REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mechanizmaspo nesėkmių

Mechanizmaspo nesėkmių

REKLAMA

„Šiaulių kraštas“ ne kartą rašė, kad šiauliškei statybos bendrovei „Meba“ ėmė strigti reikalai dėl statybos ir rekonstrukcijos darbų kokybės.

REKLAMA
REKLAMA

Įsimetė grybas į „Mebos“ rekonstruotos Joniškio raudonosios sinagogos lubas.

Lūžo Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių vėjinio malūno sparnai. Iki šiol bendrovei nepavyksta jų pritaisyti, todėl milijonus kainavęs objektas stovi be sparnų.

REKLAMA

Besparnis po „Mebos“ rekonstrukcijos liko ir Pakruojo dvaro malūnas. Skilinėja Naujosios Akmenės kultūros rūmų, prie kurių dirbo “Meba“ statybininkai, pamatai, turėklai ir lupasi dažai.

Ne vieną objektą per pastaruosius metus Kelmės savivaldybės užsakymu rekonstravusi „Meba“, staiga Kelmės rajono savivaldybėje tapo nebepageidaujama. Kodėl?

„Labai „Meba“ nebepatikima, uždelsia terminus, laimi konkursus, nes numušinėja kainas. Prie kai kurių naujų projektų „Mebos“ jau nebeprileidome net dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose, iš jų jau buvo nebeimami dokumentai dalyvauti viešuosiuose pirkimuose“, – klojo Kelmės savivaldybės administracijos direktorius Zenonas Mačernius.

REKLAMA
REKLAMA

Išgirdusi apie Kelmės savivaldybės priekaištus „Mebos“ vadovė Laisvyda Matusevičienė išklojo, kaip statybos bendrovės gauna Savivaldybių užsakymus.

„Statybų verslas labai priklauso nuo politikos“, – dūrė L. Matusevičienė.

Rinkoje įsitvirtina savi

„Jeigu mes Kelmėje nebepageidaujami, pasidomėkit, kodėl? Kaip yra su politiko ir statybos bendrovės „Agrotech“ savininku Petru Račkausku? P. Račkauskas tapo liberalų sąjūdžio nariu, o ši partija Kelmės taryboje palaiko partinį valdančiųjų bloką. Kaip P. Račkauskas Kelmėje muziką užsako, taip visi groja“, – klojo L. Matusevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, kai kuriuose apskrities rajonuose statybų verslo sėkmė labai priklauso nuo priklausymo valdančiajai partijai.

„Labai aiškiai tai jautėme priešrinkiminės kampanijos metu, kadangi statybų verslas yra matomas. Politikams rangovą sudirbti su žemėmis yra labai lengva, – toliau klojo L. Matusevičienė. – Aš jokių užsakymų per partijas nelaimiu, bet yra kas laimi. Ir aš labai gerai žinau, kas darėsi pernai, kiek ant mūsų prirašė visokių skundų. Mes dabar Kelmėje tikrai esame išstumti iš rinkos“.

L. Matusevičienė pasakojo, jog dalyvavo Kelmės kultūros namų rekonstrukcijos konkurse.

Tikino, kad jos bendrovė pasiūlė mažiausią kainą. Tačiau esą buvę paskambinta ir pasakyta trauktis iš konkurso. „Meba“ pasitraukusi.

REKLAMA

Išsisuko

Norėdami išgirsti politiko ir statybos bendrovės savininko P. Račkausko nuomonę apie L. Matusevičienės išsakytą nuomonę, paskambinome jam.

„Visi klausimai – raštu“, – skubėdamas išjungti telefoną paliepė P. Račkauskas.

Nusiuntėme: „Prašytume atsakyti į klausimą, kaip derinate interesus būdamas Kelmės rajono tarybos nariu, Tarybos Kontrolės komiteto nariu ir „Agrotech“ vadovu, kai Jūsų vadovaujama bendrovė „Agrotech“ laimi viešųjų pirkimų konkursus ir atlieka darbus iš rajono savivaldybės biudžeto lėšų?“

REKLAMA

„Maloniai prašau patikslinti, apie kokius laimėtus viešųjų pirkimų konkursus prašote informacijos. Šiandien išvykstu į užsienį. Gavęs Jūsų patikslinimą į paklausimą, į klausimus išsamiau atsakysiu po rugsėjo 23 dienos“, – nuo atsakymo išsisuko P. Račkauskas.

P. Račkauskas yra Kelmės rajono tarybos Kontrolės komiteto narys.

Kelias į nuosavą poilsiavietę

P. Račkauskui ketinome užduoti klausimą ir apie tai, kaip jo partijos vadovas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis pasirašė įsakymą projektui „Sedulos gatvės Tytuvėnų mieste ir Sedulos gatvės Skogalio kaime, Kelmės rajone, rekonstrukcija“ skirti daugiau kaip 3,1 milijono litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš šios sumos 2,7 milijono litų sudaro Europos Sąjungos parama, per 342 tūkstančių litų – valstybės biudžeto lėšos. Dar 412 tūkstančių litų projektui skyrė Kelmės rajono savivaldybė.

P. Račkauskas nušovė du zuikius: tvarkomas kelias į jam priklausančią poilsiavietę „Sedula“. O darbus patikėta atlikti ir projekto pinigus įsisavinti – taip pat ir P. Račkauskui, nes šį projektą drauge su bendrove „Šiaulių plentas“, laimėjo ir P. Račkausko „Agrotech“.

P.Račkauskui priklausančioje poilsiavietėje „Sedula“, esančioje prie Skogalio kaimo, ant Bridvaišio ežero kranto, vyksta ir Liberalų sąjūdžio sąskrydžiai.

REKLAMA

Milijonai byra iš biudžeto

„Agrotech“ Kelmės savivaldybės užsakymu vien nuo 2010 metų sausio 1 dienos laimėjo 7 viešųjų pirkimų konkursus, dar porą konkursų – Kelmės rajono biudžetinių įstaigų.

Kelmės kultūros centro rekonstrukcija (2,09 milijono litų), Kražių kolegijos rūsio rekonstrukcija (431 tūkstančio litų).

P. Račkausko bendrovė laimėjo rajono bendruomenių Užvenčio kultūros centro pastatų rekonstrukcijos konkursus už daugiau, nei 401 tūkstantį litų.

Iš P. Račkausko „Agrotech“ Kelmės rajono savivaldybė įsigyja ir degalus automobiliams už 175,7 tūkstančio litų, už 148 kuro iš P. Račkausko įmonės perka ir Kelmės rajono pirminės sveikatos priežiūros centras.

REKLAMA

Neberemia partijų, remia muziejų

Atskleidusi politinę įtaką statybininkų užsakymams, L. Matusevičienė priminė, kad ji per politinę įtaką neina.

Anksčiau „Meba“ yra rėmusi politines partijas per rinkimus, šiemet bendrovės tarp politinių partijų rėmėjų nebeaptikome.

„Aš susijusi su kultūra – vaikštau į teatrus, muziejus, skaitau knygas“, – sakė L. Matusevičienė.

Šiaulių „Aušros“ muziejaus garbės mecenate ( šalia tėvų rūmus muziejui dovanojusių Gražbylės ir Danutės Venclauskaičių) yra nurodyta L. Matusevičienė, UAB “Meba“ direktorė, „už finansinę paramą ir bičiulišką bendradarbiavimą“. O “Mebos“ oficialiame tinklapyje bendrovės partnerių sąraše – Šiaulių „Aušros“ muziejus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biudžetinės įstaigos ir privačios bendrovės draugystė.

Beveik visus pastarųjų metų Šiaulių „Aušros“ muziejaus objektus statė arba rekonstravo būtent „Meba“.

Bendrovė dirbo Ch. Frenkelio viloje. Statė Žaliūkių malūnininko sodybą bei rekonstravo vėjinį Žaliūkių malūną. Šiuo metu dirba rekonstruojamame Fotografijos muziejuje.

„Kodėl būtent „Meba“ laimi konkursus? Pagrindinis kriterijus – mažiausia kaina. Pavyzdžiui, Fotografijos muziejaus darbų sąmata buvo 4 milijonai, o „Meba“ pasiūlė darbus atlikti už 2 milijonus litų. Be to, didžioji dalis mūsų objektų – kultūros vertybės, o „Meba“ turi licenciją dirbti su kultūros vertybėmis. Tokių įmonių Šiauliuose nedaug“, – sakė „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza.

REKLAMA

Partneriai – tik savi

Bendrovės „Meba“ tinklapyje yra nurodytas bendrovės partnerių sąrašas. Pirmiausia privačios statybų bendrovės partnerių sąraše išvardintos apskrities savivaldybės. Išskyrus vieną – Šiaulių rajono savivaldybę. Kodėl?

„Šiaulių rajone mes negauname užsakymų. Šiaulių rajone daugelį objektų daro „Medingė“. Kiek kartų bandėme dalyvauti skelbiamuose Šiaulių rajono viešuosiuose konkursuose, ten visą laiką būna surašytos tokios specifinės sąlygos, kažkoks vienas reikalavimas... ir mes per tai nepraeiname.

REKLAMA

O „Medingė“ dirba“, – pastebėjimais dalijosi L. Matusevičienė.

„Medingės“ vienas iš savininkų yra Tvarkos ir teisingumo partijos narys, dabartinis Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktorius, kelių kadencijų rajono Tarybos narys Kęstutis Lukšas. Jis yra vienas iš akcininkų, ilgai dirbo bendrovės vadovu. K. Lukšo žmona Zita, kaip nurodyta politiko interesų deklaracijoje, dirba „Medingės“ buhaltere.

Savivaldybės užsakymai – kaip iš gausybės rago

Ir tapus Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktoriumi, ir dar būnant rajono tarybos nariu 2002–2005, 2007 – 2011 metais bendrovei „Medingė“ Savivaldybės užsakymų – gausu.

REKLAMA
REKLAMA

Vien nuo 2010 metų pradžios bendrovė laimėjo tris Šiaulių rajono savivaldybės ar jos įstaigų viešuosius konkursus.

2010 metų pabaigoje pasirašyta sutartis Kuršėnų meno mokyklos pastatui renovuoti. Sutartį pasirašė tada dar bendrovės vadovu ir Tarybos nariu buvęs K. Lukšas.

Rankos sukirstos dėl daugiau, nei 3 milijonų litų. 1,2 milijono litų – Savivaldybės.

Už daugiau nei milijoną litų laimėtas viešasis konkursas Drąsučių pagrindinės mokyklos rekonstravimo darbams.

Laimėtas ir Šiaulių rajono Pedagoginės psichologinės tarnybos patalpų rekonstravimo konkursas už beveik milijoną litų.

2007 metais renovuojama Kužių vidurinė mokykla už 4,8 milijono litų. Tais pačiais metais renovuojama Daugėlių pagrindinė mokykla. „Medingė“ renovavo ir Voveriškių mokyklą.

Piktina klausimai

„Aš tik vienas iš įmonės savininkų. Nežinau, ar „Medingė“ gauna Savivaldybės užsakymų. Jeigu laimėjo tai nieko nereiškia. Aš viską deklaravau, nuo visko nusišalinu. Gal įsivaizduojat, kad nenusišalinu?“, – piktinosi politikas ir verslininkas K. Lukšas.

Paklaustas apie pelną, kurį kaip akcininkas gauna iš Savivaldybės užsakymų, K. Lukšas dar labiau supyko: „Kokį pelną? Jeigu yra mokami dividendai nebent. Bet jau keleri metai jie nemokami. Ieškot ten, kur nereikėtų ieškoti. Tai man tą įmonę reikėtų parduoti?“.

K. Lukšas atskleidė, kodėl sekasi jo įmonei laimėti būtent Šiaulių rajono savivaldybės konkursus: „Todėl sekasi, kad ateina su tokiom labai mažom kainom. Aiškintis man, kad aš esu ne dramblys, nu, dovanokit. Nedarykit iš manęs atpirkimo ožio“.

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų