REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemės ūkio naudmenas ir pasėlius deklaravusiems pareiškėjams avansai pradėti mokėti jau nuo pirmadienio, spalio 17 d. Rugsėjo pabaigoje, žemės ūkio ministro pasirašytu įsakymu, išankstinės išmokos šiemet padidėjo iki 145 lt/ha, ir ūkininkams bus išmokėtos iki gruodžio 1 d.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkininkams aktualūs avansų mokėjimo terminai

Tai, jog ūkininkai yra suinteresuoti avansų bei paramos už kai kurias Lietuvos kaimo plėtros 2007 – 2013 metų programos (KPP) priemones mokėjimo terminais, parodė Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) organizuoti seminarai, skirti KPP su plotu susijusių priemonių administravimo aktualijoms aptarti. Jų metu su NMA atstovais jiems rūpimais klausimais konsultavęsi ūkininkai teiravosi apie išmokų bei avansų dydį, klausė, kada šios išmokos bus mokamos.

REKLAMA

Tiesioginių išmokų avansai bus mokami iki gruodžio 1 d. Šiemet žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus iniciatyva, rugsėjo 28 d. pasirašytu įsakymu, avansinių išmokų už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių hektarą dydis, lyginant su 2010 m., išaugo dešimčia litų. Avansas sudaro apie 40 proc. tiesioginės išmokos dydžio - 145 lt/ha.

Visa tiesioginės išmokos suma ūkininkams siekia 365 lt/ha. Iki žiemos pradžios avansų išmokėjimui iš viso numatoma skirti 323 mln. litų, o iki metų pabaigos tiesioginėms išmokoms išmokėta suma turėtų siekti daugiau kaip 424 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Lėmė ir situacija gyvulininkystės sektoriuje

Šiais metais, įvertinus ūkininkų patirtus finansinius nuostolius dėl nepalankių meteorologinių sąlygų praėjusių metų žiemą bei atsižvelgus į situaciją gyvulininkystės sektoriuje, avansinės tiesioginės išmokos bus mokamos iš anksto nustatyta tvarka.

Pirmieji avansai pasieks pievas ir ganyklas deklaravusius ūkininkus, kurių plotų hektarui tenka ne mažiau kaip 0,2 sutartinio gyvulio. Anksčiau nei kiti tiesioginių išmokų dalį gaus ir didelių finansinių sunkumų dėl nepalankių ūkininkavimui gamtinių sąlygų bei ilgalaikių finansinių įsipareigojimų turintys ūkininkai. Prioritetinei grupei taip pat priklausys ir pareiškėjai, įgyvendinantys investicinius projektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parama pagal KPP priemones – nuo gruodžio 1 d.

Ūkininkams, teikusiems paraiškas išmokoms pagal KPP priemones „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“, „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“, „Natura 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“ bei „Natura 2000 išmokos“ (parama „Natura 2000“ miškų teritorijose) gauti, parama bus mokama nuo gruodžio 1 d. iki birželio 30 d. Per šį laikotarpį ūkininkams iš viso bus išmokėta 637 mln. litų.

Mokamos paramos dydis priklausys nuo ūkininko įgyvendinamos veiklos – pavyzdžiui, pareiškėjams užsiimantiems natūralių ir pusiau natūralių pievų tvarkymu, mokama 338 Lt/ha siekianti išmoka, ražienų laukus per žiemą paliekantys ūkininkai gauna 500 Lt/ha.

Visgi, visa paramos suma yra skiriama tik tiems pareiškėjams, kurie įgyvendina jiems priskirtus įsipareigojimus. Ūkininkai, teikę paraiškas paramai pagal konkrečią priemonę gauti, turi laikytis žemės ūkio darbams nustatytų sąlygų bei terminų. Jiems, kaip ir žemės ūkio naudmenas bei pasėlius deklaravusiems pareiškėjams, galioja ir geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės bei valdymo reikalavimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų