REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačynskis) ketvirtadienį atmetė kai kurių šalies pareigūnų abejones dėl Varšuvos įsipareigojimų NATO.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos užsienio reikalų ministrės pavaduotojas ir vienas įtakingas parlamentaras sakė, jog Lenkijai reikia sudaryti su JAV dvišalį saugumo paktą, nes ji baiminasi, kad NATO neužtenka ryžto pasipriešinti bet kokia rimtai grėsmei.

REKLAMA

Kai kurie lenkų pareigūnai susirūpinę tuo, kad NATO nesugebėtų reaguoti į Rusijos - Lenkijos didžiausios kaimynės ir buvusios šeimininkės - keliamą grėsmę. Varšuvos ir Maskvos santykiai pablogėjo dėl kelių politinių ir prekybinių ginčų.

"Mes esame lojali NATO narė, esame prisijungę prie šios organizacijos ir tai įrodėme", - sakė L. Kaczynskis per spaudos konferenciją Briuselyje, kur vyksta Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimas.

REKLAMA
REKLAMA

"Savo narystę NATO laikome sėkme", - pažymėjo jis.

Užsienio reikalų ministrė Anna Fotyga per tą pačią spaudos konferenciją sakė, kad išnagrinės savo pavaduotojo Witoldo Waszczykowskio (Vitoldo Vaščykovskio) komentarus, bet pridūrė, kad jie tikriausiai buvo pacituoti be konteksto.

Minimi W. Waszczykowskio komentarai nuskambėjo per uždarą seminarą, kur klausimai buvo aptarinėjami teoriniu aspektu, nurodė A. Fotyga.

Dienraštis "Rzeczpospolita" citavo W. Waszczykowskio žodžius, jog "Lenkija yra susirūpinusi (tuo), kad jei Europoje atsinaujintų konfliktai, (lenkai) ... iš Briuselio išgirstų tik "pakalbėkime apie tai".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos konservatorių vyriausybė derasi dėl amerikiečių priešraketinio skydo elementų kūrimo jos teritorijoje sąlygų, ir kai kurie pareigūnai sako, kad mainais į sutikimą statyti Lenkijoje tos sistemos elementus būtų galima pasirašyti tokį dvišalį susitarimą.

"Lenkijos ir JAV karinis-politinis paktas turėtų sustiprinti dvišalius santykius ir nulemti Lenkijos saugumo padidėjimą", - sakė W. Waszczykowskis.

"Rzeczpospolita" citavo ir parlamento Užsienio politikos komiteto pirmininką, valdančiosios partijos narį Pawelą Zalewskį (Pavelą Zalevskį), kuris kritikavo NATO valstybes dėl įsipareigojimo šiam kariniam aljansui trūkumo.

"Mūsų sąjungininkų NATO įsipareigojimo lygis mums kelia nerimą, - sakė P.Zalewskis. - Dvišalis paktas su Jungtinėmis Valstijomis sustiprintų mūsų saugumą".

Lenkija, kuri po Antrojo pasaulinio karo atsidūrė Sovietų Sąjungos įtakos sferoje, į NATO įstojo 1999-aisiais, 10 metų po komunizmo žlugimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų