REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mažą, bet labai aktyvų, vos 500 kilometrų skersmens Saturno planetos palydovą Enceladą galima pavadinti slidininkų svajone. Šeštasis pagal dydį Saturno palydovas padengtas slidinėjimui idealiais  sniego šlaitais.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai nustatė, kad 1789 metais atrastas palydovas turi daugybę sniego šlaitų, kuriems puikiai tiktų slidinėjimui. Apie tai neseniai tarptautinėje konferencijoje paskelbė mokslininkas Paul Shank.

REKLAMA

Saturno palydovas (nuotr. Gamintojo)Saturno palydovas (nuotr. Gamintojo)

2005 metais zondas „Cassini“ pietinėje Saturno palydovo pusėje užfiksavo taip vadinamąsias „tigro juostas“ – įskilimus, iš kurių mikroskopinių kristalų pavidale į kosminę erdvę išmetamas didelis kiekis vandens.

2010 metais vokiečių astronomai sumodeliavo šių dalelių elgesį ir nustatė, kad didžioji dalis jų krenta atgal į Enceladą. Faktas, kad ledo gabalėliai nuskrenda iki kitų palydovų buvo nustatyta jau seniai.

REKLAMA
REKLAMA

Dirbdamas šiuo klausimu P.Shank patvirtino vokiečių mokslininkų prognozes ir pademonstravo, kad tai vyksta jau tūkstančius metų, todėl ledo kristalai planetos paviršiuje suformavo, kai kur tankius sniego šlaitus.

Pasak Paul, Encelade sniegas skiriasi nuo žemiško: jis tarsi byranti medžiaga, sudaryta iš 1-2 mikrono diametro dalelių.

Saturno palydovas (nuotr. Gamintojo)Saturno palydovas (nuotr. Gamintojo)

„Tai idealiausias sniegas apie kurį slidininkai tik gali pasvajoti“, – teigė amerikiečių mokslininkas P.Shank. Tiesa, įprastai palydovo paviršiuje tvyro... 200 laipsnių šalčio temperatūra pagal Celsijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Enceladą 1789 metais atrado vokiečių kilmės anglų mokslininkas seras Frederick William Herschel,

Palydovo skersmuo yra 500 km. Encelado orbitos spindulys - 238 020 km, jo orbitinis periodas yra 1, 37 paros. Palydovo ryškis opozicijoje yra 11,8. Geometrinis albedas arba atspindys sieka beveik 100 %. paviršių sudaro grynas ledas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų