REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tik kartais tarsi be priežasties iš nosies plūstelėjęs kraujas paprastai didelių rūpesčių nesukelia. Tačiau pasitaiko atvejų, kai nuolat pasikartojantį kraujavimą iš nosies tenka rimtai gydyti.

REKLAMA
REKLAMA

Vargina nuo vaikystės

Kėdainiškė Marina Čepienė su kraujavimu iš nosies kovoja nuo vaikystės. Iš pradžių nemalonus kraujo kapsėjimas nebuvo itin dažnas, tačiau šiandien ji savadarbių tamponų, padedančių sulaikyti kraujavimą, griebiasi bent 2–3 kartus per savaitę.

REKLAMA

„Kartais – ir kasdien. Dažniausiai nosis kraujuoja neilgai – apie 5 minutes, tačiau pasitaiko dienų, kai kraujo sustabdyti negaliu ir 10–15 minučių. Šeimos gydytoja sakė, kad dėl to kalti silpni nosies kapiliarai, tačiau jokių vaistų nepasiūlė. Tiesa, bent penkis kartus buvo prideginta kraujuojanti vieta, tačiau kraujavimas vis tiek po kurio laiko atsinaujindavo“, – pasakojo 23-ejų M.Čepienė.

Moteris spėja, kad tam įtakos turi ir nuovargis – pervargus darbe pakyla kraujospūdis, jaučiamas spaudimas kaktos srityje.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus Centro poliklinikos Pirminės asmens sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Daiva Berškienė stebėjosi, kad kėdainiškei nebuvo pasiūlytas joks gydymas. M.Čepienės atveju dažnai taikomas kraujagysles stiprinantis gydymas – askorutino, vitamino C vartojimas. Dažno kraujavimo iš nosies kamuojamas žmogus turi vengti kraujospūdžio kilimo, įvairių karščio šaltinių, pavyzdžiui, kaitinimosi pirtyje.

„Keli kraujavimo iš nosies atvejai per savaitę yra tikrai per daug. Gal dėl tokio dažnumo mažakraujystė ir neturėtų išsivystyti, tačiau kraujavimas iš nosies nėra normalus“, – pabrėžė šeimos gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikia ieškoti priežasties

Dėl pasikartojančio kraujavimo iš nosies pirmiausia reikia kreiptis pas savo šeimos gydytoją. Šis turi ištirti kraują dėl galimos mažakraujystės ir krešėjimo sutrikimų.

„Kraujavimą gali sukelti pažeidimai nosies gleivinėje. Ilgą laiką naudojant lašus nuo slogos, sutrinka nosies gleivinės mityba ir kraujagyslės tampa labiau pažeidžiamos. Kraujavimui iš nosies įtakos gali turėti ir padidėjęs kraujagyslių laidumas, arterinis kraujospūdis arba nuo kitų lėtinių organizmo uždegimų – sąnarių, reumato – vartojamų vaistų šalutinis poveikis. Kraujagyslės susilpnėja ir būna linkusios plyšti“, – galimas kraujavimo iš nosies priežastis nurodė D.Berškienė.

REKLAMA

Skatinti kraujavimą gali net ir anatominiai ypatumai. Kai kurių žmonių kraujagyslės būna arčiau odos paviršiaus, todėl patyrus nedidelę traumą, pučiant nosį ar čiaudėjant, nosies kapiliarai yra labiau linkę neatlaikyti kraujo spaudimo. Tokiu atveju žmogui mažai kuo padėsi, bet jeigu iš nosies kraujuoja dėl vaistų šalutinio poveikio, krešėjimo sutrikimų ar per didelio arterinio kraujospūdžio, išgydžius tikrąją negalavimo priežastį, kraujavimas iš nosies turėtų liautis.

Tamponuoti ar prideginti?

Pasak Santariškių klinikų gydytojo otorinolaringologo Raimondo Pliaukštos, šeimos gydytojas ne visada gali padėti, todėl būtina kreiptis į specialistus.

REKLAMA

„Pas mus atsiduria visi, kuriems nuolat kraujuoja iš nosies. Mes pirmiausia nustatome kraujavimo vietą, dažniausiai tai – priekinė nosies pertvaros dalis. Jeigu matome pažeistą nosies vietą, prideginame ją su elektrokauteriu, tačiau jeigu kraujavimo šaltinio nematyti, atliekame tamponavimą – į nosies ertmę įkišame tamponus taip, kad jie užspaustų plyšusią kraujagyslę ir neleistų kraujui bėgti nei į gerklę, nei iš nosies“, – apie darbo specifiką kalbėjo gydytojas otorinolaringologas.

Nosyje tamponai paliekami parai arba dviem. Jeigu ir tada kraujavimas neaprimsta, pasitelkiami maitinančios kraujagyslės perrišimas, elektrokoaguliacija (išdeginimas) ir embolizacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prideginimas šiuo atveju daromas jau operacinėje – giliai nosyje ieškoma pažeistos kraujagyslės. Embolizaciją atlieka kardiologai: jie per kitas kraujagysles pasiekia kraujuojančią vietą ir ją tiesiog užkiša iš vidaus. Tokie atvejai yra labai sudėtingi ir net pavojingi gyvybei, tačiau jie pasitaiko labai retai“, – išskirtinius atvejus paminėjo R.Pliaukšta.

Paprastas prideginimas Santariškių klinikose atliekamas bent 5 kartus per savaitę, tačiau, anot gydytojo otorinolaringologo, su elektrokoaguliacijomis nereikėtų persistengti: deginant iš vienos ir iš kitos pusės nosies pertvarą, laikui bėgant joje gali atsirasti skylė.

REKLAMA

Kraujuojant iš nosies REIKIA:

• atsisėsti, o galvą šiek tiek palenkti į priekį. Patariama prasegti apykaklę ir drabužius, atverti langą ir giliai kvėpuoti – įkvėpti per nosį, o iškvėpti per burną. Tai pagerina kraujo apytaką ir padidina kraujo krešumą;

• virš nosies uždėti pūslę su ledu arba šaltame vandenyje sudrėkintą rankšluostį, ant kojų – šildyklę. Tai sutraukia nosies kraujagysles, o kojų – išplečia, tad kraujas nuteka iš galvos;

• pirštais užspausti nosį arba į šnerves įkišti sterilios vatos tamponus – taip užspausite kraujuojančius kapiliarus.

REKLAMA

Kraujuojant iš nosies NEGALIMA:

• gultis į lovą be pagalvės ir aukščiau laikyti kojų. Tokioje padėtyje į galvą priplūsta daugiau kraujo, tad kraujavimas gali sustiprėti;

• atlošti galvos. Dėl to susilpnėja kraujo tekėjimas kaklo venomis ir sustiprėja pats kraujavimas. Be to, kraujas gali patekti į trachėją ir žarnyną, sukeldamas vėmimą arba plaučių uždegimą;

• valgyti bei gerti kavos, kakavos arba arbatos, vos tik sustojus kraujavimui. Bet koks maistas ir minėti gėrimai kelia kraujospūdį, plečia kraujagysles, dėl to kraujavimas gali vėl prasidėti.

Almutė Blaževičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų