REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienio vakare Kembridže (JAV) įvyks iškilminga 2011 m. „Šnobelio“ (Ig Nobel) mokslo premijos laureatų pagerbimo ceremonija, pranešė „Livescience.com". Šis garsiąją Nobelio premijos teikimo ceremoniją parodijuojantis renginys skirtas pačių juokingiausių mokslinių atradimų autoriams pagerbti.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 1991 m. teikiamų „Šnobelio“ premijų sumanytojai pabrėžia, kad šie apdovanojimai skirti tam, kad iš pradžių priverstų žmones juoktis, o po to – susimąstyti. Kasmet skiriama po 10 premijų už geriausius pasiekimus įvairiose mokslo šakose. Vertinimo komisija nagrinėja tik tuos mokslinius darbus, kurie buvo paskelbti ir recenzuoti mokslo žurnaluose.

REKLAMA

Kad ir kaip atrodytų iš pirmo žvilgsnio, „Šnobelio“ premija įvertinti atradimai – ne pokštas. Pavyzdžiui, 2010 m. „Šnobelio“ Taikos premijos laureatas, psichologas iš D. Britanijos Richardas Stephensas įrodė, kad keikimasis mažina skausmą. Jo tėvynainė Karina Acevedo-Whitehouse laimėjo  „Šnobelio“ inžinerijos premiją, nes sugebėjo rasti būdą, kaip prie sraigtasparnio, skrendančio priešais banginius, pritvirtinti mėginių paėmimo įrangą, skirtą šių žinduolių snargliams surinkti. Šis tyrimas skirtas banginių ligoms tirti.

Anksčiau „Šnobelio“ premijomis buvo įvertinti tokie smagūs moksliniai atradimai, kaip, pavyzdžiui, tekilos pavertimo deimantais cheminis procesas, arba pasiekimai tyrinėjant homoseksualinę ančių nekrofiliją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų