REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl, kaip įtariama, nelegaliai nušauto tauriojo elnio tarp Tauragės medžiotojų užvirė aistros. Apie nušautą žvėrį aplinkosaugininkus informavo patys medžiotojai, o šie dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo suskubo kreiptis į Tauragės rajono apylinkės prokuraturą. Kaip vienas įtariamųjų padarius šį pažeidimą minimas savivaldybei priklausančios įmonės UAB „Tauragės vandenys“ vadovas Rimantas Veisas.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešė medžiotojai

Apie galimai nudobtą taurųjį elnią aplinkosaugininkams pranešė medžiotojų būrelio „Ąžuolas“ vadovas Egidijus Mockaitis. Jis informavo, kad būrelio medžioklės plotuose, Globpievės teritorijoje, medžiotojai aptiko daug kraujo, tauriojo elnio plaukų ir žvėries vilkimo žymes. Gyvosios gamtos sergėtojas rajone Petras Survilas prisimena, kad medžiotojai šiuos pėdsakus aptiko šeštadienį, o agentūrai raštu informaciją pateikė tik pirmadienį. Tai, pasak aplinkosaugininko, sumažino pažeidėjo suradimo galimybes.

REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo nebus

Tauragės rajono apylinkės prokuroras Egidijus Žylius šios savaitės pradžioje priėmė sprendimą dėl šio įvykio nepradėti ikiteisminio tyrimo.

– Nuspręsta atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nes gyvūnijai buvo padaryta nedidelė žala. Aplinkos apsaugos agentūrai siūlysime kaltą asmenį bausti administracine tvarka, – pirmadienį „Tauragės kurjeriui“ situaciją komentavo prokuroras.

Ieškos pažeidėjo patys

Vakar kalbintas Tauragės rajono aplinkos apsaugos agentūros vyr.specialistas gyvajai gamtai Petras Survilas neslėpė nusivylimo prokuratūros sprendimu.

REKLAMA
REKLAMA

– Kreipėmės į prokuratūrą, nes tikėjomės greitesnio, efektyvesnio pažeidimo išaiškinimo. Dabar, panašu, turėsime šį darbą atlikti patys. Dėl to nenuogąstaujame. Juk buvo žmonių, kurie šį pažeidimą užfiksavo, yra ir girdėjusių burzgiant traktorių, kuriuo kaip manoma, buvo tempiamas nudobtas žvėris. Tikimės, kad atsilieps ir daugiau šio įvykio liudininkų, kurių pagalba pažeidėją anksčiau ar vėliau pavyks ir nustatyti, ir nubausti, – kalbėjo P.Survilas.

Iki šiol neišsiaiškinta, kokios lyties buvo nelegaliai sumedžiotas žvėris. O tai svarbu, nes gamtosaugos specialistai pagal lytį apskaičiuoja ir žalos gamtai dydį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Jeigu tai – patelė, žala gamtai – 1068 Lt, jeigu patinas – 1781 Lt. Bet tai tik žala gamtai, o jeigu pavyks nustatyti pažeidėją, be šios žalos, jis privalės sumokėti dar ir pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą priklausančią baudą, – vardija aplinkosaugininkas.

Medžiota be leidimo

Aplinkosaugininkas neatmeta galimybės, kad taurųjį elnią nudobęs žmogus yra medžiotojas. Tačiau tokiai medžioklei jis neturėjo reikiamų dokumentų. Antraip nebūtų slėpęs savo veiksmų. Iki šios dienos, pasak P.Survilo, tauriųjų elnių medžioklei rajone yra išduotos tik dvi licencijos. Mat tauriųjų elnių patinus selekcininkams leidžiama medžioti nuo rugpjūčio 15 dienos, o pateles – nuo spalio 1 d. Pastarasis taurusis elnias galėjo būti nukautas rugsėjo 11–12 dienomis. Nei iki tol, nei vėliau į medžiotojų būrelio vadovą E.Mockaitį nesikreipė nė vienas medžiotojas ir nepranešė apie sumedžiotą žvėrį.

REKLAMA

Keliamos įvairios versijos

Tiek aplinkosaugos specialistas, tiek medžiotojų būrelio, kurio medžiojimo plotuose buvo nukautas žvėris, vadovas teigia, kad tiriant šį įvykį keliamos pačios įvairiausios versijos. Tačiau medžiotojų atstovas nelinkęs tikėti, kad tai – tikro medžiotojo rankų darbas.

– Tai būtų didžiulė nuostaba. Kita vertus, šiais laikais visko pasitaiko. Maža kas galėjo atsitikti. Todėl su aplinkosaugininkais kėlėme visas versijas, gilinomės į jas. Viena versijų, kad taurųjį elnią sumedžiojo ir apie tai nepranešė Rimantas Veisas. Bet šis medžiotojas faktą neigia. Tad visas aplinkybes turi išsiaiškinti patys aplinkosaugininkai, – vakar sakė E.Mockaitis.

REKLAMA

Šiuo metu jo vadovaujamame „Ąžuolo“ būrelyje yra registruoti 22 medžiotojai.

Pakalbinti nepavyko

Vakar R.Veiso, kurį puse lūpų aplinkosaugininkai įtaria padarius šį pažeidimą, „Tauragės kurjeriui“ pakalbinti nepavyko. Pasak jo vadovaujamos įstaigos sekretorės, direktorius atostogauja. „Tauragės vandenų“ direktoriaus mobilusis vakar irgi atkakliai tylėjo. Norėjome nedaug – tiesiog paklausti, kodėl iš 22-jų to paties medžiotojų būrelio narių tauriojo elnio nukovimu įtariamas tik jis vienas?

Baudos – nemažos

Įstatymai numato, kad medžiotojai gali pirma sumedžioti gyvūną, o licenciją užpildyti po medžioklės. Bet jeigu to nepadaroma arba medžiojama be leidimo, medžiotojas netenka teisės medžioti 1–3 metams, o eilinis gyventojas baudžiamas 2000–4000 Lt bauda. Ir medžiotojas, ir eilinis žmogus kartu netenka ir pažeidimo padarymo įrankio, t.y. ginklo, kuriuo buvo nušautas žvėris, – jis konfiskuojamas.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų