REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA patvirtino, kad autobuso dydžio Aukštesniųjų atmosferos sluoksnių tyrimo palydovas (UARS) nukrito į Žemę, kažkur tarp Kanados, Ramiojo, Atlanto ir Indijos vandenynų.

REKLAMA
REKLAMA

Kosmoso agentūros surinkti duomenys rodo, kad patekęs į atmosferą palydovas pabiro į atskiras dalis. Nepatvirtinti pranešimai “Twitter" tinkle skelbia, kad dalis jų galėjo nukristi netoli Kalgario miesto, Vakarų Kanadoje.

REKLAMA

UARS, kuris buvo naudojamas stebėti Žemės atmosferą, tapo didžiausia JAV kosmine šiukšle, kuri nukrito į Žemę per pastaruosius 30 metų.

Tikimasi, kad UARS, patekęs į atmosferą, beveik visas sudegė. Buvo apskaičiuota, kad 26 jos dalys, kurių bendra svoris siekia pusę tonos, galėjo pasiekti Žemės paviršių.

NASA tikino, kad pavojaus žmonių sveikatai tikimybė yra labai maža.

Palydovas skriedamas vartėsi, todėl jo tikslią kritimo vietą buvo sunku nuspėti. Tiesa, labiausiai tikėtina, kad nuolaužos nukrito vandenyne. Šiuo metu NASA siekia patvirtinti tikslią palydovo nukritimo vietą.

REKLAMA
REKLAMA

,,Per ilgesnę nei 50 metų kosminės programos istoriją nė vienas žmogus nenukentėjo nuo krintančių kosminių šiukšlių, - sakė NASA kosminių šiukšlių ekspertas Markas Matney. - Prisiminkite, kad nuolaužos krinta į atmosferą kiekvieną dieną."

Šis palydovas yra kur kas mažesnis nei 135 tonas sveriantis Rusijos kosminė stotis „Mir“, kurį į Žemę nukrito 2001 metais, ar 100 tonų „Skylab“, kuri nukrito 1979 metais. Šiais metais į Žemę buvo nukritusios dvi didelės Rusijos raketų pakopos, tačiau žmonės nuo jų nenukentėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mir“ nukrito į pietinę Ramiojo vandenyno dalį, o „Skylab“ nukrito į Indijos vandenyną ir dar kelios dalys į mažai apgyvendintas Vakarų Australijos dalis.

NASA perspėja visus, kurie aptiks UARS palydovo dalis, jų neliesti. UARS buvo paleistas 1991 metais, kad stratosferoje stebėtų ozono sluoksnio pokyčius, vėjo greičius ir oro temperatūras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų