• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Šiemet jau dirbame pelningai“, – džiaugėsi Valstybinės įmonės prie Pravieniškių pataisos namų direktorius Vytautas Pitkauskas. Išgirdę tai greičiausiai suklustų ne vienas – koks pelnas įkalinimo įstaigoje?

REKLAMA
REKLAMA

Kaune, Vilniuje, Panevėžyje, Alytuje ir Marijampolėje veikiantys pataisos namai turi greta įkurtas valstybines įmones, kuriose dirba kaliniai. Per krizę smuktelėjusios ir patyrusios nuostolį šiemet šios įstaigos jau gali skelbti apie atsigavimą ir pelną.

REKLAMA

Pamenančių sovietinius laikus kalinių darbas nė kiek nestebina. Kai kurie iki šiol namuose turi įvairių kalinių gamintų mažmožių, o prieš porą dešimčių metų nuteistieji pagamindavo daugybę įvairios produkcijos, vežamos į Sovietų Sąjungos platybes.

Šiandien dirbančių kalinių ir jų gaminamos produkcijos kiekiai gerokai sumažėję. Tačiau norinčių dirbti, pasak įmonių prie pataisos namų vadovų, netrūksta. „Šiandien iš visų norinčiųjų dar ir atsirenkame, kuriuos priimsime dirbti“, – pasakojo V. Pitkauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Gamina pigiau

Sostinėje esančiame Valstybinės įmonės prie Pravieniškių pataisos namų filiale Nr. 3 tiek paprasti mirtingieji, tiek įmonės gali užsisakyti ir įsigyti įvairių baldų, apdirbtos medienos, metalo dirbinių. Taip pat nuteistieji gali nudažyti jūsų automobilį.

Pataisos namai turi greta įkurtas valstybines įmones, kuriose dirba kaliniai (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Pataisos namai turi greta įkurtas valstybines įmones, kuriose dirba kaliniai (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Visos šios paslaugos atliekamos už gerokai mažesnę nei įprasta rinkos kainą. Tačiau prie šių įmonių durų nematyti besibūriuojančių būsimų klientų. „Neretai žmonės nežino, kad mes teikiame tokias paslaugas, kad gaminame, pavyzdžiui, gerokai pigiau baldus. Ateina tie, kurie jau kartą buvo susidūrę, arba tie, kuriems kas nors papasakojo. Įprastai koją kiša ir tai, kad žmonės baiminasi pataisos namų, įkalinimo įstaigų. Nepasitiki ir kalinių gaminių kokybe“, – priežastis aiškino Valstybinės įmonės prie Pravieniškių pataisos namų filialo Nr. 3 direktorius Vytautas Jukna.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, baimintis dėl gaminių kokybės visiškai neverta. „Baldai gaminami iš kokybiškos medienos, kurią naudoja ir kiti baldų gamintojai, visi gaminiai tvirti, kokybiški, – pasakojo įmonės filialo Vilniuje direktorius. – Be to, kitaip nei įprastuose baldų salonuose, pas mus atėjęs klientas gali užsisakyti tai, ko nori, tokį baldą, kokį įsivaizduoja. O įprastame baldų salone tokio baldo kaina būtų trečdaliu didesnė vien dėl to, kad šis esą būtų nestandartinis.“

Pavyzdžiui, sofą iš pasirinktos medienos ir audinio nuteistieji pagamintų už 800 litų, automobilio detalių perdažymo kaina yra 50 litų ir daugiau mažesnė nei įprasta kaina automobilių remonto salonuose.

REKLAMA

Pelningi metai

Valstybinės įmonės prie Pravieniškių pataisos namų direktorius V. Pitkauskas pasakojo, kad 2011-ieji – pirmi metai, kai po krizės įmonė atsigauna. „Praėjusiais metais mūsų apyvarta buvo apie 12 mln. litų. Tai didelis kritimas, nes prieš krizę mūsų apyvarta buvo 25 mln. litų. Šiemet jau dirbame pelningai ir tikimės 14 mln. litų apyvartos“, – pasakojo jis.

Pataisos namai turi greta įkurtas valstybines įmones, kuriose dirba kaliniai (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Pataisos namai turi greta įkurtas valstybines įmones, kuriose dirba kaliniai (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Atsigavimą lemia ir grįžtantys klientai. Kaliniai ne tik gamina savą produkciją, bet ir atlieka įvairias paslaugas kitoms įmonėms. „Kartais viską darome su mūsų įrengimais, kartais įmonės pačios pastato pas mus įrengimus, – aiškino V. Pitkauskas. – Joms tai apsimoka, nes nereikia ieškoti patalpų, samdyti žmonių, be to, darbų kaina pas mus mažesnė. Pavyzdžiui, neretai įmonės užsako pas mus įvairių rūšiavimo darbų. Pačiai įmonei sudėtinga iš karto rasti 30–40 laisvų žmonių, juos pasamdyti, o mes galime pakviesti dirbti tiek nuteistųjų, kiek mums reikia. Tai pliusas.“

REKLAMA

Vis dėlto jis neatskleidė, kurios įmonės naudojasi kalinių paslaugomis. Tarp klientų – ne tik lietuviško kapitalo įmonės, bet ir tos, kurių pagrindinės būstinės užsienyje, o padaliniai – Lietuvoje. „Štai ir dabar deramės su viena vokiečių firma, kuri norėtų plėstis“, – sakė V. Pitkauskas. Be to, didelė dalis klientų – valstybinės įmonės. Lankantis sostinės Sniego gatvėje esančiuose pataisos namuose ten buvo siuvami čiužiniai vienai iš šalies ligoninių, gaminamos kėdės vieno iš universitetų auditorijoms, suolais aprūpinamos mokyklos, gaminami biuro baldai. „Dalyvaujame konkursuose, laimime gavę užsakymus gaminame baldus, kitus dalykus“, – lakoniškai paaiškino V. Pitkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dirbti nori ne visi

Anot V. Pitkausko, toli gražu ne visi kaliniai nori dirbti ir užsidirbti. „Yra tokių, kuriems dirbti – ne prestižas, kitiems visko atsiunčia artimieji. Yra tokių kalinių, kuriems dirbti neleidžiama, nes jie nuolat daro pažeidimus“, – pasakojo valstybinės įmonės vadovas.

Tačiau didžioji dalis paprastesnių, nepriklausiusių nusikalstamiems sluoksniams kalinių dirba itin noriai. „O ką daryti? Ir tobulėji, ir veiklos turi“, – pasakojo vienas iš nuteistųjų, dirbantis Sniego g. Vilniuje esančiuose pataisos namuose. Buvęs kulinaras ir konditeris net negalėjo įsivaizduoti, kad kada nors sėdės prie suvimo mašinos ir daigstys vieną siūlę po kitos. „Žmona visą gyvenimą dirbo siuvėja, aš vis juokiausi, kad labai jau lengvas jos darbas. O kai pačiam reikėjo išmokti, sakiau, košmaras“, – pasakojo vyras. Jis siuvo ligoninei skirtų čiužinių siuntą.

Įdarbinti kaliniai gauna ne tik galimybę tobulėti, kai ko išmokti, bet ir užsidirbti. Standartinis atlyginimas siekia apie 340 litų per mėnesį, tačiau kai kuriuos darbus dirbantys nuteistieji gali uždirbti 800–900 litus per mėnesį. „Dirbantieji medžio apdirbimo, baldų gamybos cechuose gali užsidirbti visai nemažai“, – aiškino V. Pitkauskas. Dažniausiai gautą algą nuteistieji pravalgo apsipirkdami įkalinimo įstaigose esančiose parduotuvėse.

REKLAMA

Nemokančiuosius išmoko

Įkalinimo įstaigose ne tiek daug specialistų, mokančių vieną ar kitą darbą, todėl dažnai nuteistuosius tenka išmokyti dirbti. Dalis nuteistųjų profesinių įgūdžių mokomi įkurtose profesinio lavinimo mokyklose, kiti – iš karto dirbdami su įrengimais.

Pataisos namai turi greta įkurtas valstybines įmones, kuriose dirba kaliniai (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Pataisos namai turi greta įkurtas valstybines įmones, kuriose dirba kaliniai (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

V. Pitkauskas tvirtino, kad dažniausiai su didesnėmis problemomis susiduria Panevėžio moterų pataisos namai, nes nuteistos moterys ypač dažnai į kalėjimą patenka niekada nedirbusios. Kone visas norinčias dirbti pirmiausia tenka išmokyti tai daryti.

REKLAMA

Anot V. Juknos, ypač sunku rasti kalinių, galinčių dirbti su metalu. „Tai sudėtingas darbas, tenka ir daug mokyti, ir ilgai ieškoti, kas galėtų apdirbti metalą. Bet randame“, – sakė valstybinės įmonės filialo Vilniuje direktorius.

Sunkiau rasti ir gebančių taisyti automobilius. Pasak V. Juknos, iki krizės autoservisas buvo nuolat pilnas remontuojamų automobilių, automobilius taisė 6–7 nuteistieji. Dabar servise dirba du žmonės. „Nors technika domisi visi, ne taip paprasta rasti žmonių, išmanančių, kaip dažyti automobilius. Ieškome, nes stengiamės rinkai pateikti tai, ko trūksta. Galėtume gaminti visko ir didesniais kiekiais, trūksta tik užsakymų“, – aiškino filialo direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų