• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

„Marcoule“ radioaktyvių atliekų gamykla yra viena iš seniausių Prancūzijoje ir suvaidino svarbų vaidmenį šalies branduolinio ir termobranduolinio atgrasymo strategijos plėtroje, rašo BBC korespondentas Richardas Blackas.

REKLAMA
REKLAMA

Gamykla buvo atidaryta 1956 metais, kai Prancūzija buvo viena iš tų pasaulio valstybių, kuri ketino gauti vietą prie branduolinių ginklų derybų stalo. 1960 metais ankstyvieji reaktoriai suteikė reikalingos informacijos, o vėliau sėkmingų bandymų metu buvo išgautas ir plutonis.

REKLAMA

Netrukus po to buvo pradėti statyti ir kiti šalies gynybai skirti reaktoriai. Pasauliui pradėjus svarstyti naujos kartos, galingesnių ir daugiau griaunamosios galios turinčių bombų gamybos galimybes, Maracoule buvo pastatytas naujas reaktorius, kuris turėjo gaminti vandeniliniuose (arba termobranduoliniuose) ginkluose naudojamą tritį.

Nuo 1995 metų šioje gamykloje buvo pradėtas jungti skylantis uranas ir plutonis, o iš junginio gautas maišytas oksido (MOX) kuras gali būti naudojamas atominėse elektrinėse.

REKLAMA
REKLAMA

Praeito amžiaus šeštajame dešimtmetyje pagrindinis prioritetas buvo tiesiog atlikti pavestą užduotį – įvykdyti karinį branduolinio kuro gamybos tikslą, tačiau nesusimąstant apie pačios gamyklos keliamą pavojų pačiai valstybei.

„Marcoule“ gamykla šiandien sprendžia čia sukurtų radioaktyvių medžiagų atliekų problemą. Kaip jau buvo skelbta anksčiau, vienoje iš radioaktyvių saugyklų kilęs gaisras ir sprogimas nusinešė vieno žmogaus gyvybę ir sužalojo dar keturis asmenis.

Taip pat skaitykite:

Specialistas: sprogimas Prancūzijoje Lietuvai pasekmių neturės

Po sprogimo Prancūzijos radioaktyvių atliekų saugykloje kilęs gaisras užgesintas

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų