REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valsčiuje nukabinti vandalų išniekinti vietovių pavadinimai lenkų ir lietuvių kalbomis. Vietos valdžia sako nežinanti, ar juos grąžins.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos lietuvių bendruomenės vadovė teigia nerekomenduosianti jas pakabinti atgal, esą bendruomenė nenori būti painiojama į Varšuvos ir Vilniaus konfliktą dėl lenkų tautinės mažumos padėties Lietuvoje.

REKLAMA

Lenkijos vėliavos spalvomis – raudona ir balta iki šiol nenustatyti vandalai praėjusį mėnesį užtepė lietuviškus užrašus ant 28 vietovių pavadinimų lentelių.

Sprendimas pašalinti išniekintas lenteles priimtas po išpuolių prieš čia gyvenančius lietuvius. Punsko krašte gyvena daugiau nei 80 procentų lietuvių. Lenkijos lietuvių bendruomenės valdyba svarsto, ar verta pasinaudoti Lenkijos tautinių mažumų įstatymu ir vėl pakabinti vietovių pavadinimus dviem kalbomis – lietuvių ir lenkų.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkės Irenos Gasperavičiūtės teigimu, lentelių pakabinimas naudingas nebuvo. „Tuo pačiu metu, kai buvo priimtas įstatymas leidžiantis pakabinti lentutes, buvo uždaromos trys lietuviškos mokyklos Seinų krašte“, – kalbėjo I. Gasperavičiūtė. Jos nuomone, sprendimu kabinti šias lenteles nebuvo siekiama pagerinti Lenkijos lietuvių   situaciją. Tai, anot jos, tebuvo tam tikrų politikų žaidimas. Dabar jo rezultatu gali tapti dar dviejų lietuviškų mokyklų uždarymas.

Ar vėl pakabinti trejus metus čia buvusius dvikalbius užrašus, bendruomenė dar svarstys.

Mūsų tautiečiams nerimą kelia įtampa, išpuolių sulaukė ir Palenkės vaivadijos žydai.

Bendruomenės atstovai sako nenorį būti įpainioti į Varšuvos ir Vilniaus konfliktą dėl lenkų tautinės mažumos teisių Lietuvoje. Lenkijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkė kelia klausimą, kokia bus lentelių su abejomis kalbomis nauda, jei pačių lietuvių neliks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimą dėl dvikalbių užrašų grąžinimo Punsko valdžia turėtų priimti per pora mėnesių.

Lenkijos Punsko valsčiaus viršaičio pavaduotojas Jonas Vaičiulis sako, kad turi būti konsultuojamasi su vietos lietuviais. Po to, jo teigimu, apie priimtą sprendimą bus informuojama Vidaus reikalų ministerija. Į klausimą, ar Varšuva nedaro spaudimo, J. Vaičiulis atsako teigiamai. Jo manymu, Lenkijos valdžia siekia, kad lietuviški užrašai nuo lentelių būtų nuvalyti.

Punsko valsčiuje neišniekintų užrašų lietuvių kalba neliko net pusės.

Rūta LANKININKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų