REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valdžios institucijos turi iš naujo peržvelgti sprendimą neatnaujinti tyrimo dėl CŽV slaptų kalėjimų buvimo Lietuvoje, teigia „Amnesty international“ atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Generalinės prokuratūros vadovo pranešimas, kad nebus atnaujintas tyrimas dėl CŽV kalėjimų, pasirodė praėjus vos kelios savaitės nuo „Amnesty international“ paskelbtos ataskaitos apie specialius skrydžius į Lietuvą tuo metu, kai galimai veikė šie objektai“ – sakoma „Amnesty international“ pranešime.

REKLAMA

„Amnesty international“, kartu su Londone įsikūrusia „Reprieve“ organizacija ragino Lietuvos institucijas vėl atnaujinti tyrimą dėl galimo Lietuvos dalyvavimo JAV vykdytoje slaptoje asmenų gabenimo ir kalinimo programoje.

Teigiama, kad „Reprieve“ perdavė naujos informacijos apie galimai vykdytus skrydžius ir asmenų gabenimą.

„Prokuroro teiginiai, kad neužtenka duomenų atnaujinti tyrimą, yra neadekvatūs“ – sakė J. Hall, „Amnesty international“ kovos su terorizmu bei žmogaus teisių ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra daug informacijos. Tiek senos, tiek ir naujos, kuri nebuvo pilnai ištirta. Vienintelė priežastis, kodėl atsisakoma tyrimo, gali būti tik tiesios baimė“, – sakė „Amnesty international“ organizacijos atstovai.

„Lietuvos parlamento tyrimas, atliktas 2009 m. teigia, kad Lietuvoje galėjo veikti du slapti kalėjimai, kurie buvo paruošti priimti sulaikytuosius. Generalinis prokuroras dėl šio klausimo pradėjo tyrimą 2010 m., tačiau jis buvo nutrauktas dėl labai abejotinų priežasčių, tame tarpe ir teiginio, jog kai kuri informacija yra susijusi su valstybės paslaptimis, todėl negali būti atskleista“, – teigia „Amnesty international“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau „Amnesty international“ parengta ataskaita atskleidžia tikrą situaciją Lietuvoje: slaptų kalėjimų buvimo šalyje faktai turi būti ištirti dabar, ką teigia ir pirmojoje ataskaitoje pateikti duomenys, kurie nebuvo iki galo ištirti. Delegacija iš „Amnesty international“ atstovų ir „Žmogaus teisių stebėjimo instituto“ rugsėjį susitiko su vyriausybės atstovais ir pateikė argumentus, kodėl tyrimas turi būti atnaujintas. Buvo pateikta naujų įrodymų, skrydžių maršrutų, kurie leidžia teigti, jog Abu Zubaydah, šiuo metu esantis JAV Gvantanamo kalėjime, yra buvęs ir Lietuvos slaptame kalėjime“, – teigiama “Amnesty international" pranešime.

REKLAMA

„Mes žinome, kad tokiose sulaikymo įstaigose, kokia galėjo būti Lietuvoje, suimtieji buvo kankinami“, – sakė J. Hall.

„Jei toks atvejis buvo Lietuvoje, žmonės turi teisę žinoti apie tai, aukos turi teisę į tiesą, o vyriausybės pareiga patraukti atsakomybėn tuos, kurie dėl to kalti. Prokurorų atsisakymas atnaujinti tyrimą dėl savo šalies galimo dalyvavimo CŽV slapto sulaikymo programoje, yra gėdingas atvejis ir reikia kalbėti apie galimus rimtus žmogaus teisių pažeidimus Lietuvoje“, – sakoma „Amnesty international“ pranešime.

Tyrimas dėl galimai šalyje veikusių CŽV kalėjimų nebus atnaujintas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų