REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Taisyklingų veido bruožų šiems žmonėms pavydi tiek moterys, tiek vyrai visame pasaulyje. Tačiau, vienų iš gražiausiais laikomų aktoriaus George Clooney bei supermodelio Kate Moss polinkiai anaiptol nėra tobuli. Rodos, kad ypatingai simpatiškų žmonių grožis slypi vien tik išorėje.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis naujai atlikto tyrimo duomenimis, asmenys, kurių veido bruožai – simetriški, daugelio laikomi patrauklesniais, tačiau šie žmonės yra žymiai savanaudiškesni už paprastus mirtinguosius. Kaip rašo dailymail.co.uk, mokslininkai nustatė, jog pastarieji yra mažiau linkę bendradarbiauti visų labui ir pirmiausia žiūri savęs.

REKLAMA

Vienos tyrimo dalies metu jo dalyviams buvo leista pasirinkti būti „karveliu“ ir bendradarbiauti su kitais bendram tikslui pasiekti, arba imtis „vanago“ rolės. „Vanagas“ turėjo galimybę gauti daugiau naudos tuomet, jei kitas dalyvis ar dalyviai pasirinkdavo būti „karveliais“. Kai mokslininkai ištyrė dalyvių veidus, paaiškėjo, jog taisyklingus bruožus turintieji dažniausiai rinkdavosi „vanago“ rolę.

Tyrėjai taip pat išanalizavo 292 žmonių, sulaukusių 83 metų, veidus. Šie asmenys, gimę 1921 m., buvo stebimi visą savo gyvenimą. Mokslininkai dėmesį kreipė į penkiolika veido ypatybių, tarp jų – akių, nosies, burnos ir ausų padėtį, pagal kurią lygino dalyvių veidų simetriją. Paaiškėjo, kad asimetriško veido asmenys turėjo daugiau sveikatos problemų ir nepilnavertę vaikystę. Be to, veiduose žymes paliko sveikos mitybos trūkumas, ligos, cigarečių dūmų bei aplinkos taršos poveikis. Tuo tarpu iš žemo socialinio sluoksnio į kiek aukštesnį pakilusiems žmonėms taip pat nepavyko nuslėpti praeities – vėjo nugairintoje veido odoje buvo matyti įsirėžusios gilios raukšlės, išduodančios, kad gyvenime jiems yra tekę nemažai iškęsti.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo metu nustatyta, jog simetriškus veidus turintieji neretai esti sveikesni bei patrauklesni, bet tuo pačiu – savanaudiškesni ir turintys mažiau iniciatyvos bendradarbiauti bei, prireikus pagalbos, kreiptis į kitus žmones. Šios savybės iki nūdien išliko per tūkstančius metų trukusios natūralios atrankos būdu.

Tyrimą, kuris bus pristatytas vėliau šį mėnesį vyksiančiame Nobelio premijos laureatų susirinkime Vokietijoje, atliko Edinburgo universiteto mokslininkai. Profesorius Ian Deary iš universiteto psichologijos katedros, pasakojo: „Manoma, kad veido simetrija atskleidžia taip vadinamą vystymosi stabilumą – kūno gebėjimą pasipriešinti aplinkos veiksniams (streso faktoriams), neišklystant iš vystymosi kelio. Spėliojome, ar veido simetrija atspindi ankstyvuoju gyvenimo laikotarpiu patirtus stresorius (kuriuos laikome ypač svarbiais), ar per visą gyvenimą susikaupusių stresorių poveikį. Paaiškėjo, kad žymes veide palieka vaikystėje patirtas nepriteklius“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors tirtų vyrų veidų simetrija atspindėjo jų socialinį statusą, šis ryšys moterų veiduose nebuvo taip aiškiai matomas. Tolimesniuose mokslininkų planuose – išsiaiškinti, ar veido simetrija galėtų padėti nustatyti padidėjusią susirgimo tam tikromis ligomis riziką.

Remiantis šiuo tyrimu, tarp savanaudiškų asmenybių yra ir Bradas Pittas, Natalie Portman, Michelle Pfeiffer, Bollywoodo aktorė Aishwarya Rai bei kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų