• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kažin ar gali būti kas nors blogiau valstybėje, kai joje nepaisoma įstatymų, o valdžia viešai rodo savo bejėgiškumą.

REKLAMA
REKLAMA

Nėra į ką apeliuoti

Įvairūs pažeidėjai elgiasi taip, tarsi gyventų kokioje nors niekam nepriklausančioje negyvenamojoje saloje. Ar ne taip galima pamanyti matant, kaip Palangos valdžia niekaip negali atsikratyti visą sezoną nelegaliai veikiančių olandiškų atrakcionų. Veltui meras siuntinėjo raštus įvairioms šalies institucijoms ir prašė pagalbos sudrausminant suįžūlėjusią Lietuvoje registruotą olandiško kapitalo bendrovę „Leander LTU“.

REKLAMA

Pasirodo, nėra Lietuvoje tokios jėgos, kuri sustabdytų kurorto centre, prie J. Basanavičiaus gatvės ir Meilės alėjos sankryžos, sumontuotų karuselių ir sūpynių savininko Nyderlandų piliečio Petruso J. M. Leanderio verslą.

Atrodytų, įtakingos institucijos, tokios kaip Valstybinė darbo ir Valstybinė mokesčių inspekcijos, šioje įžūlioje savavaliavimo istorijoje atrodė bejėgės kaip vaikai.

Vieniems, pasirodo, trūksta įstatymų, kad galėtų sudrausminti savavaliautojus, kiti lyg karštą bulvę šią problemą mėtė kitoms institucijoms. Gal iš tiesų teisus neseniai Seimo nariu išrinktas klaipėdietis Naglis Puteikis: kai atrakcionų savininkai pinigus už savo paslaugas renka be jokios apskaitos, turint didelę sumą grynųjų, galima atidaryti bet kokias duris ir susitvarkyti net komplikuočiausius reikalus.

REKLAMA
REKLAMA

Kol žaibas netrenkė...

Sunku pasakyti, kiek laiko būtų tvyrojęs tas bejėgiškumas, jei ne vieną dieną įvykęs incidentas. Dėl gedimo vidiniame atrakcionų parko tinkle viename atrakcionų dingus elektrai, maždaug valandą žemyn galvomis liko kyboti devyni vaikai.

Po to jau sujudo daug kas, net premjeras, pažadėjęs, kad netrukus Žemės tarnyba nutrauks vieno žemės sklypo, ant kurio stovi Palangos savivaldybės leidimo neturintys tie nelemti olandų atrakcionai, nuomą. Ir įstatymų spragų, dėl kurių bandyta teisinti bejėgiškumą, staiga tarsi sumažėjo... Valstybinė darbo inspekcija vis dėlto rado pretekstą sustabdyti atrakcionus, energetikai – atjungti elektrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gal tai „vienetinis netyčinis atvejis“, kaip dabar neretai po garsių skandalų teisinasi kai kurie mūsų ministrai ir kiti aukšti pareigūnai? Deja, ne.

Alkoholinė saviapgaulė

Štai kad ir naktinė prekyba alkoholiu. Ji, kaip žinome, oficialiai uždrausta. Dabar didžiuosiuose prekybos centruose po 22 val. nenusipirksi nė butelio silpniausio alaus.

Tačiau vadinamosiose kavinėse – nors krepšiais nešk. Ir ne tik alaus, bet ir kur kas svaigesnių gėrimų. Gal niekas nemato, kad varganuose kioskuose įsikūrusios kavinės, kuriose visa įranga – apmūsojusi mikrobangų krosnelė, užkalkėjęs arbatinukas ar kavinukas ir pora neišvaizdžių staliukų, – tik priedanga gauti licenciją prekiauti alkoholiu naktį. Kavos tose kavinėse paprastai negeriama.

Dabar visa bėda verčiama politikams – įstatymų spragos neleidžia likviduoti tų girdyklų. Beje, tų spragų, seimūnų tyčia ar netyčia paliktų, tikrai daug. Tačiau ar kas nors iš tų valdininkų, lengva ranka dalijančių leidimus steigti girdyklas, matydami tas landas kreipėsi, pavyzdžiui, į kurį nors parlamentarą, kad jis inicijuotų atitinkamas įstatymų pataisas? Vargu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų