REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kristalizuojasi valdininkų ir energetikų pozicija, kaip turėtų atrodyti nacionalinio investuotojo bendrovė, dalyvausianti naujos atominės elektrinės ir elektros jungčių su Lenkija bei Švedija statyboje. Į ją turėtų susilieti trys prieš keletą metų išskaidytos elektros energetikos įmonės,  rašo penktadienio "Verslo žinios".

REKLAMA
REKLAMA

Į darbo grupę, turinčią iki kovo 31 d. sukurti koncepciją, kokiais pagrindais bus kuriama nacionalinio investuotojo bendrovė, be Vyriausybės ir Ūkio ministerijos atstovų, įtraukti tik dviejų energetikos bendrovių vadovai - Rymantas Juozaitis, „Lietuvos energijos“ (LE) generalinis direktorius, ir Žilvinas Marcinkevičius, UAB „NDX energija“ valdybos pirmininkas. „NDX energija“ yra „Vilniaus prekybos“ savininkams priklausanti įmonė, valdanti AB „VST“, kuri skirsto ir tiekia elektros energiją vakarinei Lietuvos daliai.

REKLAMA

R. Juozaitis "Verslo žinioms" teigė, kad "Grupė pateiks siūlymus, koks nacionalinio investuotojo bendrovės modelis ekonomiškai patraukliausias ir kokios būtų naujos nacionalinės kompanijos galimybės finansuoti svarbiausius energetikos projektus - elektros jungčių į Lenkiją ir Švediją bei naujos atominės elektrinės statybą. Planuojama, kad į ją įeitų LE, Rytų skirstomieji tinklai (RST) ir „VST“, - sako jis. Planų privatizuoti rytinei Lietuvos daliai elektrą tiekiančią bendrovę RST būtų atsisakyta.

REKLAMA
REKLAMA

Jei toks planas būtų įgyvendintas, „NDX energija“ netektų dalies „VST“ kontrolės, tačiau įgytų dalį naujojoje struktūroje, todėl turėtų nemažos įtakos viso šalies elektros energetikos ūkio valdymui. Kartu ji taptų naujosios atominės elektrinės bei elektros jungčių į Vakarus dalininke. VŽ šaltiniai sako, kad valstybės dalis naujoje bendrovėje gali siekti 65%, likusios akcijos priklausytų privačiam kapitalui. Turėtų būti atsižvelgta ir penktadalį RST akcijų valdančio Vokietijos koncerno „E.ON Ruhrgas“ interesus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ž. Marcinkevičius neseniai VŽ yra sakęs, kad „NDX energija“ apsispręs dėl dalyvavimo nacionalinio investuotojo bendrovėje tada, kai bus aiškios visos sąlygos, nuspręsta dėl naujos jėgainės galios, kapitalo struktūros.

Valdininkai ir energetikai sako, kad nacionalinę investuotojo bendrovę sukurti būtina, norint pritraukti pakankamai lėšų naujai atominei elektrinei statyti, kurios kaina gali siekti per 10 mlrd. Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų