REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol „Facebook“ nepaliaujamai plečia savo įtaką JAV valstybės valdymo institucijose, Amerikoje pastebimas vis didesnis valstybinio lygmens susirūpinimas dėl šio socialinio tinklapio saugumo ir privatumo politikos. Nepaisant to, „Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas sumaniai stiprina savo pozicijas ir į savo komandą kviečia patarėjus tiek iš Respublikonų, tiek iš Demokratų partijos. Internetinis portalas rt.com vertina „Facebook“ ir JAV valstybės aparato susiliejimo reiškinį.

REKLAMA
REKLAMA

„Facebook“ ir Baltieji Rūmai: abipusė bendradarbiavimo nauda?

Per paskutiniuosius metus į „Facebook“ korporaciją įsiliejo ne vienas įtakingas JAV valstybės tarnautojas. Pirmieji atvejai pastebimi dar 2008 metais, kai į „Facebook“ personalą buvo priimtas buvęs G.W. Busho patikėtinis Tedas Ulloyt.

REKLAMA

Vėliau „Facebook“ kompanijoje įsidarbino B. Obamos administracijos narė Marne Levine. O šiais metais socialinio tinklalapio komandą papildė net keletas tokių žmonių – buvęs Busho patarėjas respublikonas Joelis Kaplanas, Billo Clintono administracijoje dirbęs Joe Lockhartas, Obamos specialioji padėjėja Louisa Terrel. „Facebook“ kompanija į darbą taip pat jau priėmė Obamos ekonomikos patarėjų grupėje dirbusią Sheryl Sandberg bei buvusį Clintono administracijos personalo vadovą Erskine Bowles.

REKLAMA
REKLAMA

Visi šie žmonės „Facebook“ korporacijoje atsidūrė tam, jog padėtų užtikrinti sėkmingą interneto giganto lyderystę socialinių tinklapių industrijoje. Nauji žmonės padės tai įgyvendinti žymiai lengviau, mat jie turi beveik tiesioginį priėjimą prie aukščiausiųjų JAV instancijų ir pareigūnų.

Kita vertus, „Facebook“, kuris yra itin susirūpinęs savo vartotojų saugumo ir privatumo politikos veiksmingumu, rizikuoja pamažu atsidurti visiškoje JAV administracijos kontrolėje. Tuomet JAV valstybės aparato kontrolėje atsidurti gali ir paprastų „Facebook“ klientų privati informacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pažymi kompanijos „Pallorium Inc.“ įkūrėjas Steve'as Rambamas, internetiniai tinklalapiai, kaip „Facebook“, „Google“ ar „MySpace“ nuolatos ir sistemingai kaupia duomenis apie savo vartotojus, tad tik laiko klausimas, kada visas jų gyvenimas bus sutalpintas į paprasčiausią kompaktinį diską.

Europos patirtis: mėginimas įtvirtinti savas žaidimo taisykles

Europoje „Facebook“ padėtis šiuo metu nėra tokia palanki. Į viešumą iškilus faktams, jog „Facebook“ buvo bene svarbiausia Londono riaušininkų komunikacijos ir veiksmų koordinavimo priemonė, šio socialinio tinklapio atstovams teks pasiaiškinti Britų Vidaus Reikalų komiteto specialiajai komisijai. Prisidėjimu prie plataus masto neramumų yra kaltinamas ir socialinis tinklalapis „Twitter“ bei „BlackBerry“ telefonus gaminanti telekomunikacijų kompanija „Research in Motion“. Šios kompanijos britų rūstybę užsitraukė dėl to, jog riaušininkams suteikė komunikacijos priemones netrukdomai organizuoti savo destruktyvią veiklą.

Vis dėlto „Facebook“, kaip ir kitas prasikaltusias kompanijas, nuo didesnės atsakomybės turėtų išgelbėti tai, jog jos sutiks bendradarbiauti su britų detektyvais. „BlackBerry“ su anglų teisėsauga bendradarbiavimo ir riaušių metu, kas itin nuvylė Londono vandalus. Tikėtina, kad norėdamos išvengti rimtesnių nemalonumų panašiai pasielgs ir „Twitter“ bei „Facebook“ kompanijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų