REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antrąjį šių metų pusmetį Lietuvos ekonomika  turėtų augti lėčiau, tačiau nei šiais, nei 2012 metais ekonomikos kritimas nenumatomas, teigia gyvybės draudimo bendrovės „Aviva Lietuva“ ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

„Makroekonominiai rodikliai rodo, kad mūsų ekonomika yra pakankamai sveika ir dar metus, kitus turėtume augti. Lietuvos ekonomika yra pakankamai konkurencinga, sparčiai  auga eksportas, auga gyventojų perkamoji galia. Valstybės finansai bent jau iki šiol yra pakankamai gerai suvaldyti“, - surengtos spaudos konferencijos metu teigė „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

REKLAMA

Nors beveik kasdien viešojoje erdvėje  girdime įspėjimų apie artėjančią krizę, tačiau, anot „Aviva“ direktorės Ritos Nogės, finansiniai rodikliai rodo ką kitą.

„Pasaulyje kuriamos naujos darbo vietos. Pavyzdžiui, Vokietijoje, nedarbo lygis pirmą 2011 metų pusmetį buvo mažiausias, apie 7 proc., JAV  darbo vietų skaičius augo 2,3 proc. Pamažu didėja mažmeninė prekyba, auga pramonė. Recesija yra tas ekonomikos ciklo periodas, kai kelis ketvirčius  iš eilės yra fiksuojamas BVP kritimas, didėja nedarbas, bankrutuoja įmonės. Šiuo metu mes matome tik ekonomikos augimo ciklo stadiją. Artimiausiu metu recesijos nelaukiame“, - tikino R. Nogė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot „Aviva Lietuva“ ekspertų, didžiulis smukimas 2009-aisiais lėmė, kad vartotojai pinigines laikė užspaudę, tačiau jos jau pradedamos atverti, todėl šie metai bus atsispyrimo nuo dugno pradžia.

Draudimo bendrovė šiemet prognozuoja, kad BVP augs apie 5,5 proc., atlyginimai turėtų kilti apie 5 proc., o nedarbas mažėti apie 2 proc.

Kas kels Lietuvos ekonomiką?

„Lietuvos ekonomikos augimo prognozę metų viduryje padidinome nuo 3,8 proc. iki 5,5 proc. Optimizmo turime nemažai, nepaisant to, kad neramumų pasaulyje ir nemažai. Praktiškai visi Lietuvos makroekonominiai rodikliai gerėja, skaičiai už pirmąjį pusmetį daugeliu atveju netgi yra geresni nei tikėjomės. Tai susiję tiek su investicijomis, tiek su vartojimu šalies viduje, tiek su eksportu“, - aiškino A. Grabinskė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, ekonomikos prognozė dar yra pakankamai nuosaiki, nes didžiausią įtaką daro nerami ir neaiški pasaulio ekonomikos padėtis – atsigavimas po krizės nebus labai greitas ir paprastas.

Investicijos į statybas ir įrenginius per pirmąjį šių metų pusmetį išaugo 48,2 proc. Tai sudaro galimybę augti ir plėtotis ūkiui bei atsigauti statybų sektoriui.

BVP augimą šiais metais taip pat skatina ir augantis taupymo lygis. 2010 metais stabilizavusis kreditų rinkai iki 58 proc. prieš krizę buvusio lygio, įmonių ir gyventojų nuosavos lėšos grįžo į 2008 metų lygį ir šiuo metu gerokai viršija kreditavimą.

REKLAMA

Taupymo srityje, pasak A. Grabinskės, įvyko esminis lūžis.

,,Jeigu prieš krizę skolintų ir nuosavų lėšų santykis buvo labai panašus, dabar kreditų apimtys krito gerokai ir sudaro 60 proc. prieš krizę buvusio lygio. Tai - sveikas rodiklis, nes mažiau investicijų finansuojama skolintais pinigais. Nė vienas netapo turtingu, vartodamas už skolintus pinigus. Gal tai padės išlaikyti sveikesnį balansą“, - svarstė  A. Grabinskė.

Kitas ne mažiau svarbus veiksnys yra tolygus vidaus vartojimo augimas. Mažmeninė prekyba, atsimušusi nuo žemiausio taško 2010 metų II ketvirtį pradėjo kilti ir per pirmąjį šių metų pusmetį išaugo 9,1 proc.,  o tai sudaro maždaug 70 proc. prieškrizinio lygio. Pamažu didėjant atlyginimams, mažėjant nedarbui ir augant gyventojų perkamajai galiai,  „Aviva Lietuva“ ekspertai šiais metais tikisi tolimesnio vidaus vartojimo augimo.

REKLAMA

Mūsų ekonomiką, be abejo, išjudina ir augantis eksportas. Po smarkaus eksporto kritimo 2009 metais, -27 proc., ir po įspūdingo, 33 proc., augimo 2010 metais, šiemet „Aviva Lietuva“ specialistai prognozuoja taip pat įspūdingą, tik kiek lėtesnį dėl žaliavų kainų augimo ir sumažėjusios importo paklausos Vokietijoje ir Lenkijoje eksporto augimą, tai yra 25 proc.

Apie Lietuvos ekonomikos atsigavimo prognozes taip pat galite pasiskaityti čia


 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų