REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo rezultatai parodė, kad susidomėjimas ekologiniu ūkininkavimu šalyje išties didelis. 2010 m. ekologiškai ūkininkaujantys deklaravo 95,5 tūkst. hektarų, o šiais metais jau viršijo 150 tūkst. hektarų. Vis dėlto tikrovėje pastebima, kad ne visuose deklaruotuose plotuose ūkininkaujama tikrai ekologiškai.

REKLAMA
REKLAMA

Priemonės lyderė

Programa „Ekologinis ūkininkavimas“ yra neabejotina Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos (KPP) priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ lyderė. Šiais metais ekologinių ūkių savininkų išmokoms jau skirta 108 mln. Lt iš viso 180 mln. Lt vertės priemonės biudžeto. Tačiau paraiškų skaičius, lyginant su kitomis KPP priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programomis, nėra toks didelis: šiais metais buvo sulaukta beveik 2,6 tūkst. paraiškų (2010 m. – 1,9 tūkst.).

REKLAMA

Be to, nors ekologinių ūkių plotai plečiasi, ekologiškos produkcijos rinkoje nedaugėja. Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius piktinasi tokia situacija ir nerimauja dėl galimų nesąžiningų ūkininkų. „Man sunku suprasti ne tik kaip gali būti 2 tūkst. ha ekologinis ūkis, bet ir kaip apskritai galima taip neracionaliai tvarkytis savo žemėje. Juk kasmet vargstantiems tautiečiams išdaliname tūkstančius tonų maisto produktų, tarp kurių ir paprasčiausios kruopos. Tai kodėl tokie akivaizdžiai produkcijos gaminimu nesuinteresuoti ūkiai gauna ekologinio ūkininkavimo sertifikatus, o vėliau ir nemažas išmokas?“, - klausia ministras ekologinius ūkius sertifikuojančios VšĮ „Ekoagros“ atstovų.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvis visuomet bando gudrauti, tačiau to gudravimo kaina yra išties labai didelė, nes nustačius pažeidimus nesąžiningiems ūkininkams reikia grąžinti išmokas“, - teigia VšĮ „Ekoagros“ direktorė Ona Kazlienė. Pasak jos, ekologiškai ūkininkauti Lietuvos žemdirbiams dar tikrai reikia mokytis. „Kartais tie ūkininkai, kurie ūkininkauja ir įprastu, ir ekologišku būdu, turi didesnę pagundą kažką nupurkšti ir tokiu būdu gauti ne tik išmokas, bet ir didesnę produkciją. Juk iš tikrųjų, ekologiškai ūkininkaudamas ir netręšdamas sintetinėmis trąšomis niekada negali gauti tiek produkcijos kiek tradiciniu būdu. Tačiau tam ir yra skirta parama, kompensuojanti už derlių negaunamas pajamas“, - sako O. Kazlienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jokių sintetinių medžiagų

Paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programą „Ekologinis ūkininkavimas“ norintys gauti ūkininkai pirmiausia turi gauti vienerius metus galiojantį ekologinio žemės ūkio sertifikatą, kurį išduoda VšĮ „Ekoagros“. Šios įstaigos specialistai, atlikdami kasmetines arba atsitiktines ūkių patikras, pagal nustatytus kriterijus vertina kiekvieną ekologinės gamybos ūkio subjektą ir atitinkamai pagal tai priskiria jį rizikos grupei.

REKLAMA

„Pats grubiausias pažeidimas yra sintetitnių trąšų, pesticidų ir kitų ekologiškame ūkyje neleistinų cheminių medžiagų naudojimas“, - teigia VšĮ „Ekoagros“ direktorė O. Kazlienė. Anot jos, pažeidimai aptinkami nuolatinių patikrų metu, kai yra imami lapų, stiebų, grūdų mėginiai. „Per metus dažniausiai nukenčia 6-10 ūkių, kurie tais metais yra nesertifikuojami ir negauna visiškai jokių išmokų. Pakanka viename lauke nustatyti pažeidimą, kad būtų nesertifikuojamas visas ūkis“, - pabrėžia O. Kazlienė.

REKLAMA

Patikrų metu taikoma penkių lygių poveikio priemonių sistema. Pirmas lygis – įspėjimas, antras – griežtas įspėjimas, trečias – papildomas patikrinimas, už kurį reikia mokėti, ketvirtas – produkcija nesertifikuojama, penktas – nesertifikuojamas visas ūkis ar jo dalis bei gaminama produkcija. Pirmų dviejų lygių priemonės taikomos už nedidelius pažeidimus, kuriems ištaisyti užtenkuriuos galima pašalinti per 30 dienų terminą. Jeigu nustatomas trečio lygio pažeidimas, ūkyje yra atliekamas papildomas patikrinimas, kuris ūkininkui kainuoja 250 Lt be PVM. Jeigu užfiksuotas pažeidimas turi įtakos gaminamiems produktams, taikoma ketvirto lygio priemonė ir ūkiui neleidžiama realizuoti savo produktų kaip ekologiškų. Kai ūkininkas šiurkščiai pažeidžia reikalavimus arba nevykdo numatytų koregavimo veiksmų, ūkis ar jo dalis bei produkcija iš viso nesertifikuojama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Griežtesnės patikros

VšĮ „Ekoagros“ užsakymu kasmet ištiriama daugiau kaip 100 mėginių, paimamų iš ūkių laukų. Šiais metais jau ištirtas 51 augalininkystės produkcijos mėginys, iš jų 9 mėginiuose iš 7 ūkių buvo aptiktas pesticidų ir sintetinių trąšų naudojimas – grubiausias galimas aptikti pažeidimas.

Žemės ūkio ministro K. Starkevičiaus teigimu, VšĮ „Ekoagros“ turėtų susirūpinti griežtesnėmis ekologinių ūkių taisyklėmis ir dar griežtesnėmis patikromis. Tam pritaria ir Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas, kurio teigimu ūkininkai patys gali prisidėti prie nesąžiningų ūkininkų identifikavimo. „Tai nusikalstama veikla. Mes ją stebime visai šalia. Tokie „ekologai“ piktžolėtus laukus dirba tik tiek, kad gautų išmokas. Ir jei ekologinių ūkių kontrolę vykdanti institucija vis dar nepajėgi sužiūrėti šios situacijos, mes esame pasirengę jai talkinti ir konkrečiai su mūsų skyrių rajonuose nariais nurodyti tokius žemės ūkio objektus“,- teigia J. Talmantas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų