REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne vienam tėveliui rugsėjis – tikras galvos skausmas. Tenka sukti galvą ne tik kaip parengti vaikus mokyklai, bet ir kiek lėšų tam skirti.

Ne vienam tėveliui rugsėjis – tikras galvos skausmas. Tenka sukti galvą ne tik kaip parengti vaikus mokyklai, bet ir kiek lėšų tam skirti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei apsipirkimas prasidedantiems naujiems mokslo metams tradiciškai paliekamas paskutinei minutei, išlaidos mokyklai gali kainuoti ne vieną šimtą litų.

REKLAMA

Išlaidos priklauso nuo vaikų skaičiaus

„RIMI Lietuva“ užsakymu atlikto tyrimo duomenimis, šeimos mokyklinėms prekėms planuoja išleisti daugiau nei dešimtadalį visų savo mėnesinių pajamų – vidutiniškai po 310 litų.  54 proc. apklaustų tėvų prieš rugsėjo 1-ąją savo vaikui stengiasi nupirkti visas naujas mokyklines prekes, kurių užtektų mokslo metams. Penktadalis jas perka kas 3-6 mėn., 12 proc. – kas 1-2 mėn.

REKLAMA
REKLAMA

„Įdomu tai, kad rugsėjo pirmajai daugiau išleidžia mažesnių miestų šeimos, tam paskirdamos vidutiniškai po 350 litų, tuo tarpu didmiesčiuose gyvenančios šeimos naujų mokslo metų apsipirkimui vidutiniškai paskiria mažiau – po 260 litų. Tikėtina, kad didmiesčių gyventojai mokyklines prekes įsigyja kelis kartus per metus, tuo tarpu mažesniuose miestuose stengiamasi jau prieš mokslo metų pradžią pasiruošti visiems metams – tai lemia siekis sutaupyti, kadangi didžiausios nuolaidos šioms prekėms būna būtent rugpjūčio pabaigoje“, - teigė „RIMI Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot tyrimo, šeimos su mažiausiomis pajamomis per mėnesį (iki 1200 litų) pasirengimui rugsėjo 1-ajai išleidžia gerokai mažiau pinigų – 170 litų.

„Apklausa taip pat atskleidė tendenciją, kad pradinių, ypač pirmos klasės moksleiviams, prieš rugsėjį tėvai išleidžia daugiau pinigų nei vyresnių klasių moksleiviams. Matydami šią situaciją, kasmet stengiamės prisidėti prie daugiavaikių šeimų, kuriose yra pradinukų, pasiruošimo rugsėjo pirmajai“, - dėstė prekybos tinklo „Rimi“ atstovė.

Anot tyrimo, mokyklinio amžiaus vaikų skaičius šeimoje taip pat turi įtakos rugsėjo pirmosios apsipirkimo sumai – vieną moksleivį auginančios šeimos jo mokyklinėms išlaidoms paskirs 250 litų, du vaikus – po 200 litų, turinčios 3 vaikus – po 150 litų vieno vaiko mokyklinėms prekėms.

REKLAMA

1000 prekių

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė teigė, kad mokyklinių prekių mugė kaip ir kasmet centruose pradedama nuo rugpjūčio pradžios ir dar tęsiama rugsėjį.

Šiemet tinklas siūlo apie 1000 mokyklinių prekių pavadinimų pradedant sąsiuviniais, rašikliais ir baigiant kompiuteriais bei rašomaisiais stalais.

„Natūralu, kad suruošti mokyklai pirmoką kainuoja daugiau nei vyresnių klasių mokinį, kuris daugelį reikalingų mokykloje daiktų turi iš praėjusių metų. Vidutiniškai mokinio krepšelis kainuoja apie 100-150 litų. Jei ketinama įsigyti ir kuprinę, sportinę aprangą ir kitas stambesnes prekes, tuomet gali tekti pakloti ir kelis šimtus litų. Taip pat išleidžiama suma labai priklauso nuo to, kokias prekes pirkėjai renkasi. Asortimente turime kuprinių, kainuojančių ir 20 Lt, ir per 100 Lt. Stengiamės užtikrinti kad reikiamas prekes mūsų parduotuvėse rastų įvairias pajamas gaunantys pirkėjai“, - tikino  O. Malaškevičienė.

REKLAMA

Lygindama kainas, pašnekovė pastebėjo, kad šiemet kanceliarinės prekės kainuoja keliais procentais daugiau, nes pastaruoju metu brango popierius. Tačiau, anot jos, centras taiko įvairias nuolaidas, todėl priklausomai nuo savaitės, tam tikras mokyklines prekes galima įsigyti iki 40 proc. pigiau.

Perka pagal sąrašus

Mokyklinių prekių kainos „Iki“ prekybos tinkluose, kaip teigė šio centro ryšių su visuomene atstovas Valdas Lopeta, išliko panašios kaip ir pernai, kai kurių kainos šiek tiek padidėjo dėl pabrangusių žaliavų, kitos – pigo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Apsipirkimą mokslo metams daugelis pirkėjų planuoja iš anksto. Jau kelerius metus pastebime tendenciją, jog apsipirkti ateinančios šeimos turi reikiamų prekių sąrašus, seka mūsų siūlomas nuolaidas ir apsiperka per kelis kartus. Mūsų siūlomo moksleivio prekių krepšelio vertė šiais metais siekia 78 litus. Pernai už tokį patį prekių komplektą būtų tekę mokėti beveik 84 litus“, - kiek kainuotų suruošti moksleivį mokyklai komentavo „Iki“ atstovas.

Aprengti vaiką – dar keli šimtai litų

Dauguma Lietuvos mokyklų vis dažniau išreiškia pageidavimus vaikams mokyklose dėvėti uniformas, kurios taip pat kainuoja ne vieną litą.

REKLAMA

Uniformas siuvančios bendrovės „Tometa“ direktorė Edita Činčikaitė skaičiavo, kad mokykliniai uniformos švarkeliai pradinukams siuvami už  120 litų, vyresniems – iki 200 litų. Pradinių klasių mergaitėms sijonai atsieitų 60 litų, vyresnėms – 80 litų, kelnės berniukams kainuotų 70 litų, vyresnių klasių moksleiviams - iki 100 litų. Susumavus, išeitų, kad įsigyti visą mergaitišką mokyklinės uniformos komplektą atsieitų nuo 180 litų iki 200 litų, berniukams – 190-300 litų.

„Dažniausiai perka tik švarkelius, o užsakymų šiemet gauname mažiau. Tikriausiai mokyklose lieka mažiau vaikų, nebesukompleksuojamos klasės“, - svarstė pašnekovė.

REKLAMA

Jos teigimu, uniformų kainos šiemet, lyginant su praėjusiais metais, nepasikeitė, bet planuojama jas kiek kelti.

„Kainas kilstelėsime apie 10 litų, nes jau nebeišsitenkame“, - sakė E. Činčikaitė.

Vaikai mokyklai gali būti rengiami ne tik tradiciniais kostiumėliais, bet ir megztiniais.

„Mes gaminame ne uniformas, o tik trikotažinius uniforminius megztinius, kurie gali būti papuošti mokyklos emblema“, - pabrėžė bendrovės „Garlita“ vadovas Juozas Martikaitis. Toks megztinis, anot jo,  priklausomai nuo vaiko ūgio, kainuoja nuo 40 iki 80 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anglijoje, Airijoje tokie megztiniai, anot pašnekovo,  labai populiarūs, kiekviena mokykla ir klasė turi savo spalvą, logotipus. Lietuvoje taip pat yra gimnazijų užsisakančių tokius drabužius, kai kurios jų tai daro  ne vienerius metus.

„Vilnos verpalų kaina pasaulyje yra pabrangusi kone dvigubai, o prie megztinio kainos prisideda 4-5 litai“, - sakė J. Martikaitis, paklaustas, ar pastaruoju metu kito šių megztinių kainos pirkėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų