REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Antradienį, rugsėjo 20 d. „Forum Cinemas Vingis“ įvyko pirmoji ambicingiausiu pastarojo dešimtmečio lietuvišku filmu vadinamo „Tado Blindos. Pradžios“ peržiūra. Išankstiniame seanse pirmieji naujai atgimstančios sagos apie legendinį svieto lygintoją naująją versiją įvertinti pirmieji galėjo žiniasklaidos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp Holivudo šablonų ir nacionalinio kino

Išsamią filmo analizę paliekame kino kritikams, tačiau jau dabar galima patvirtinti, kad pažadus sukurti Holivudo lygio filmą „Tadas Blinda. Pradžia“ kūrėjai įgyvendino. Tiesa, netgi prisimenant tai, kad dauguma prie filmo dirbusių profesionalų, anot komandos, dirbo pusvelčiui, tai yra nedidelio, kiek daugiau nei 3mln. litų siekiančio biudžeto filmas, todėl aukščiausios kokybės visose srityse ir visą filmo trukmę tikėtis neverta.

REKLAMA

Bene svarbiausias klausimas, kurį teko spręsti filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ kūrėjams – kaip rasti balansą, tarp masei įprasto šabloniško Holivudinio formato ir lietuviško kino charakterio. Paklaustas apie tai, juostos režisierius Donatas Ulvydas sakė, kad nėra tikslaus, o filmas yra bandymas jį rasti. „Padarėme kaip atrodė tinkama, tai yra mūsų derinys, o čia kaip ir krepšinyje – negali žinoti, ar jis suveiks, kol „nemesi jo į žaidimą“. Lauksime publikos vertinimo“, ‒ sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Scenarijaus autorius Jonas Banys pabrėžė, kad temos, nagrinėtos pirmajame filme aktualios ir šiandien. „Kad vieniems patiks, o kitiems nepatiks – faktas. Senasis filmas pastatytas pagal trečiąją knygos dalį, o Žilvino tikslas buvo pastatyti filmą apie priešistorę. Visgi kai pradėjome viską kelti į kino kalbą, paaiškėjo, kad ne viskas iš mums tinka, todėl siužetą pradėjo formuoti kitaip“, ‒ sakė jis.

Anot scenaristo, laisvės ir vienybės tema, klausimas, kodėl lietuviai pešasi užuot susivieniję – vis dar aktualus. Visi herojai, kūrybinės grupės teigimu, buvo „pervertinti“ pagal šiuolaikinį žiūrovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aktoriai prisimena draugišką atmosferą

Eilinį kartą gavęs klausimą apie Tados Blindo personažo pasirinkimo priežastis filmo prodiuseris Žilvinas Naujokas sakė, kad šį herojų žino visa Lietuva. „Tai visiems žinomas personažas, norėjosi jį atgaivinti, atnaujinti, nes jis būtų primirštas“, ‒ komentavo jis.

Į filmo premjerą iš Rusijos atvykusi  aktorė Tatjana Liutajeva teigė, kad tokios darnios komandos, kokia dirbo ties „Tados Blindos. Pradžios“ filmu galėtų pavydėti bet kurio filmo kūrėjai. „Labai myliu filmavimo grupę, medžiagą su kuria dirbome, taip pat ir tą aplinką kurioje filmavome“, – kalbėjo aktorė.

REKLAMA

Itin pakiliai spaudos konferencijoje atrodė nusiteikęs pagrindinio vaidmens atlikėjas Mantas Jankavičius. „Tai labai svarbus mano gyvenimo įvykis ‒ pirmą kartą sutikau vaidinti filme, todėl mano širdyje yra ne tik pati juosta. Man tai daug didesnė išliekamojo vertė, prisimenu visas akimirkas, kurias išgyvenome filmavimo aikštėje“, ‒ teigė jis.

Tapti vieno vaidmens atlikėju nebijo

Paklausta, ar nesunku jai buvo dirbti su kino vaidybos naujoku M. Jankavičiumi, aktorė Agnė Ditkovskytė sakė, kad sutiktų tai daryti ir dar kartą. „Mantas turbūt stengėsi daugiau negu mes visi kartu paėmę. Jis labai norėjo, o kai žmogus labai nori jam viskas pavyksta. Manau, kad Mantas buvo šaunuolis“, ‒ tvirtino ji.

REKLAMA

Kalbėdama apie panašumus su savo kuriamu personažu A. Ditkovskytė sakė, kad neįmanoma atsiriboti nuo vaidmens. „Galbūt Agnė drąsesnė, tačiau sunku pasakyti, kaip aš elgčiausi panašiose situacijose. Laikas kitas, todėl ir pačios mintys kitos“, - sakė ji.

Pats M. Jankavičius teigė nemanąs, kad taps žinomas kaip vieno vaidmens atlikėjas. „Viskas gyvenime vyksta natūraliai, aš niekuomet nesilaikau jokių klišių dėl to, ką turėčiau vaidinti. Gaunu pasiūlymus ir priimu juos kaip dovaną“, ‒ kalbėjo jis.

Apie tęsinį užsiminę dar pavasarį rengtoje spaudos konferencijoje filmo kūrėjai tvirtino dar negalvoją. „Jei ne rėmėjai ir valstybės parama filmas niekuomet nebūtų atsipirkęs. Tikiuosi, kad įdėtas darbas, tiek mano, tiek ir likusių komandos narių atsipirks“, ‒ kalbėjo Ž. Naujokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų