REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiauliuose atsiranda drąsuolių, kurie imasi steigti privačius vaikų lopšelius— darželius. Kaina už vieno vaiko priežiūrą juose gali siekti nuo 500 iki 800 litų per mėnesį. Savivaldybė suinteresuota privačių darželių steigimu, nes tai išspręstų ne tik vietų stygių miesto darželiuose, bet ir sutaupytų lėšų.

REKLAMA
REKLAMA

Naujas verslas

Šiaulietė Nijolė Jakubauskienė yra įsteigusi vaikų darželį „Mažieji šnekoriai“. Jau užsiregistravo 12 vaikų. Darželis turėtų pradėti veikti žiemą. Patalpas tikimasi gauti iš Savivaldybės.

REKLAMA

N. Jakubauskienė džiaugiasi, kad miesto valdžia planuoja skirti patalpas dviem vaikų grupėms steigti, tačiau ne viskas vyksta kaip sviestu patepta. „Paskolos negaunu, nes neturiu ko užstatyti. Rėmėjų nėra. Daugelis pasako — tavo verslas, tu ir žinokis“, — teigia “Mažųjų šnekorių“ steigėja.

Naujos paslaugos

Šiaulietės darželyje bus įrengtos ir pritaikytos dvi, o vėliau ir daugiau grupių nuo 1 iki 6 metų. Kiekvienoje grupėje ne daugiau kaip 10 vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

Darželyje bus teikiamos ir logopedo paslaugos. Galima kaina už vaiko priežiūrą — apie 500 litų per mėnesį. Dabar į darželį jau užsirašiusių vaikų amžius — 1,5— 4 metai. Būtent šio amžiaus vaikams Šiauliuose vietų valdiškuose darželiuose trūksta.

Privatus darželis planuoja veikti lankstesniu grafiku, pavyzdžiui, švenčių dienomis, vakarais, savaitgaliais. Logopedo konsultacija būtų teikiama ir nelankantiems šio darželio.

Darželis namuose

„Dėmesio! Šiaulių miesto centre steigiamas privatus lopšelis–darželis“, — radome skelbimą internete. Paskambinus nurodytu numeriu, atsiliepia šiaulietė Egidija Žiedaitė, kuri kartu su savo mama planuoja įkurti privatų vaikų darželį privačiame name.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulietė jau seniai svajojanti įkurti privatų darželį. 200 kvadratinių metrų ploto name turėtų pakakti vietos 8— 10 vaikų darželiui. „Tai turėtų būti mini darželis, kuriame suskirstytume vaikus pagal amžių į dvi grupes. Vaikas turėtų jaustis kaip namie“, — sako inicatyvi šiaulietė ir tvirtina, jog nedidelis vaikų kiekis — viena iš privačių darželių stipriųjų pusių.

Pati E. Žiedaitė teigia galinti mokyti vaikus anglų kalbos. Jos mama — kūno kultūros specialistė, todėl galima į paslaugas įtraukti kineziterapijos užsiėmimus, specialias mankštas.

REKLAMA

Norint privačiame name įkurti vaikų darželį, pirmiausia reikia pasirūpinti steigimo dokumentais. E. Žiedaitės nuomone, tai nėra teisinga: „Investuoji į dokumentų tvarkymą, o tik po to remontuoji patalpas ir gauni sveikatos pasą. Turėtų būti atvirkščiai“.

Mažiesiems darželio lankytojams reikia įrengti atskiras kriaukles, lovas, tualetus su vaikiškais unitazais. Steigėjos apskaičiavimu, tokiame mažame darželyje mokestis už vieno vaiko priežiūrą ir ugdymą gali siekti 800 litų. Palyginus su bendrojo lavinimo darželiais — daugoka, tačiau auklei gali tekti pakloti daugiau.

REKLAMA

Privatūs darželiai naudingi miestui

Šiauliuose prieš dešimtmetį yra veikusi privati darželio grupė vieno miesto darželio patalpose. Viešoji įstaiga „Pasakų šalis“ išsilaikė apie trejus metus.

Šiuo metu privatiems vaikų darželiams steigtis sąlygos yra palankesnės. Tinkamai sutvarkius dokumentus, kiekvieno darželinuko metinis krepšelis — per 2550 litų — valstybės nukreipiamas ir į privačias ugdymo įstaigas.

Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius teigia, kad būtų naudinga, jei steigtųsi privatūs vaikų darželiai.

„Vienos darželio grupės steigimas Savivaldybei kainuoja apie 50 tūkstančių litų per metus. Mes mielai privačių darželių steigėjams surastume ir suteiktume reikiamas patalpas pagal panaudą“, — siūlė V. Damulevičius.

Alvydas JANUŠEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų