REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjerui A. Kubiliui nesuvaldžius emocijų ir apkaltinus ekonomikos ekspertus, esą šie neskaito „The Economist“ ir kitų panašių  leidinių bei nesupranta sudėtingos pasaulio ekonomikos situacijos, jau daugeliui ir anksčiau gana akivaizdūs šios Vyriausybės išsikvėpimo požymiai, tik  dar paryškėjo. Vietoje to, kad išdėstyti kokius nors rimtesnius argumentus dėl minimalaus atlyginimo ar bent jau pagrįsti Vyriausybės poziciją (jei tokia apskritai yra), užsipulti net tokie šios Vyriausybės politikos palaikytojai, bent jau prieš pora metų, kaip G.Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Išsikvėpimą  patvirtina ir  šios Vyriausybės teikiami projektai Seimui – atrodytų, kad šalies ūkyje viskas tvarkoj, bedarbystės nėra, socialinių problemų taip pat, augančios šilumos kainos – nesvarbu. Seimas svarsto  iš esmės pataisų  pataisėles, daugiausia smulkias valdymo reformas, skirtas savų, tegul ir nelabai kompetentingų, dar neįdarbintų, partiečių paskyrimui – vienas žinybas jungiam, kitas steigiam. Neaišku ar tai garsiosios  „saulėlydžio“ komisijos projektai, tačiau iš Vyriausybės kanceliarijos pasitraukia (jau antras), šios komisijos pirmininkas G.Kazakevičius, tik neseniai „pakėlęs“ savo kvalifikaciją Naujoje Zelandijoje. Kaip visuomet pagal A.Kubilių, dėl šios kelionės, kurią atsisakė finansuoti Europos socialinio fondo agentūra, „kalti socialdemokratai“.

REKLAMA

Akivaizdu, kad po „Rusijos sulaikymo strategijos“, žlunga dar vienas paties A.Kubiliaus išpuoselėtas propagandinis kūdikis – „saulėlydžio“ komisija ir su tuo susiję žadėti darbai – biurokratijos mažinimas, verslo sąlygų gerinimas, skaidrumas ir pan. Apie kokį biurokratijos „saulėlydį“ galima kalbėti, jei pats šios propagandinės komisijos pirmininkas  ne tik mėgaujasi posto teikiamais malonumais ir privilegijomis, bet ir po visų šių skandalų ramiai tikisi grįžti į diplomatinę tarnybą?

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau konservatorių nuolat kuriamos propagandinės mitologijos viršūnė -  net ne „saulėlydis“, o milijardo litų ištraukimas iš „šešėlio“.  „Naktine“ mokesčių reforma nustūmę nemažą dalį šalies verslo į „šešėlį“, valdantieji praėjusiais metais, teikdami, jau dabar akivaizdu, nesurenkamą biudžetą, visus ramino, kad ištrauks milijardą, o gal ir ne vieną, iš „šešėlinės“ ekonomikos gniaužtų. Kai to nepavyko, aišku, apkaltino visus – žiniasklaidą, opoziciją, užsienio priešus ir pan. Tačiau kaip taikliai pastebėjo vienas politologas, interneto amžiuje sunku atsižegnoti nuo savo žodžių – tereikia užeiti į Google ir gausi visus atsakymus bei suprasi Vyriausybės pažadų patikimumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagaliau net ir ne tai didžiausia problema. Tiek šalies verslas, tiek net ir užsienio investuotojai mato, jog ši Vyriausybė neturi jokių bent kiek patrauklesnių ir realesnių idėjų, kaip paskatinti šalies ūkį. Namų renovacija kaip strigo, taip stringa, parama smulkiam verslui – vangi, energetikoje jokių postūmių, išskyrus gausiai samdomų ir, aišku, brangių konsultantų (suprantama, tik užsienio) popierinius projektus. Ką jau kalbėti apie vidaus paklausos skatinimą, kaip, beje, rekomenduoja ir tarptautinis valiutos fondas. Nėra jokio aiškumo ir su vadinama Sodros reforma, kuri kažkodėl svarstoma atskirai nuo šalies ūkio ir ekonomikos prognozių bei tendencijų. O tai, mano nuomone, ir yra pagrindinė klaida, nes svarstant Sodros reformą atskirai nuo ekonomikos, patenki į savotišką užburtą ratą ir tegali pasiūlyti socialinių išmokų apkarpymus, kurie savo ruožtu mažins vidaus vartojimą ir paklausą ir t.t. ir pan.

Atrodo, kad  baigiantis šios dešiniųjų koalicijos kadencijai jokių rimtesnių ir reikalingų ekonomikai sprendimų ir nebus priimta, jei nesugebama apsispręsti dėl gana paprasto ir tikrai ne pačio sunkiausio klausimo – minimalios algos. Išsikvėpusi ir iššvaisčiusi jėgas oponentų kaltinimams Vyriausybė, panašu, plaukia pasroviui, dėmesį daugiausia telkdama viešiesiems ryšiams. Plaukia, kaip tas laivas iš  žymaus  italų kino klasiko F.Felinio komiškos tragedijos  „Ir laivas plaukia“.  Čia gal ir pritiktų paties maestro žodžiai iš jo biografinės knygos „Aš, Fellini“: „Gyvenime visada padarome klaidų, bet geriau daryti veiklos klaidas, o ne neveikimo“. Nors prisiminus „naktinę“ mokesčių reformą, pagalvoji, gal geriau tegul plaukia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų