REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį po žinios apie Vilniaus J. Basanavičiaus gimnazijos moksleivio mirtį nuo meningokokinės infekcijos visuomenės sveikatos specialistai atliko epidemiologinio židinio tyrimą ir paskyrė visas būtinas profilaktikos priemones, kurios turi būti taikomos siekiant likviduoti ligos židinį.

REKLAMA
REKLAMA

„Epidemiologai buvo susitikę su berniuką gydžiusiais gydytojais, lankėsi gimnazijoje. Nustatyti visi su sirgusiuoju artimą sąlytį turėję asmenys – šeimos nariai, klasės draugai, pedagogai. Trečiadienį jie visi turėjo kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris profilaktiškai turėjo paskirti gydymą antibiotikais. Šiems asmenims rekomenduota atidžiai stebėti savo sveikatą bent 10 dienų“, – sakė Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistė Biruta Zdanevičienė.

REKLAMA

Pasak medikės, taip pat buvo susitikta su gimnazijos bendruomenės atstovais, atkreiptas jų dėmesys, kad asmenims, kurie neturėjo artimo sąlyčio su sirgusiuoju, rizika užsikrėsti ir susirgti yra maža, todėl profilaktinis gydymas antibiotikais nėra būtinas. Mokykla papildomai išvalyta, išvėdinta.

Visuomenės sveikatos centro specialistai ketvirtadienį užbaigs gimnazijoje pradėtas tokių susirgimų atvejais taikomas standartines procedūras, iki minimumo sumažinančias infekcijos plitimo riziką.

REKLAMA
REKLAMA

Meningokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis kraujo užkrėtimas ar galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas.

„Lietuvoje per metus nuo meningokokinės infekcijos miršta nuo 2 iki 10 įvairaus amžiaus pacientų. Šia klastinga liga serga ir visai maži vaikai, ir jaunuoliai, ir garbaus amžiaus žmonės. Ir mokslas, deja, dar nežino, kodėl vieni perserga lengvai, kiti – išvis neserga, yra tik infekcijos nešiotojai, o treti – miršta. Šiuo konkrečiu atveju – tai vienetinis sporadinis ligos atvejis, kurių deja, pasitaiko“, – teigė Europos vaikų infekcinių ligų draugijos mokymo komiteto narys prof., habil. dr. Vytautas Usonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus, užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas.

Meningokokinė infekcija gali pasireikšti įvairiai, tačiau visoms formoms būdingas karščiavimas bei bendrosios intoksikacijos požymiai. Visais atvejais ligos pradžioje pakyla temperatūra, atsiranda galvos skausmas, galimas raumenų skausmas, kaklo raumenų stingimas, atsiradęs dėl raumenų įtempimo, vėmimas. Būdingas meningokokcemijos požymis – odos bėrimas.

REKLAMA

Susirgus rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą pas savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą. Siekiant apsisaugoti nuo meningokokinės infekcijos svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis. Antimikrobinė profilaktika rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu.

Trečiadienį tragedijos sukrėstoje Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijoje pamokos buvo nutrauktos. Gimnazistai buvo išsiųsti į polikliniką, kur jaunuoliams buvo dalinami antibiotikai.

Gimnazijos administracijos duomenimis, ketvirtadienį į pamokas susirinko visi mokytojai ir pusė moksleivių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų