REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinija pradėjo politinį žaidimą šalyse, kurias Rusija tradiciškai laiko savo įtakos zonoje. Siekdamas ilgalaikio ekonominio rezultato,  Pekinas  pradėjo investuoti į Ukrainos ir Baltarusijos ekonomiką, rašo newsru.com.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę kinai patvirtino suteiksią Aleksandro Lukašenkos valdomai šaliai miliardą dolerių. Taip pat aktyviai stengiamasi skverbtis ir į Ukrainos rinką.

REKLAMA

Rusijoje leidžiamo žurnalo „Vlast“ teigimu, aukšto rango Kinijos valdininkų vizitai įkvėpė A. Lukašenką. Pastarasis išdidžiai yra pareiškęs, jog Pekinas kiekvieną sekundę pasiruošęs Minskui „atremti savo petį“.

„Miliardiniai kinų kreditai lengvatinėmis sąlygomis ir tiesioginės investicijos tiesiogiai lems Baltarusijos ekonmikos medernizavimo procesus“, – konstatavo A. Lukašenka.

Šaltinių teigimu,  šiomis lėšomis bus finansuojami bendri Kinijos ir Baltarusijos projektai: statoma Vitebsko HE, modernizuojamas Dobrušinsko celiuliozės fabrikas, Baltarusijos palydovinio ryšio sistemos kūrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirašytose tarpvalstybinės sutartyse Kinijos kapitalui numatyta galimybė tiesiogiai dalyvauti Baltarusijos įmonių privatizavimo procese. Ši aplinkybė ypač skausminga Rusijai. Maskva ne kartą reiškė norą dalyvauti  privatizuojant Baltarusijos ūkio objektus.  Minsko „nesukalbamumas“jau buvo išprovokavęs 2009 metais vykusį „pieno ir naftos“ karą, bet A. Lukašenka savo pozicijos nepakeitė.

Ukraina  taip pat  Kinijos akiratyje. Šių metų liepą Kijeve lankėsi Kinijos komunistų partijos pirmininkas Hu Dzintao. Susitikimo su Ukrainos prezidentu V. Janukovičiumi metu buvo pasirašyta strateginės partnerystės deklaracija, susitarta dėl 2 mlj. dolerių injekcijos į Ukrainos ekonomiką.

Plėsdamas savo įtaką Pekinas stengiasi sustiprinti savo pozicijas būsimose derybose su Europos Sąjunga ir Rusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų