REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip Europos Sąjunga ketina auginti ne ekonomiką, o nusmukusį pasitikėjimą? Toks buvo pagrindinis Europos Parlamento nario Vytauto Landsbergio klausimas Europos Komisijos prezidentui Jose Manuel Barroso vakar Europos liaudies partijos frakcijoje vykusioje  diskusijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Koks būtų Jūsų ir Komisijos planas pasiekti, kad Europos Sąjungoje augtų pasitikėjimas?“, – teiravosi V. Landsbergis J. M. Barroso.

REKLAMA

Užduodamas klausimą apie pasitikėjimą, Lietuvos politikas šią sąvoką paryškino plačiąja prasme:

„Tai būtų finansų rinkų pasitikėjimas vyriausybėmis, būtent drąsiomis ir suvokiančiomis tikrovę, veikiančiomis sąžiningai.

Tai ir paprastų žmonių pasitikėjimas, kad taupymo ir išlaidų mažinimo priemonės yra absoliučiai būtinos, be alternatyvų, todėl graikiški ir kitokie streikai bei revoliucijos su raudonomis vėliavomis neturi prasmės, ir to neįvyko Lietuvoje, nors neokomunistai kurstė.

REKLAMA
REKLAMA

Ir iš esmės tai žmonių, tautų, Europos Sąjungos pasitikėjimas savimi, savo ateitimi. Kaip jį atgauti ir jaustis tvirtai?“

„Taigi tarkite, koks yra Jūsų planas ne ekonomikos augimui, bet prioritetui – kad augtų pasitikėjimas?“, – akcentavo europarlamentaras.

„Gal tinkamas kelias būtų atsisakyti nesąžiningų bankininkų ir sukčiaujančių biudžeto sudarytojų, melagių apie gerovės valstybę, kuri grindžiama begalinėmis skolomis, taigi visų gerai save premijuojančių maišaties kūrėjų? Kokia Jūsų nuomonė?“, – klausė V. Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atsakymas buvo bendro pobūdžio, vienu atsikvėpimu į daugelį panašių klausimų“, – J. M. Barosso baigiamąją kalbą pakomentavo V. Landsbergis.

J. M. Barroso sutiko, kad pirmiausiai būtinos griežtos taupymo ir valstybės išlaidų mažinimo priemonės, tik vyriausybės to vengia, išsisukinėja. Toliau jis apibendrino, jog dauguma parlamentarų pateikdami klausimus susitelkė ties ekonominiais ir instituciniais dalykais.

Pasak jo, tai dvi didžiausios problemos šiandien kamuojančios Europos Sąjungą. Viena vertus, ekonominė krizė, blogėjanti valstybių finansinė situacija; kita vertus, institucinio mechanizmo trūkumas Europos Sąjungoje, trukdantis Europai bristi iš problemų.

Ne tik tarp valstybių narių, bet ir Vyriausybių viduje, kaip Vokietijoje, matoma stoka sutarimo, ir tai smukdo kreditorių pasitikėjimą. Europos Komisijos Prezidento nuomone, atsakymas būtų „daugiau Europos“ tobulinant institucijas, jas labiau įgalinant – tai padėtų ne tik sustiprinti Europos Sąjungą, bet ir atkurti pasitikėjimą Europa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų