• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šios salos, kurios nuolat patiria potvynius ir atoslūgius yra susijungusios su žemynu ir turistų gali būti pasiekiamos pėsčiomis. Kai kada, nesusiformavus grindiniui į salą, prieigą sukuria patys žmonės. Vis dėlto, keliaudami į šias salas, pasidomėkite ar artimiausiu metu jūros lygis neketina pakilti, antraip gali tekti ir išsimaudyti.

REKLAMA
REKLAMA

10. Enošima

Enoshima (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Enoshima (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Enošima yra nedidelė salelė, kurios perimetras siekia apie 4 km, ji įsikūrusi Katasės upės žiotyse, kuri įteka į Sagamio įlanką Japonijoje. Būdama greta Tokijo ir Jokohamos paplūdimių, Enošima yra populiari poilsio vieta. Salą su Fujisawa miesto dalimi jungia 600 metrų ilgio tiltas. Didžiausias salos pasididžiavimas – botanikos sodas, kurį 1880 metais įkūrė vienas birtų pirklys. Šiandien sodas susilaukia daugiau nei pusės milijono lankytojų per metus.

REKLAMA

9. Tioram pilis (Castle Tioram)

Castrle Toiram (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Castrle Toiram (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Tioram, apgriuvusi pilis, yra įsikūrusi Eilean Tioram saloje, Škotijoje. Nors pilis yra nutolusi nuo jūros, ji kontroliuoja pagrindinę prieigą prie Loch Shiel ežero. Pilies sienos, manoma, buvo pastatytos dar XIII a., tuo tarpu bokštas ir kiti vidiniai statiniai iškilo XV-XVII a. Pilį galima pasiekti pėsčiomis per potvynio metu susidariusį grindinį. Vis dėlto, į pilies vidų lankytojams įeiti draudžiama, neva mūrai gali bet kada sugriūti.

REKLAMA
REKLAMA

8. Lindisfarne sala

Lindsfarne (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Lindsfarne (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Lindisfarne sala, įsikūrusi netoli Anglijos šiaurės rytų pakrantės, dar žinoma kaip Šventoji sala (Holy Island). Maždaug 635 m. po Kr. čia buvo įkurtas vienuolynas, kuris tapo pagrindiniu krikščionių evangelistų Šiaurės Anglijoje centru. 793 m. po Kr. įvyko pirmasis vikingų žygis į Lindisfarne salą, kuris sukėlė siaubą visiems vakarų krikščionims. Nedidelė pilis čia buvo pastatyta XVI a. ir šiandien tapo viena lankomiausių turistų vietų saloje. Lankytojai, norintys patekti į salą, turi laikytis specialiai nustatytos trasos, prieš tai sužinoti jūros bangavimą, o iškilus abejonėms susisiekti su vietiniais salos darbuotojais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Ko Nang Juan (Ko Nang Yuan)

Ko Nang Yuan (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Ko Nang Yuan (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Ko Nang Yuan yra maža salelė netoli Koh Tao pakrantės Tailande. Ši neapsakomo grožio sala susiformavo ant trijų atskirų uolienų, tarpusavyje susijungusių smėlėtais paplūdimiais. Didelių potvynių metu matyti kaip išryškėja trys skirtingos salos. Nutolus vos 10 metrų nuo kranto skaidriame jūros vandenyje galite išvysti koralų rifus bei įspūdingą augaliją ir gyvūniją. Ši sala yra labai populiari tarp vietinių poilsiautojų.

6. Haji Ali Dargah

Haji Ali Dargah (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Haji Ali Dargah (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Haji Ali Dargah mečetė yra įsikūrusi Mumbajaus pakrantėje. Ji yra viena išskirtiniausių Indijos Islamo architektūros pavyzdžių, kurioje saugomas Sayed Peer Haji Ali Shah Bukhari kapas. Mečetę 1431 metais pastatė vienas pasiturintis musulmonų pirklys. Šia nedidelę salelę su miestu jungia siauras beveik kilometro ilgio takas. Kadangi potvynių metu takas panardinamas vandenyje, mečetė pasiekiama tik per atoslūgius.

REKLAMA

5. St. Michael's Mount

St Michaels Mount (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)St Michaels Mount (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Ši sala yra nutolusi 366 metrus nuo Kornvalio Mount įlankos pakrantės, pietvakarių Anglijoje. Ji su žemynu sujungta specialiai pastatytu akmenimis grįstu takeliu, kuriuo galima eiti tik atslūgus vandeniui. Salos koplyčia, pastatyta XV a., turi bokštelį, kuris seniau tarnavo kaip kelrodis laivams. Kai kurie tyrimai rodo, kad nuolatinė vandens lygio kaita ir erozija gali pakenkti kaip kurioms Kornvalio pakrantės uolienoms, įskaitant ir St. Michael's Mount.

REKLAMA

4. Jindo ir Modo

Jindo ant Modo (nuotr. flickr.com) (nuotr. SCANPIX)Jindo ant Modo (nuotr. flickr.com) (nuotr. SCANPIX)

Jindo ir Modo yra dvi salos, esančios Pietų Korėjos pietvakariuose. Dukart metuose, dėl žemų potvynių, tarp šių salų jūra prasiskiria ir susiformuoja natūralus 30-40 metrų pločio ir 2,8 kilometrų ilgio tiltas sujungiantis salas. Prasiskyręs vanduo išbūna apie vieną valandą, po to tiltas vėl panyra po vandeniu. Abiejų salų gyventojai kasmet švenčia šį fenomeną ir surengia didelį festivalį. Jindo saloje atgyja folkloriniai pasirodymai. Visi šie įvykiai pritraukia daugybę turistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Eilean Donan

Eilean Donan (nuotr. flickr.com) (nuotr. SCANPIX)Eilean Donan (nuotr. flickr.com) (nuotr. SCANPIX)

Eilean Donan yra nedidelė sala įsikūrusi Vakarų Škotijos aukštumose. Iki jos driekiasi pėsčiųjų tiltas, nutolęs apie pusę mylios nuo Dornie gyvenvietės. Saloje dominuoja viduramžių architektūra. Pilis, pastatyta XIII a., yra strategiškai patogioje vietoje, kad būtų lengviau gintis nuo vikingų. Šiandien pilis tapo lankytina turistų bei populiaria vestuvių ir filmų filmavimo vieta. Čia buvo nufilmuoti tokie filmai kaip „Highlander“ ir „The World Is Not Enough“.

REKLAMA

2. Sveti Stefanas (Sveti Stefan)

Sveti Stefan (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Sveti Stefan (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Sveti Stefanas yra kurortinis miestelis įsikūręs Budvos pašonėje, Juodkalnijoje, Adrijos jūros pakrantėje. 1950 metais salos gyventojai buvo iškeldinti ir Sveti Stefano gyvenvietėje iškilo didingas viešbutis, siūlantis poilsiautojams komfortą ir prabangą. Šiame viešbutyje buvo apsistojusios pasaulinio garso įžymybės tokios kaip Marilyn Monroe, Sophia Loren, Kirk Douglas ir Claudia Schiffer. Gyvenvietės populiarumas smuko po Jugoslavijos federacijos žlugimo. 2007 metais Singapūro kurortas laimėjo sutartį išnuomoti Sveti Stefaną 30 metų laikotarpiui.

REKLAMA

1. San Mišelio kalnas (Mont Saint – Michel)

Mont Saint-Michel (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Mont Saint-Michel (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

San Mišelio kalnas – tai maža, apvalios formos, uolėta sala, įsitaisiusi Mont-Saint-Michel įlankoje, tarp Bretanės ir Normandijos, šiaurės Prancūzijoje. Aukščiausiame salos taške matosi didelis, žymus ir didingas Benediktų vienuolynas, perteikiantis viduramžių architektūrą. Vandenyno atoslūgių metu labai smagu pasivaikščioti jo dugnu. Tačiau reikia būti ypač atsargiems. Staigūs potvyniai vietovėje kiekvienais metais pasiglemžia neatsargių turistų gyvybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų