• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvusiam vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ generaliniam sekretoriui Valdui Giliui besaikis išlaidavimas ir iš asociacijos pasisavinti šimtai tūkstančių litų kainavo postą. Toks aukšto asociacijos pareigūno elgesys tapo prokurorų tyrimo objektu.

REKLAMA
REKLAMA

Asociacijos „Linava“ Revizijos komisijai tikrinant 2010 metų finansinę ataskaitą ir su ja susijusius buhalterinės veiklos dokumentus, buvo nustatytas didžiulis „Linavos“ lėšų trūkumas – 370 tūkst. litų suma. Išsiaiškinta, kad visas šias lėšas per neilgą laiką buvo paėmęs V. Gilys, tačiau jokių išlaidas pateisinančių dokumentų ar paaiškinimų nepateikta. Pinigai paimti kaip avansas vykstant į įvairias komandiruotes.

REKLAMA

Prabangios komandiruotės

Pernai vykstant į prabangią kelionę į Bankoką V. Giliui iš „Linavos“ kasos oficialiai buvo atseikėta daugiau kaip 3 tūkst. litų dienpinigių. Dar 40 tūkst. tuometinis generalinis sekretorius savo paties įsakymu skyrė sau, neva komandiruotės išlaidoms. 2010 metų spalio 4–8 dienomis Tailando sostinėje Bankoke vyko pasaulinis Tarptautinės ekspeditorių asociacijų federacijos FIATA kongresas ir paroda.

REKLAMA
REKLAMA

Prabangių komandiruočių buvo ir daugiau: V. Gilys vyko į Šanchajų, kur su grupele vežėjų aplankė ir žymiąją pasaulinę parodą „Expo 2010“, dar prieš kelerius metus lankėsi Dubajuje, Barselonoje.

Revizijos komisija konstatavo, kad banko kortele, skirta „Linavos“ ūkinėms išlaidoms, tūkstantinėmis sumomis po keletą kartų per mėnesį buvo apmokamos sąskaitos viename sostinės viešbučių, nors tuo metu asociacija nebeapgyvendindavo svečių ar oficialių delegacijų.

Atstatydino ir pradėjo tyrimą

Paaiškėjus tokiems trūkumams, pernai lapkričio 25 dieną „Linavos“ prezidiumas pagal du įstatų punktus pareiškė nepasitikėjimą ir atstatydino asociacijos generalinį sekretorių V. Gilį iš pareigų. Tais pačiais įstatais įtvirtinta, kad generalinis sekretorius atsakingas už asociacijos finansų apskaitos organizavimą ir dokumentų išsaugojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atleistas V. Gilys pažadėjo grąžinti per kelis mėnesius nežinia kur padėtus šimtus tūkstančių litų, tačiau beveik metus delsė tai padaryti ir tapo Vilniaus apygardos prokūratūros inicijuoto tyrimo dėl svetimo turto pasisavinimo stambiu mastu įtariamuoju.

Informuotų šaltinių manymu, tai, kad susidomėjus teisėsaugai V. Gilio įsiskolinimai asociacijai buvo paskubomis  padengti, bus lengvinanti aplinkybė byloje dėl asociacijai „Linava“ priklausančio didelės vertės turto pasisavinimo. Buvusiam generaliniam sekretoriui gresia baudžiamoji atsakomybė ir galbūt kalėjimas.

REKLAMA

Pinigus neva grąžino

V. Gilys dar vasarą tikino su asociacija atsiskaitęs ir pinigus grąžinęs bei jaučiąs nuoskaudą dėl patirto pažeminimo jį atleidžiant. „Neįsivaizduoju, kaip galima šitaip elgtis su žmogumi, kuris asociacijoje išdirbo 19 metų,“ – guodėsi V. Gilys.

„Kiek žinau, pinigus jis sumokėjo, tik negaliu pasakyti, ar visus“, – patvirtino „Linavos“ Revizijos komisijos pirmininkas Mykolas Drėgva. Jis neatskleidė, kokių naujų faktų pateiks savo rengiamoje ataskaitoje, kuri bus paskelbta dešimt dienų prieš spalio 7 dieną vyksiantį „Linavos“ kongresą.

REKLAMA

Vežėjas, UAB „Mečys“ direktorius Mečislavas Atroškevičius atvirai piktinosi, kad tokie žmonės kaip V. Gilys drįsta su įvairiais išvedžiojimais artintis prie vežėjų asociacijos narių, ir atstatydintą generalinį sekretorių kaltino kenkimu „Linavai“. „Akivaizdu, kad didžiausias „Linavos“ bėdų kaltininkas greičiausiai yra V. Gilys, nes kaip atsakingas pareigūnas leido susidaryti tokiai sudėtingai situacijai“, – savo nuomonę  išsakė M. Atroškevičius.

TIK FAKTAI:

Per V. Gilio vadovavimo Tarptautinės supaprastinto muitinės tranzito sistemai TIR Lietuvoje metus susikaupė apie 3 mln. Šveicarijos frankų (maždaug 8,6 mln. litų) skola TIR sistemą prižiūrinčiai Tarptautinei vežėjų sąjungai IRU.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabartinei „Linavos“ vadovybei pavyko grąžinti didžiąją dalį šios sumos, tačiau nuostoliai skaičiuojami milijonais, o asociacijai materialinės žalos pridarę asmenys traukiami teisinėn atsakomybėn, iš jų išieškomos didelės pinigų sumos.

Dėl ilgus metus negrąžinamų skolų birželį IRU padidino TIR leidimų kainas Lietuvos vežėjams.

Valdemaras Bergas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų