REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien per vyriausybės pasitarimą buvo nutarta atkurti prieškrizines pensijas.

„Mes įvykdėme savo pažadą, kad socialinės pensijos bus atstatytos po dviejų metų ir viską taip ir darome. Tai kainuoja nemažai - 500 mln. litų, tačiau pagerėjo Sodros rodikliai ir jie leidžia mums tai padaryti“, - naujienų portalui Balsas.lt komentavo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Dagys.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas buvo įvedęs laikiną įstatymą, pagal kurį daugeliui žmonių buvo sumažintos pensijos, ypač daug prarado dirbantys pensininkai.

REKLAMA

R. Dagys pabrėžė, kad kol kas bus atkuriamos pensijos, susijusios su socialiniu draudimu. Dėl valstybinių pensijų sprendimas dar nepriimtas.

Paklaustas, ar už pensijų neprimokėjimą bus išmokomos kompensacijos, politikas atsakė: „Mes esame sudėtingoje situacijoje, tai ne pensijos, kurias mes uždirbame, tai nėra fizinė pinigų išraiška. Man atrodo, Konstitucinis teismas čia susipainiojo. Mes fiksuojame socialinio biudžeto dalį, į kurią turime teisę. Viskas priklauso nuo ekonominės situacijos ir Sodros biudžeto dydžio.“

REKLAMA
REKLAMA

„Pas mus kažkodėl galvojama, kad tai yra uždirbti pinigai. Ne, tai yra socialinio draudimo sistema: surenkamas katilas pinigų ir mes tiksliai pasiimame fiksuotą dalį socialinėms išmokoms. Taip veikia sistema“, - paaiškino R. Dagys.

Pašnekovas pabrėžė, kad Konstitucinis teismas kalba apie tai, kad žmonėms reikia kompensuoti praradimus, todėl taip padaryti teks.

„Čia jau patenkame į situaciją, kad apskritai socialinio draudimo negalėsime vystyti. Bet nepaisant abejonių dėl šio sprendimo ir jo logikos, mes nusprendėme kompensuoti tuos praradimus per tam tikrą laikotarpį tolygiai gerėjant biudžeto surinkimo situacijai“ , - komentavo R. Dagys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujasis opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis teigiamai įvertino Vyriausybės sprendimą. „Tai geras žingsnis, nors realiai perkamoji galia bus šiek tiek mažesnė“, - komentavo jis.

Tačiau „tvarkietis“ pripažino, kad galima buvo apsieiti be pensijų karpymo apskritai. V. Mazuronio nuomone, tų pinigų, finansinių resursų, reikėjo ieškoti ne pas blogiausiai gyvenančius ir socialiai pažeidžiamus žmones, o perkeliant didesnį krūvį turtingajam sluoksniui, tiems, kurie gyvena sąlyginai turtingai.

„Atvirai kalbant, buvo padaryta klaida per naktinę reformą, kai visas krūvis buvo uždėtas  mažiausiai uždirbantiems žmonėms ir pensininkams. Na, bet ačiū rinkimams, kad dabartinė valdžia pradeda ateiti į protą“, - teigė politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų