės, ge­rai dir­ban­tys sa­vo dar­bą, pui­kiai pa­žįs­tan­tys vai­kus, – tei­gia ji. – Sam­dy­tos įmo­nės dar­bi­nin­kai tik at­liks sa­vo dar­bą ir išeis. Ki­ta ver­tus, ką aš ga­lė­čiau sve­ti­mam žmo­gui pa­sa­ky­ti? Jis ne­bū­tų mū­sų ko­lek­ty­vo na­rys. Juk žmo­nės su­ku­ria or­ga­ni­za­ci­jos kul­tū­rą.“

Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Vla­das Da­mu­le­vi­čius tei­gia, kad jei bū­tų at­lei­džia­mos va­ly­to­jos ir bū­tų sam­do­ma va­ly­mo pa­slau­gas tei­kian­ti įmo­nė, su­tar­ty­se bū­tų ke­lia­ma są­ly­ga, kad at­leis­ti va­ly­to­jai bū­tų prii­ma­mi dirb­ti šio­je įmo­nė­je.

REKLAMA
REKLAMA

Ar tiks­lin­ga at­leis­ti ir vi­sus lop­še­lių-dar­že­lių vi­rė­jus, dar skai­čiuo­ja­ma. Pir­miau­sia nu­spręs­ta pa­kel­ti mo­kes­tį už vai­ko iš­lai­ky­mą dar­že­ly­je. Sa­vi­val­dy­bė su­skai­čia­vo, kad da­bar tė­vų mo­ka­mi maž­daug 150 li­tų – tik iš­lai­dos už vai­kų mai­ti­ni­mą, o įver­ti­nus ki­tas iš­lai­das mo­kes­tis tu­rė­tų di­dė­ti iki 220. Pa­kė­lus mai­ti­ni­mo dar­že­liuo­se ir mo­kyk­lo­se kai­ną, vi­rė­jų at­leis­ti ne­be­rei­kė­tų. „Jei bū­tų nu­sta­ty­ta tin­ka­ma kai­no­da­ra – klien­tai su­si­mo­kė­tų vi­są kai­ną, ta­da vi­rė­jos bū­tų iš­lai­ko­mos 100 pro­c., – tei­gia V. Da­mu­le­vi­čius. – Da­bar su­mo­ka­ma tik mais­to pro­duk­tų ver­tė, bet ne dar­bo, ener­gi­jos re­sur­sai.“

Po­li­ti­kai ke­ti­no nai­kin­ti ir mo­kes­čio leng­va­tas vie­ni­šiems, stu­di­juo­jan­tiems ir ka­ri­nę tar­ny­bą at­lie­kan­tiems tė­vams, ku­rių vai­kai lan­ko lop­še­lį-dar­že­lį. To­kiu bū­du pa­pil­do­mai pla­nuo­ta su­rink­ti po 20 tūkst. li­tų kas mė­ne­sį.

REKLAMA

Va­kar vy­ku­sia­me Šiau­lų mies­to ta­ry­bos po­sė­dy­je klau­si­mas dėl mo­kes­čio už vai­ko iš­lai­ky­mą sa­vi­val­dy­bės iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo įstai­go­se nu­sta­ty­mo tvar­kos ap­ra­šo pa­kei­ti­mo ne­bu­vo svars­ty­tas. Leng­va­tos yra pa­tvir­tin­tos Vy­riau­sy­bės spren­di­mu, to­dėl Sa­vi­val­dy­bė ne­tu­ri tei­sės jų keis­ti.

Kiek žmo­nių liks be dar­bo, kol kas skai­čiuo­ja­ma. „Apie tūks­tan­čius mes ne­kal­ba­me, bet kai ku­rias funk­ci­jas biu­dže­ti­nė­se įstai­go­se ga­li­ma nu­si­pirk­ti rin­ko­je ar­ba kreip­tis į spe­cia­lias pa­slau­gas tei­kian­čias įmo­nes ir ne­lai­ky­ti tų žmo­nių, ku­rie dir­ba ne vi­sai efek­ty­viai“, – sa­ko V. Da­mu­le­vi­čius.

Tau­py­ti dar yra kur!

Iš mo­kes­čių mo­kė­to­jų pi­ni­gų iš­lai­ko­mos sa­vi­val­dy­bės įstai­gos smar­kiai per­mo­ka ir už mo­bi­lų­jį ry­šį, o mo­kes­čiams už ko­mu­na­li­nes pa­slau­gas – ši­lu­mą, elekt­rą ir van­de­nį – fi­nan­sa­vi­mą gau­na pa­gal tre­jų me­tų vi­dur­kį. V. Da­mu­le­vi­čius sa­ko, kad įstai­gos re­no­vuo­ja­mos, ta­čiau ener­gi­jos iš­nau­do­ja tiek pat, kiek ir prieš re­no­va­ci­ją, to­dėl ki­tą­met ža­da­ma pa­tvir­tin­ti ska­ti­ni­mo tau­py­ti tai­syk­les.

REKLAMA

Anot Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus, kiek lė­šų bus už van­de­nį ar ši­lu­mą su­tau­py­ta, tiek liks įstai­gai ir va­do­vai tu­rės tei­sę su ko­lek­ty­vu nu­spręs­ti, gal­būt skir­ti at­ly­gi­ni­mo da­liai pa­di­din­ti.

Lop­še­liams-dar­že­liams ir to­liau ke­lia­mi ne­rea­lūs tau­py­mo pla­nai – ket­vir­ta­da­liu su­ma­žin­ti biu­dže­tą. Anot An­ta­ni­nos Il­čiu­kie­nės, lop­še­lio-dar­že­lio „Vo­ve­rai­tė“ di­rek­to­rės, pa­čios di­rek­to­rės tu­ri žiū­rė­ti, pa­čios tu­ri tau­py­ti: „Ki­tų me­tų fi­nan­sa­vi­mas su­ma­žės 25 pro­c., o tiek su­tau­py­ti iki­mo­kyk­li­nė­se įstai­go­se neį­ma­no­ma.“ Maž­daug 15 pro­c. pla­nuo­ja­ma di­din­ti mo­kes­čius už bū­re­lius.

Po­vi­las LUN­GĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų