• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidutinė rusiškų dujų kaina Ukrainai 2012 metais sieks 414–416 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Kaip pareiškė pirmasis vicepremjeras, Ukrainos ekonomikos plėtros ministras Andrejus Kliujevas, būtent tokią kainą vyriausybė įtraukia į kitų metų biudžeto projektą, skelbia „RIA Novosti“.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pastebėjo A. Kliujevas, nurodyta kuro kaina buvo skaičiuojama pagal formules, numatytas 2009 m. pasirašytuose „Gazprom“ ir „Naftogaz“ kontraktuose.

REKLAMA

Jis nepatikslino, ar skaičiuojant kainą 2012 metams buvo atsižvelgta į nuolaidą, kurią praėjusiais metais Rusija sutiko suteikti Ukrainai (30 proc. nuo bendros vertės, bet ne daugiau nei 100 dolerių už tūkstantį kubinių metrų).

Anksčiau Ukrainos valdžia ne kartą skelbė, kad dujų kontrakto su Rusija sąlygos yra neteisingos. Rugsėjo pradžioje Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pareiškė, kad kasmet šalis permoka už rusiškas dujas 5–6 mlrd. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Kijevo nuomone, teisinga dujų iš Rusijos kaina siekia 200-230 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Pagal „Gazprom“ ir Naftogaz" susitarimą, trečiąjį metų ketvirtį kuro kaina Ukrainai siekia 354 dolerius už tūkstantį kubinių metrų, o ketvirtąjį ketvirtį gali siekti beveik 400 dolerių.

Rugsėjo 2 d. Kijevas pranešė apie planus likviduoti „Naftogaz“ padalijant energetikos bendrovę į atskiras kompanijas, tuo siekiant priversti Rusiją perrašyti šiuo metu galiojančias dujų sutartis. Į tai „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris atsakė, kad rusiškų dujų kainos peržiūrėjimas įmanomas tik tuo atveju, jeigu Ukraina sutiks sujungti „Naftogaz“ ir „Gazprom“.

Ukraina taip pat ieško alternatyvių dujų tiekimo šaltinių siekdama sumažinti priklausomybę nuo rusiškųjų. Rugsėjo 13 d. laikraštis „Segodnia“ („Šiandien“) rašė remdamasis Ukrainos delegacijos, viešinčios Turkmėnijoje šaltiniu, kad Ašchabadas pasirengęs tiekti Kijevui dujas po 200 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Tačiau Turkmėnija pastebėjo, kad šiuos planus įgyvendinti bus įmanoma ne anksčiau kaip 2015 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų