REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Nusekus automobilių eksportui į Rytus automobilių prekyba ir remontas vis vien augino bendrą mažmenos apyvartą. Tiesa, dabar transporto priemonės parduodamos vidaus rinkoje,“ - teigia įmonių rizikingumą vertinančios „Creditreform Lietuva“ direktoriaus pavaduotojas Romualdas Trumpa.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rodo Statistikos departamento pateiktų mažmeninės prekybos už 2011 m. septynis mėnesius duomenų analizė, bendra mažmenos ir automobilių prekybos apyvarta, lyginant su 2010 m. liepa, padidėjo 16,9%, o faktinėmis kainomis išaugo +19,5%.

REKLAMA

Automobilių prekyba ir remontas sudarė 42,6% bendros pardavimų augimo sumos, kuri siekė 430 mln. Lt. (faktinėmis kainomis lyginant su 2010 m. liepa), o degalų prekyba – ketvirtadalį augimo apimčių. Prekybos maisto ir ne maisto prekėmis, kuri sudaro 60% apyvartos, dalis augime buvo tik 33,0%.

Automobilių pardavimo ir remonto šaka vis dar prekybos lyderis. Automobilių pardavimai palyginamosiomis kainomis, lyginant su 2010 m. metų liepa, vis dar augo net 55% (prieš mėnesį buvo fiksuotas net 95% augimas). Tam didžiausios įtakos turėjo naujų vilkikų ir puspriekabių įsigijimai. Remonto įmonių pajamos, lyginant su praėjusių metų liepa, augo 18,6%. Automobilių remontavimas palaipsniui brangsta - tris mėnesius iš eilės augimas faktinėmis kainomis lenkia augimą palyginamomis kainomis.

REKLAMA
REKLAMA

Degalų vartojimo augimas sustojo. Šešis mėnesius augęs vartojimas liepą smuko – per mėnesį 1,3% palyginamomis kainomis ir tik 0,5% faktinėmis kainomis. Tam įtakos galėjo turėti kainų Lietuvoje konkurencingumo sumažėjimas aplinkinių ES rinkų atžvilgiu. Kur kas blogiau būtų, jei sumažėjęs degalų vartojimas signalizuotų apie tai, kad mažėja Lietuvos transporto įmonių vežimo  apimtys. Metinis augimas lieka įspūdingas – +12,4% palyginamomis kainomis ir net +27,1% faktinėmis kainomis.

Prekyba maisto prekėmis, alkoholiu ir tabaku dar neatsigavo, bet rodo teigiamus ženklus. Lyginant su 2010 m. liepa, maisto produktų prekybos pajamos palyginamosiomis kainomis ūgtelėjo 0,6%, o faktinėmis kainomis – net 7,4%. Skirtumas susidarė dėl kainų augimo. Maisto prekių brangimas liepą šiek tiek sulėtėjo – mėnesinis augimas buvo 5,5% palyginamomis ir 4,8% - faktinėmis kainomis.

Prekybos ne maisto prekėmis rezultatai pagerėjo. Per mėnesį šių prekių apyvarta išaugo 5,0% (faktinėmis kainomis – +2,3%). Metinis liepos mėn. augimas +12,3% (panašus ir faktinėmis kainomis). Vasarą kiek stabtelėjo kompiuterių ir buitinės elektronikos pardavimai, bet paspartėjo namų apyvokos prekių, statybinių medžiagų ir baldų prekyba. Tačiau vis dar neatsigauna buitinės technikos pardavimas. Nustojo smukti raštinės ir spaudos pardavimai. Liepą maloniai nustebino augantis drabužių ir avalynės pardavimas– per mėnesį – net +18,4%.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų