REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Psichologai teigia, kad vaikų užimtumas yra gera prevencija prieš žalingus įpročius, todėl reikia suteikti galimybes jiems turėti vietą kur jie galėtų leisti laiką. Tačiau lygiai taip pat svarbu ir bendravimas su vaikais.

REKLAMA
REKLAMA

Vietos, kur vaikai leistų savo laisvalaikį gali būti įvairūs būreliai, specialūs užimtumo centrai, vaikų žaidimo aikštelės. Mūsų šalyje trūksta tokių vietų, todėl kiekviena privati iniciatyva šioje srityje yra vertinga.

REKLAMA

Vienas iš tokių pavyzdžių – neseniai Kaune prie prekybos ir paslaugų centro „Molas“ atidaryta vaikų žaidimo aikštelė.

„Pastaraisiais metais dažnai girdime apie tai, kad vaikai praranda ryšį su suaugusiais, neturi užsiėmimo, todėl neretai linksta į nusikaltimus ir žalingus įpročius. Siekdami suteikti vaikams vietą, kur jie galėtų žaisti, prie prekybos ir paslaugų centro „Molas“ atidarėme vaikų žaidimo aikštelę. Čia leisti laiką gali ne tik apsipirkti atėjusių tėvelių vaikai, bet ir vaikai iš aplinkinių gyvenamųjų namų“, - sako prekybos ir paslaugų centro „Molas“ marketingo vadovė Rasa Vileikytė.

REKLAMA
REKLAMA

Ateityje planuojama čia organizuoti įvairius žaidimus, įtraukti vaikus į įdomią ir naudingą veiklą. Taip pat prekybos centro patalpose jau veikia speciali mokyklėlė, kur mamos gali išmokti bendravimo subtilybių su savo vaikais iki trijų metų.

Specialistai taip pat pabrėžia, kad vietos, kur vaikai gali užsiimti įdomia veikla yra gerai, tačiau reiki nepamiršti su vaiku bendrauti, skirti jam pakankamai laiko. Tokiu būdu sužinosite, ko vaikas nori ir galėsite leisti jam pačiam pasirinkti, kuo užsiimti laisvalaikiu.

Psichologė Aistė Liudvinaitytė teigia, kad norint sudrausminti ir sulaikyti vaikus nuo netinkamo elgesio jokiu būdu nereikia naudoti fizinės ar psichologinės prievartos, smurto. Reikėtų pasistengti atrasti priežastis ir padėti netinkamai besielgiančiam vaikui atrasti kitokį elgesio būdą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Užimtumo skatinimas yra sveikintinas dalykas ir labai reikalingas vaikams. Bet reikėtų nepamiršti, kad vaikas turi eiti kažkur ne todėl, kad jūs to norite, bet todėl, kad jis pats to nori. Atisėdus ir su vaiku pasikalbėjus apie jo norus ir lūkesčius, tikėtina, kad išgirsite, ko jis nori. O einant ten, kur norima – visada didesnė motyvacija“, - teigia A. Liudvinaitytė.

Psichologė Lina Jundulaitė sako, kad dažnai suaugusieji klaidingai galvoja, kad vaikui užtenka žaislų ar specialios vietos, kur jis gali leisti laiką.

„Taip, tai gali padėti vaiką atitraukti nuo žalingos veiklos, tačiau daiktai ar tam tikra vieta pati savaime vargu ar gali padėti. Vaikams reikia emocijų, potyrių, savęs išbandymo, savo ribų pajautimo... O tam reikia veiklos, tikslo, kas nors kas juos ragintų, motyvuotų ko nors imtis ar bent jau būtų iš ko rinktis“, - aiškina L. Jundulaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų