REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki ge­gu­žės 2 d. nuo­la­ti­niai Lie­tu­vos gy­ven­to­jai pri­va­lė­jo pa­teik­ti me­ti­nę pa­ja­mų mo­kes­čio dek­la­ra­ci­ją už 2010 m. Kai ku­riems dek­la­ra­vu­sie­siems su­si­da­rė mo­kes­čių ne­prie­mo­ka, ku­rią jie tu­rė­jo su­mo­kė­ti, ta­čiau yra žmo­nių, to nepa­da­riu­sių ne tik šie­met, bet ne­tgi per­nai. Ar tik­rai Mo­kes­čių ins­pek­ci­ja ne­sii­ma jo­kių veiks­mų, kad pa­pil­dy­tų skur­do­ką ša­lies biu­dže­tą, tei­ra­vo­mės Šiau­lių ap­skri­ties vals­ty­bi­nės mo­kes­čių ins­pek­ci­jos vir­ši­nin­ko Eval­do Vaineikio.

REKLAMA
REKLAMA

Vie­niems da­vė, iš ki­tų atė­mė

191 tūks­tan­čiui ša­lies gy­ven­to­jų 2010 m. ne­bu­vo pri­tai­ky­tas ar­ba bu­vo pri­tai­ky­tas ne vi­sas me­ti­nis neapmokestinama­sis pa­ja­mų dy­dis (MNPD), to­dėl jie ga­li su­si­grą­žin­ti 48,4 mln. li­tų su­mo­kė­to gy­ven­to­jų pa­ja­mų mo­kes­čio. Net 36 tūks­tan­čiams gy­ven­to­jų bu­vo pri­tai­ky­tas per di­de­lis MNPD, to­dėl bu­vo iš­skai­čiuo­ta per ma­žai pa­ja­mų mo­kes­čio (apie 5,4 mln. Lt). Šie gy­ven­to­jai, pa­teik­da­mi me­ti­nę pa­ja­mų dek­la­ra­ci­ją, tu­rė­jo pa­pil­do­mai sumo­kė­ti į biu­dže­tą pa­ja­mų mo­kes­tį.

REKLAMA

Įdo­mu, kas kal­tas – jie pa­tys ar bu­hal­te­riai, kad bu­vo tai­ky­tas per di­de­lis MNPD? Anot E. Vai­nei­kio, per di­de­lis MNPD gy­ven­to­jams ga­lė­jo bū­ti pri­tai­ky­tas, jei už tuos pa­čius mė­ne­sius jiems NPD tai­kė ke­lios dar­bo­vie­tės, pvz., tuo at­ve­ju, jei keis­da­mas dar­bo­vie­tę gy­ven­to­jas bu­vo pa­tei­kęs pra­šy­mus tai­ky­ti NPD abiem dar­bo­vie­tėms, to­dėl tą mė­ne­sį, ku­rį gy­ven­to­jas jas kei­tė, NPD jam pri­tai­kė ir bu­vu­sio­ji, ir nau­jo­ji dar­bo­vie­tės. Per di­de­lis MNPD ga­lė­jo būti pri­tai­ky­tas ir tuo­met, jei gy­ven­to­jas ga­vo ki­tų ap­mo­kes­ti­na­mų­jų pa­ja­mų, pvz., iš ne­kil­no­ja­mo­jo, ki­to tur­to nuo­mos, di­vi­den­dų, ho­no­ra­rų, au­to­ri­nių at­ly­gi­ni­mų ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Gre­sia dels­pi­ni­giai

Anot Mo­kes­čių ins­pek­ci­jos vir­ši­nin­ko, jei­gu šie gy­ven­to­jai iki ge­gu­žės 2 d. neį­vyk­dė prie­vo­lės, ją tu­ri įvyk­dy­ti ir vėliau, ta­čiau už dek­la­ra­ci­jų ar ki­to­kių do­ku­men­tų pa­vė­luo­tą pa­tei­ki­mą ar ne­pa­tei­ki­mą lai­ku Lie­tu­vos Res­pub­li­kos tei­sės ak­tuo­se yra nu­sta­ty­ta ati­tin­ka­ma at­sa­ko­my­bė. Dek­la­ra­ci­jo­je ap­skai­čiuo­to mo­kes­čio ne­su­mo­kė­jus iki ge­gu­žės 2 d., skai­čiuo­ja­mi dels­pi­ni­giai. Dels­pi­ni­giai už ne lai­ku su­mo­kė­tus mo­kes­čius ir bau­das 2011 m. IV ketv. – 0,03 proc. Jie pra­de­da­mi skai­čiuo­ti nuo ki­tos die­nos po to, kai mo­kes­tis pa­gal tuo me­tu ga­lio­jan­čius mo­kes­čių tei­sės aktus tu­rė­jo bū­ti su­mo­kė­tas į biu­dže­tą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VMI ar­ti­miau­siu me­tu šiems gy­ven­to­jams iš­siųs pri­mi­ni­mus el. pa­štu apie tai, kad dėl pri­tai­ky­to per di­de­lio MNPD jie pri­va­lo pa­teik­ti gy­ven­to­jų pa­ja­mų dek­la­ra­ci­ją. Jei­gu gy­ven­to­jas bu­vo sko­lin­gas pa­ja­mų mo­kes­čio ne dėl MNPD, to­kius gy­ven­to­jus jau pa­sie­kė mo­kes­čių ad­mi­nist­ra­to­riaus pri­mi­ni­mai apie neį­vyk­dy­tą prie­vo­lę.

Ne­su­mo­kė­jai – ne­ga­li pa­rem­ti

Kal­bant apie per di­de­lį MNPD, rei­kia at­kreip­ti dė­me­sį ir į gy­ven­to­jų ski­ria­mus 2 pro­c. pa­ra­mai. Ji ne­per­ve­da­ma para­mos ga­vė­jui to­kiu at­ve­ju, jei dėl pri­tai­ky­to per di­de­lio MNPD gy­ven­to­jui, ski­rian­čiam pa­ra­mą, yra at­si­ra­du­si prie­vo­lė pa­teik­ti dek­la­ra­ci­ją, ta­čiau jis to ne­pa­da­rė. To­kie gy­ven­to­jai elekt­ro­ni­nė­je dek­la­ra­vi­mo sis­te­mo­je (EDS) bus in­for­muo­ja­mi, kad jų teik­ti pra­šy­mai skir­ti 2 pro­c. pa­ra­mai yra neį­vyk­dy­ti, pa­ra­ma ga­vė­jo ne­pa­sie­kė, ir bus nuro­dy­tos to prie­žas­tys.

Po­vi­las LUN­GĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų