REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į pirmąjį posėdį po vasaros atostogų susirinko Šiaulių savivaldybės Bendruomenės sveikatos taryba. Nors gretas papildė ir nauji nariai, tačiau, pasak pirmininko Jūros Vlado Vaitkevičiaus, visi naujieji žmonės – nuolat esantys šalia, kai sprendžiamos miesto bendruomenės sveikatos problemos, kai rūpinamasi sveikatos stiprinimu. Visiems buvo aktuali ir pirmoji tema apie ikimokyklinių įstaigų aktualijas.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės tarybos patvirtintas Bendruomenės sveikatos tarybos pirmininku J. V. Vaitkevičius džiaugiasi ir tais, kurie gal jau šešiolika metų nuo pirmojo steigiamojo posėdžio budi prie to paties bendruomenės sveikatos saugojimo vairo. Dažnas ne tik dirbdamas savo darbą, bet ir laisvalaikiu -  skatinamas entuziazmo ir tikro rūpesčio visuomenės sveikata. „Jūs ir vadovaujate tarybai, nes kiekvienas turite savo sritį, o aš tik padedu“, - sako pirmininkas ir pripažįsta, kad jo hobis – vaikų sveikata, kuriai ir skirtas pirmasis Bendruomenės sveikatos tarybos posėdis. Šiame posėdyje buvo pristatomos Šiaulių miesto savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigų aktualijos, apie kurias kalbėjo lopšelio-darželio „Coliukė“ direktorė Eugenija Vaičaitytė. Dėl artėjančio spalio - Sveikatos stiprinimo mėnesio - renginių siūlymus pateikė Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Asta Ivoškienė.

REKLAMA

Ne pirmą kartą Bendruomenės sveikatos tarybos posėdyje pranešimą skaičiusi lopšelio-darželio „Coliukė“ direktorė E. Vaičaitytė ikimokyklinio ugdymo aktualijas apžvelgė išanalizavusi 26 miesto lopšelių-darželių pateiktą informaciją.

Pasak pranešėjos, rugsėjo pradžioje miesto lopšeliuose-darželiuose užregistruotos 4673 vietos. Iš jų 4621- užimtos. Praėjusį pavasarį į mokyklas iškeliavo 893 darželinukai. Šiais metais į lopšelius-darželius priimti 1134 vaikai. Pageidaujančių lankyti lopšelį-darželį – 281. Lopšeliuose-darželiuose yra 62 laisvos vietos, tačiau, pasak direktorės, visos jos - vyresniųjų – 4-6 metų vaikų grupėse. 2009 metais gimusiems vaikams patekti į ikimokyklines įstaigas šiuo metu jau nėra vietų.

REKLAMA
REKLAMA

Direktorė susirinkusiems pateikė ir ikimokyklinukų sveikatos būklės situaciją, atliko mažųjų sveikatos rodiklių analizę. Bene labiausiai, pasak vedėjos, neramina tai, jog mažiesiems šiauliečiams diagnozuojamas ir psichologinės sveikatos problemos, emocijų, bendravimo sutrikimų.

Daugėja ikimokyklinėse įstaigose darbo ir socialiniam pedagogui, nes daugėja vaikų ir socialinės rizikos šeimų, daugėja vaikų, turinčių ryškių adaptacijos sunkumų.

Pasak E. Vaičaitytės, kai lopšelio-darželio darbuotojoms nuolat kalbama apie tai, kad iš darželių atimama, kad darželiams mažinama, tai griauna ir vaiko sveikatą, nes vaikų ugdymo įstaigos mikroklimatas turi įtakos dvasinei ir fizinei vaiko sveikatai.

Zita Katkienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų